Schone installatie en terugzetten bestanden... tips & trucs

Veel mensen die net een nieuwe Mac hebben gekocht beginnen thuis eerst met een schone installatie, dit doen ze om ruimte te besparen, want standaard staat er van alles op je Mac wat je misschien niet nodig hebt: drivers, talen, software, van alles.

• Om de installatie te starten doe je de DVD in je la, eenmaal verschenen op je bureaublad kun je deze openen en dubbelklikken op “Installeer Mac OS X”, of de Mac afsluiten, en opstarten met de C toets ingedrukt.

• Eenmaal opgestart krijg je eerst de keuze welke taal de hoofdtaal moet worden.

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger01.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

• Vervolgens krijg je de standaard vensters, met de welkom en de introductie,
en je wordt gevraagd akkoord te gaan met de regels die Apple heeft opgesteld.

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger02.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger03.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

• Dan krijg je de keuze op welke schijf OS X moet komen.

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger04.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

• Mocht je de schijf eerst willen wissen of partitioneren, moet je eerst het schijfhulpprogramma draaien, dit kan door het schijfhulpprogramma te kiezen vanuit de menubalk.

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/schijfhulp.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

• Is de schijf klaar voor de installatie, dan kun je de installatie starten, maar je kunt op dit punt ook kiezen om het één en ander weg te laten om zo ruimte te besparen.

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger05.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

• Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om printerdrivers weg te laten:

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger06.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

• Of bepaalde talen van OS X, of bepaalde programma’s:

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger07.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger08.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

• In dit geval heb ik alle talen behalve Nederlands en Engels weg gelaten,
evenals de printerdrivers en de demo-nummers van Garageband, en de
oude Thema’s van iDVD. Hiermee heb ik zo’n 5 GB bespaard.

[quote:3e2cbda310][img:3e2cbda310]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger09.jpg[/img:3e2cbda310][/quote:3e2cbda310]

Je moet er even voor gaan zitten, maar na een half uurtje heb je wel een hele getemde Tiger op je Mac staan, en heb je meer ruimte voor bestanden…

Succes !

Maar wat als er al bestanden en dergelijke op je Mac staan ?

Het mooiste is natuurlijk als je een backup kunt maken van je hele harde schijf, programma's als Carbon Copy Cloner en SuperDuper kunnen dit, zie ook tips hierover in de [url=http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?p=891445#891445]Sticky[/url]

Mocht je je programma's en dergelijke ook fris willen installeren, is het alleen van belang dat je je opgebouwde bestanden niet vergeet... Maar vergeet niet dat er naast je documenten, muziek, foto's en films ook nog dingen zijn zoals:

• Safari favorieten
• e-Mail
• Screensavers en bureaubladen
• Contactpersonen
• Geinstalleerde plugins
• Widgets
• Toegevoegde lettertypen

Hoe je dergelijke dingen kunt back-uppen staat onder andere in deze topics:

http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=106299
http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=64152

Mochten er nog meer vragen of tips zijn, laat het weten, dan zet ik ze er bij !

Als je wilt installeren na een crash of systeemstoringen op een bestaande Mac

Het is niet vaak nodig, maar als er problemen zijn in het systeem, die lastig op te lossen zijn en je op het forum een tip krijgt om een systeem opnieuw te installeren, dan hoef je niet al je bestanden meteen kwijt te zijn. Je kan namelijk ook het systeem opnieuw installeren, zonder de andere bestanden kwijt te raken.

In dit artikel wordt beschreven hoe je een reservekopie maakt, het systeem opnieuw installeert en hoe je vervolgens je bestanden weer terugzet. Ook wordt beschreven hoe je al je instellingen, contacten en andere gebruikersinstellingen van de ene Mac naar de andere krijgt. Onderstaande gaat er echter vanuit dat je een schone installatie op een bestaande Mac wilt uitvoeren, wat je motivatie daar ook voor is. Als eerste zal je de bestaande belangrijke bestanden veilig moeten stellen, want bij elke installatie kàn het fout gaan.

Als je een systeem hebt, dat opnieuw geïnstalleerd moet worden, dan is de meest voor de hand liggende optie om te kiezen voor de methode 'Archiveer en installeer', zie hieronder. Als dat niks oplevert, dan kan je er vanuit gaan dat het systeem niet de oorzaak van de ellende was, maar een programma of hardware. Bij deze optie hoef je alleen een kopie te maken van de onmisbare bestanden en niet van de hele thuismap.

Reservekopie van de bestanden maken onder Leopard (10.5) en hoger met Time Machine

De makkelijkste manier is via Time Machine (verder afgekort tot TM). Als je in de systeemvoorkeuren kiest voor TM en dan onderin het vakje 'Toon Time Machine-status in menubalk', dan verschijnt het symbool in de menubalk in de vorm van een klok met een pijl er omheen. Hier kan je kiezen voor de optie 'Maak nu reservekopie' en klaar ben je. Later kan je de bestanden weer terugzetten.

Ga er niet van uit dat TM het allemaal vlekkeloos doet, als je bestanden hebt, die je absoluut niet kan kwijtraken, dan kan je het beste daar ook een aparte back-up van maken op een dvd of usb-stick. Je kan ook kiezen voor de handmatige manier, zie hieronder.

Reservekopie maken onder Tiger (10.4) en lager

Onder lagere versies van OSX werkt TM niet en zal je dus via andere manieren aan de slag moeten. Je kan hiervoor allerlei tools gebruiken, als je MobileMe hebt, dan is het programma BackUp (op je iDisk in de map Software) aan te raden. Hiervoor heb je een betaald MobileMe-account en OSX 10.4.2 nodig. Met BackUp kan je bestanden vanuit de thuismap makkelijk overzetten naar een andere schijf, zie verder de handleiding van BackUp.

Heb je een ander programma, dan kan je de handleiding van dat programma bekijken om te zien hoe je een reservekopie maakt. In principe is het overzetten van je thuismap voldoende, tenminste, als je daar al je bestanden in opslaat. Hoe je handmatig of automatisch een reservekopie maakt onder Tiger, staat beschreven in [url=http://support.apple.com/kb/HT1553?viewlocale=nl_NL]dit artikel[/url] van Apple.

Handmatig een back-up maken

Wat je moet meenemen, staat in principe in je thuismap. Als je bestanden op andere plekken opslaat, dan zal je uiteraard ook al die mappen mee moeten nemen. Verder kan het raadzaam zijn om de map Programma's mee te nemen, bij veel programma's is het overzetten van het programma naar de programma-map voldoende. Bekende uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld de programma's van Adobe.

Speciale aandacht verdient de bibliotheek in de thuismap, hier staan registraties en voorkeuren van programma's in, waardoor je later je eigen voorkeuren weer kan terugkrijgen. Maak ook een extra back-up van bestanden, die je absoluut niet kan missen. Wat je ook kan doen, is een back-up maken van al je bookmarks uit Safari en je contacten uit Adresboek en agenda's uit iCal, door een proefabonnement te nemen op MobileMe.

Kopieer de geselecteerde bestanden naar een externe HD, een andere Mac, of brand ze op dvd. Zorg in ieder geval dat ze opgeslagen zijn op een plek, die een andere is, dan een interne HD van de Mac.

Als er problemen zijn met de Mac, waar de bestanden op staan

Een beproefde methode is, als je een tweede Mac hebt, deze Macs met FireWire aan elkaar te koppelen en de Mac waar de bestanden vandaan moeten komen, op te starten in Target-mode. Dit doe je door tijdens het opstarten de T ingedrukt te houden, tot je een scherm krijgt met het FireWire-symbool. Deze Mac zal zich nu gedragen als een externe harde schijf en de HD zal op het bureaublad van de andere Mac verschijnen. Vervolgens kan je bestanden overzetten.

Deze methode is zeer effectief, als de Mac niet meer wil opstarten en werkt tussen alle versies van MacOSX (en zelfs OS9). Zelfs een HD met hardwarematige defecten (te merken aan klikken in plaats van spinnen), wil op deze manier nog wel eens te benaderen zijn. Het nadeel aan deze methode kan zijn dat de toegangsbevoegdheden voor bestanden niet correct worden overgenomen. Na het terugzetten van de back-up is het raadzaam om de bevoegdheden te herstellen in Schijfhulpprogramma, of kijk naar de laatste methode in het eerder genoemde artikel van Apple.

OSX opnieuw installeren op de Mac

Nadat je er zeker van bent dat je alle documenten en andere bestanden hebt overgezet naar een andere plek, kan je aan de installatie beginnen. Hieronder staan een aantal opties, kies de voor jou meest gunstige optie. Je eerste keuze zou moeten uitgaan naar 'Archiveer en Installeer'.

