schermresolutie van nieuwe macbook pro wijkt af van vorige model

Een collega van me heeft onlangs een nieuw model (15") macbook pro gekregen. hij wil de resolutie aanpassen. de standaard instelling van 1680/1050 geeft te kleine letters.
Hij wil graag (net zoals bij mijn model) de resolutie instellen op 1440/900. echter die resolutie staat niet bij de opties. ik vind dat vreemd omdat de 2 macbook s fysiek exact dezelfde schermafmetingen hebben.
Bestaat er een manier (evt via de terminal) om de resolutie te customizen?

Heeft hij niet gewoon een high res scherm gekozen?

Alsje bij instellingen gaat en dan beeldscherm dan zou je het daar kunnen ver andere als het goed is.

Je collega heeft een hoge resolutiescherm gekregen in zijn MacBook Pro. Dat is als extra te bestellen als je een 15" MacBook Pro besteld. Dat betekent dat het scherm misschien wel dezelfde afmetingen heeft, maar dat het aantal pixels anders is. Afhankelijk van hoe die pixels verdeeld zijn, worden bepaalde resoluties ondersteund. Het kan (*) dus zijn dat daar 1440x900 niet bij zit, maar wel iets dat in de buurt komt.

(*) Wat ik op de Apple site kan achterhalen, is dat het hoge resolutiescherm dezelfde 16:10 verhouding heeft als het standaardscherm. Dus eigenlijk gek dat je geen 1140x900 kan kiezen. Ik neem aan dat je bij Systeemvoorkeuren... > Beeldschermen aan het kijken bent? Let wel even op dat er geen tweede beeldscherm is aangesloten, want dan krijg je twee beeldschermvensters, en kan het zijn dat je naar de instellingen van het externe scherm zit te kijken...

Je kunt sowieso beter op een TFT scherm de resolutie instellen op de maximaal haalbare. Al het andere ziet er toch maar lelijk uit. Beter kun je -als je de letters te klein vindt- dan de instellingen op het gebied van lettergrootte en dat soort zaken instellen.

Dit is een veelgestelde vraag.
Zie bv http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2602785
en http://macosx.com/forums/hardware-peripherals/298055-macbook-pro-display-high-resolution-text-way-too-small.html
Waar helaas nog geen goede oplossing voor is.

De 1440x900 15" MBP heeft [b]113ppi[/b]. (pixels per inch) Dat is prettig leesbaar.
De 1680x1050 15" MBP heeft [b]132ppi[/b]. Daar heb je inderdaad goede ogen (of een bril) voor nodig.

Kan je collega niet ruilen met iemand die een MBP heeft met de lagere resolutie?

Zie ook http://www.onemorething.nl/community/topic/aanpassen-lettergrootte-menubalk

Typisch, iets als extra optie bestellen zonder dat je weet wat het voor je betekent...

Heeft ie het bij de Apple Store (online) gekocht? Dan kan ie het misschien nog binnen de termijn van 2 weken (houden ze daar aan, dacht ik) terug sturen.

[quote=Oppie url=http://www.onemorething.nl/community/topic/schermresolutie-van-nieuwe-macbook-pro-wijkt-af-van-vorige-model#post-2069079 time=1286519381]Typisch, iets als extra optie bestellen zonder dat je weet wat het voor je betekent...[/quote]
Misschien ging het hem vooral om het [b]matte [/b]scherm. Dat is alleen in de hoge resolutie verkrijgbaar.

[quote]
Typisch, iets als extra optie bestellen zonder dat je weet wat het voor je betekend...
[/quote]

Typisch: oordelen over iemand die je niet kent.

Leuke [url=http://arstechnica.com/apple/reviews/2005/04/macosx-10-4.ars/20]quote uit 2005[/url]:

[quote]Which will come first, the affordable 300dpi display or the resolution-independent version of Mac OS X? The race is on.[/quote]

Typisch: ik zie nergens een oordeel staan.

(Slecht geslapen Marius?)

Nog wat Apple documentatie uit 2007 gevonden: [url=http://tuvix.apple.com/library/mac/#documentation/UserExperience/Conceptual/HiDPIOverview/HiDPIConcepts/HiDPIConcepts.html]Overview of Resolution Independence[/url].

[quote]Currently, a scale factor of 1.0 corresponds to 72 dpi. If a display had a pixel density of 144 dpi, software would have to scale an image by a factor of 2.0 in order for it to appear the same size as on a 72 dpi display.[/quote]

(Die 132ppi komt al aardig in de buurt.)

[quote=Oppie url=http://www.onemorething.nl/community/topic/schermresolutie-van-nieuwe-macbook-pro-wijkt-af-van-vorige-model#post-2069093 time=1286522487]Typisch: ik zie nergens een oordeel staan.
(Slecht geslapen Marius?)[/quote]

Ik zie er anders ook een staan...

On topic, zoals velen me al voor waren: het is een high res optie en je kan de interface makkelijk upscalen met een terminal command (ben het aan het zoeken maar vind het niet direct)

edit:
[code]
defaults write -g AppleDisplayScaleFactor <scale factor>
[/code]
in je terminal ingeven met een scale factor. Herstart is waarschijnlijk nodig ;-)

IEI: Was [url=http://www.appletips.nl/display-scale-factor-van-os-x-aanpassen-netbook/]dit[/url] je bron?