Raid gecrasht!

Vanmorgen op het werk toegekomen, en de RAID was aan het knipperen, schijf 5 van de raid had het begeven !!! Geen probleem met een raid, nieuwe schijf insteken en de raid kan terug rebuilden! :( Tijdens de rebuild crasht een 2e schijf! Wat dus fataal is! Wa waren de raid kwijt! Ondertussen is de raid aan het rebuilden met 2 nieuwe schijven. Vanavond alles vanop de Back-Up restoren, en hopen dat niks verloren is gegaan!

Het belang van de Back-Up is nogmaals bewezen !!!
380 GB aan Drukwerk verloren zien gaan zou een echte ramp zijn…

Dan baal je toch wel denk ik. Gelijk een hele dat werk naar de knoppen lijkt mij. In die zin dat je je nu bezig moet houden met het herstellen van de RAID. Succes ermee.

:cry: :cry: aarrhhhh dat lijkt me echt ergggg ik zie al gezichten van mn collega's voor me! Maar ... veel succes!! En laat ons even weten hoe het vanavond is gegaan!

Als de schijven in deze raid uit dezelfde serie komen, dan zou ik ze allemaal vervangen. 2 op een dag belooft niet veel goeds voor de anderen.

Zo, dat is een leuke binnenkomer voor de maandag. :(

Normaal gesproken verwacht je het niet, maar van de andere kant is het heel logisch.
Als je één koplamp in de auto kapot hebt kun je ze beter allebei meteen vervangen, want de kans dat die andere vlak erna ook de geest geeft is zeer groot.

Een RAID set koop je over het algemeen met alle schijven tegelijk, dus zijn ze even oud, dus zijn ze allemaal op hetzelfde moment versleten.

Eigenlijk moet je dus proberen om zo’n RAID set na enkele maanden te voorzien van een andere schijf. Bijvoorbeeld door met een andere RAID set de schijven te wisselen.

Deze tactiek verzin ik overigens nu even ter plekke, want ik heb nooit eerder bij deze situatie stil gestaan. Maar ik ga het morgen op kantoor zeker even in de groep gooien.

De meeste SCSI schijven hebben een MTBF (Mean Time Between Failure) tussen de 1 en de 2 miljoen uur...

Niet dat het je nu iets helpt, maar…
Enig idee hoe lang de boel al draaide? En over de omgeving, genoeg koeling etc? Welk merk en type van de disks?
[i:577393c56c](je leest het al, verwerking van een trauma begint bij mij altijd met een grondige analyse… :sealed: )[/i:577393c56c]

In ieder geval succes en sterkte!

Hier ben ik weer,

Het lijkt wel of murphy er mee gemoeid is!!!
Ik heb dus maandag een externe firewire 320 gb aangeschaft om onze back-up snel te kunnen
restoren op die schijf, ondertussen hebben we de gecraschte schijven in de raid vervangen,
en deze getest, raid terug ok! Deze morgen dan begonnen met het kopieren van de
gegevens van de firewireschijf naar de raid! Ineens een STROOMPANNE, het volledige
bedrijf zonder stroom, blijkbaar waren ze verderop wat aan het werken :(1u30 min zonder stroom gezeten!!! daana alles terug opgestart, en eindelijk wat geluk, het kopieren verloopt vlot, tot nu!
Alles staat dus bijna terug op z’n plaats…

De raid gaat binnenkort waarschijnlijk vervangen door een Raid van 4 Terrabyte, en een Back-up
systeem met jukebox van 30 tapes!

Hoop dat we onze portie pech voor dit jaar gehad hebben !!!
Thx voor de reacties

Nog wat extra info:
De raid is van Phertron (Arena) 5 jaar oud! Zitten wel allemaal nieuwe IBM schijven van 80 GB in sinds vorig jaar! Volgens onze macspecialist, zou het door de warmte kunnen zijn, in het weekend staat de airco hier af, en ons gebouw bestaat uit veel glas, kan hier dus wel vrij warm worden :expressionless: