Pro video cursussen en uitleg

Hey, weet iemand waar je goedkope (bij voorkeur gratis) seminars, workshops kunt bijwonen over pro video toepassingen in hele brede zin? Dus hoe werkt een camera, wat is 4k, hoe zit het met de post productie op een Mac met bv. Final Cut of Premiere en andere nuttige dingen die je tegen komt in videolandschap? Ik ben een amateur, vind het vooral leuk om te doen maar zoek wat meer achtergrond informatie maar het liefst tegen schappelijke prijzen en niet gelijk hele hoge CMM of LAI cursussen. Waar ik nu vaak tegen aan loop naast hoge prijzen is dat het of direct over broadcasting, geavanceerde kleurcorrecties oid. gaat of dat het heel toegespitst is op de PC met allerlei programma’s die ik niet kan (wil) gebruiken.

Mocht iemand een aantal tips hebben over goede fora, bij voorkeur nederlandse, dan hou ik me ook aanbevolen.

Dank alvast!

Een heleboel van wat je noemt is te vinden op het web. Er zijn diverse specialistische websites zoals http://www.fcp.co/

Gratis workshops voor de “pro video” doelgroep zijn dungezaaid. “Pro” betekent doorgaans dat men er zijn centjes mee verdient.

Bedankt voor je reactie en daar heb je inderdaad gelijk in, het gebruik van het woordje Pro in deze is dan ook misschien een beetje misleidend maar ik doelde met pro vooral op niet-iMovie gebruik met de eerste de beste handycam. Het geeft misschien wel mooi weer waar mijn probleem zit; iMovie ben ik ontgroeid maar Final Cut Pro is net iets te heftig voor mij als hobbyist.

Ik heb geprobeerd te zoeken naar diverse fora en kwam vooral uit op de engelstalige fora maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar NL fora, ook al bestaat het merendeel aan termen en techniek uit engelse woorden. Een mooi voorbeeld is deze site of Macminds, en zelfs fora die inmiddels niet meer lijken te bestaan als www.fcpug.nl. Het zijn vooral vraagbaken waar je support kunt krijgen waar op zich helemaal niets mis mee is maar ik zou graag juist wat meer achtergrondinfo wensen. Niet alleen omdat non-stop vragen van een amateur op den duur kan irriteren maar ook een beetje omdat mijn kennis dusdanig beperkt is dat ik niet zou weten waar te beginnen, laat staan met te vragen hoe het werkt. Maar die link ga ik zeker bekijken, bedankt!

Had ik mijn leven over mogen doen en was ik wat jonger had ik zeker een opleiding overwogen maar zelfs dan; waar te beginnen? Kortom, alle stukjes aan informatie zijn bruikbaar! Wellicht dat er anderen zijn die met dezelfde vragen zitten of zaten en tips hebben waar ik terecht kan?

Je zou kunnen beginnen met uit te leggen waarom je iMovie ontgroeid denkt te zijn. Welke features mis je in iMovie? Apple heeft de nodige “advanced features” goed verborgen in de laatste iMovie 10, maar ze zitten er wel degelijk in.

De reden waarom Pro’s er geld voor vragen is voornamelijk omdat ze er veel geld en tijd hebben ingestopt de materie te leren kennen en gebruiken. Om deze informatie voor niets of weinig te delen is dus niet interessant. Voordat ik iemand help om later een collega/concurrent te worden, dient deze persoon de door mij gevraagde kosten gewoon te accepteren anders gaat het helaas niet door.
Een iemand die iMovie ontstegen is, zou vindingrijk genoeg moeten zijn om een programma eerst eens goed te bekijken en testen voor de mogelijkheden die er in een dergelijk programma zitten. Conclusie: Ga zelf eerst eens aan de gang of wees bereid een Pro te betalen voor wat hij waard is.

Open studio heeft een betaalbare cursus. Nog steeds wel veel geld:
http://www.openstudio.nl/opleidingen/cursus.asp?group=15&code=35

Mijn ervaring is dat je het het beste leert door het te doen en te delen met andere mensen. Gewoon lekker dingen gaan filmen en monteren, liefst samen met andere mensen, en dan leer je de meeste dingen vanzelf en krijg je ook een idee wat je precies moet weten.

Op bijgevoegde url vind je in ieder geval de grondbeginselen voor FCP X daarnaast kun je bij rippletraining.com ook het nodige vinden
http://www.izzyvideo.com/final-cut-pro-x-tutorial/

Video podcast van Mac Break studio.
Simpel vanuit iTunes of aTV te bekijken

http://www.videomontageforum.nl/forum/ubbthreads.php/forum_summary, een Nederlands-talig forum. Engelstalige tutorials op instapniveau: http://vimeo.com/videoschool
En deze zoekopdracht op YT, maar die heb je zelf vast al gedaan:
http://www.youtube.com/results?search_query=hoe+tip+filmen+camera+geluid+nederlands

Quin, dat is ook zo maar laat duidelijk zijn dat ik geenszins van plan ben er geld mee te verdienen. De techniek boeit mij, het filmen en monteren vind ik leuk en ik wil wat hebben later voor mijn (klein)kinderen.

Menu, dat ziet er beter uit inderdaad, het spreekt mij ook aan in groepsverband het e.e.a. op te steken. Dank!

leoapple, k-the-ripper en McD44N dank, ik ga hier mee verder!

Nogmaals; puur voor mijn hobby doeleinden is iMovie natuurlijk ook prima maar ik vind het niet alleen leuk maar ook interessant om dezelfde professionele toepassingen en benadering te gebruiken ook al is het eindresultaat amateuristisch.

Beste McPiet, het is vast onbedoelde reclame, maar wij van the Future Store zijn gespecialiseerd in Mac’s, audio en video. Als je een beetje op weg geholpen wilt worden, bel of mail dan voor een afspraak met een van onze video collega’s (Tjeerd of Jesse). Ik denk dat je na een uurtje een heel stuk wijzer bent. Een uurtje arbeid kost hier 105,- ex. BTW. Dat is een stuk goedkoper en gerichter dan bij de bekende cursussen…