RAL naar PMS

Ik ben bezig met het maken van een nieuwe huisstijl , nu wil de opdrachtgever het logo in een bepaalde kleur hebben, waarvan hij alleen de RAL-kleur heeft (5018, turks blauw).

Hoe kom ik achter de pms van deze kleur? Ik heb namelijk geen kleurenwaaier tot mijn beschikking. :?

[url=http://www.google.com/search?q=RAL+PMS+conversion&ie=UTF-8&oe=UTF-8]Google[/url] komt wel met een handvol sites die conversies kunnen uivoeren, maar het lijkt me een gevaarlijk traject. Nu van RAL naar Pantone, straks voor een folder weer van Pantone naar CMYK en voor de website weer van RAL naar RGB (websafe...) Voor je het weet zijn er toch 26 verschillende kleuren rood in omloop. Ik heb inmiddels wel door dat je hier aardig mee op je bek kunt gaan omdat je niet weet waar het verhaal uiteindelijk heen zal gaan. Probeer daarom de LAB-kleuren vast te stellen, van waaruit je vrij safe alle kanten op kunt. Tegenwoordig worden RAL kleuren ook in een CIELab codering benoemd ( http://www.muster-schmidt.de ) Valt nog niet mee... zoek zoek zoek...

Bedankt voor de reactie, hij is niet zo precies in de kleur, als het maar in de buurt komt, ik had hem van tevoren al gezegd dat het dergelijke problemen zou opleveren als hij de kleur zou kiezen.

Hij had zijn ‘huisstijl’ in word opgemaakt, en was verbaast dat met het drukken een totaal andere kleur kwam als hoe hij het opgemaakt had… dus hij heeft nu maar besloten dat het toch maar eens anders moest, zodoende.

Ik zal eens kijken op de link die je gestuurd hebt, dan maar hopen dat er wat gevonden word, was er maar een standaard voor alle kleuren… :frowning:

[quote:0bb941bef0="Mrzl"]Hij had zijn 'huisstijl' in word opgemaakt, en was verbaast dat met het drukken een totaal andere kleur kwam als hoe hij het opgemaakt had... [/quote:0bb941bef0]

LOL :smiley:

Ideetje om dit topic naar Beeld te verkassen?

Ja, goed idee. En zeg je er dan ook nog iets leuks over? Of is RAL zelfs buiten jóúw boekje?

RAL zijn kleuren die je gebruikt voor verkeersborden of buitenreclame, in drukwerk is het ongebruikelijk. Ik hoop stiekem dat Erik er een reactie op geeft. Ik blijf persoonlijk bij jouw oplossing, omdat ik een voorstander van Lab ben. Bepaal je kleur in Lab, en zoek voor elk (druk)proces de dichts bij zijnde waarde / kleur.

[img:fb62029897]http://www.hwl.nl/graphics/vogels/waterral.jpg[/img:fb62029897]

O, ik dacht al…

:? ?

Nee, laat maar, ik heb er alweer spijt van. 't Is de waterral.

Tsja, ik wandel veel door de natuur en geniet ervan. Maar ik moet bekennen dat ik vaak geen flauw idee heb wat ik zie. Voor de Euro zou ik nog blij geweest zijn met een snip :wink: .

RAL in buitenreclame? :?

dit topic is verplaatst naar "Beeld"

Wellicht heb je [url=http://www.aperion.de/hks2cmyk.htm]hier[/url] iets aan?

Zal eens even kijken, bedankt voor de link in ieder geval.

Ondertussen heb ik bij het bureau waar ik gewerkt heb (werkeloos sinds 1 mei… :oops: ) de waaiers even in mogen kijken. Het is precies een kleur waar eigenlijk geen goede pms bij te vinden is, de een is wat te donker en de ander wat te licht… heb ik weer :roll:

Ik denk niet dat je er onderuit komt om een kleine concessie te doen. De kleursystemen RAL en Pantone zijn nu eenmaal heel anders. De pigmenten van de inkten en verven zijn ook totaal anders. Laat de klant meekijken en/of leg hem uit waarom het onmogelijk is om de exacte kleur in PMS te vinden. Ja, of je moet in CMYK een goede omzetting krijgen, maar da's meteen meerkleurenwerk...

Even overleggen met de klant.

Ik had hem ook al uitgelegd dat het vrijwel onmogelijk was om het goed voorelkaar te krijgen, het wordt zwart+1 pms, dus opbouw gaat niet door.

Ik leg hem wel kleurstalen voor en dan moettie maar even kijken wat hem het beste lijkt. Nu maar afwachten wat voor soort papier hij wil gebruiken… Kan ook leuke kleurverschillen opleveren.