Wat je nodig hebt, voordat je begint aan de installatie, zijn de volgende dingen[list:f5dc044e78][*:f5dc044e78]De installatieschijven, die bij je Mac geleverd zijn, of een retailversie van OSX
[*:f5dc044e78]De inloggegevens voor internet (als je een modem met router hebt, dat DHCP-adressen uitdeelt, dan is dit misschien niet nodig)
[*:f5dc044e78]De installatieschijven en serienummers van programma's
[*:f5dc044e78]De schijf met daarop de reservekopie van je bestanden
[*:f5dc044e78]De accountnaam van je account en de computernaam (te vinden in systeemvoorkeuren onder 'Accounts' en 'Delen')[/list:u:f5dc044e78]
Er zijn verschillende manieren om OSX te installeren op een schijf. Je doorloopt bovenstaande stappen, tot je bij dit scherm komt:

[img]http://www.antisound.nl/Mac/forum/tiger04.jpg[/img]
In dit scherm kies je de schijf, waarop je OSX wilt installeren, ook wel het doelvolume. Links van de knoppen 'Ga terug' en 'Ga door', zal de knop 'Opties' verschijnen. Als je daarop klikt, verschijnt er een venster met opties. Je kan kiezen voor een paar opties: [list:f5dc044e78]
[*:f5dc044e78][b:f5dc044e78]Werk Mac OS X bij, Installeer Mac OS X[/b:f5dc044e78] - werkt een bestaande versie op de HD bij naar de te installeren versie. Deze optie zal je moeten gebruiken als je bijvoorbeeld Leopard over Tiger wilt installeren of een andere update van het systeem wilt doen. De optie zal niet verschijnen, als je bijvoorbeeld 10.5.6 op de schijf hebt staan en een installatieschijf voor 10.5.0 hebt.
[*:f5dc044e78][b:f5dc044e78]Archiveer en installeer[/b:f5dc044e78] - deze optie behoudt alle bestanden en vervangt alleen het systeem. De thuismappen van gebruikers worden verder ongemoeid gelaten. Deze optie is bij systeemproblemen zeer aan te bevelen, omdat je niet alle bestanden verder kwijtraakt. Verder worden de instellingen van gebruikers en de netwerkinstellingen bewaard (als je die optie selecteert). Je begint dus met een schoon systeem, maar behoudt programma's en bestanden. Let wel op dat sommige programma's zich in de systeemmap installeren en dat je mogelijk deze programma's opnieuw moet installeren. Er wordt een map 'Vorig Systeem' aangemaakt, waar de oude systeembestanden in staan. Deze map kan je gebruikern om bijvoorbeeld voorkeursinstellingen uit te halen, die verloren zijn gegaan. Dit is verder weggelegd voor gevorderden.
[*:f5dc044e78][b:f5dc044e78]Wis en installeer[/b:f5dc044e78]- de HD die geselecteerd wordt zal geformatteerd worden, waarmee alle gegevens verloren gaan. Je verliest dus al je bestanden op die schijf en ook alle programma's. RAID-instellingen (partities e.d.) worden niet gewijzigd door deze optie, wil je die toch wijzigen, dan zal je schijfhulpprogramma moeten gebruiken.[/list:u:f5dc044e78]
Zie ook [url=http://support.apple.com/kb/HT1545?viewlocale=nl_NL]dit artikel van Apple[/url]. [u:f5dc044e78]Volg verder de stappen, zoals hierboven in de post van unSOUND beschreven.[/u:f5dc044e78]

Zodra je de installatie heb doorlopen en opnieuw ben opgestart, dan zal je gevraagd worden om je persoonlijke gegevens in te voeren en om een account aan te maken. Kies bij de korte naam dezelfde naam, als die van je vorige account

[color=darkblue:f5dc044e78][b:f5dc044e78]Na een install restoren vanaf een Time Machine back-up (Leopard en hoger)[/b:f5dc044e78][/color:f5dc044e78]
Nadat je een schone installatie hebt gedaan, wil je je bestanden terughebben. Sinds OSX 10.5 (Leopard) kan je daarvoor Time Machine (verder afgekort tot TM) gebruiken. Als je na de installatie opnieuw bent opgestart, zal je op een gegeven moment gevraagd worden om gegevens over te zetten. Een van de keuzes is om dit van een TM-reservekopie te doen. Kies deze optie en kies vervolgens een van de kopieën, die in het scherm worden getoond.

Als je deze optie hebt overgeslagen, dan open je vanuit de map Hulpprogramma's het programma Migratie-assistent (of tik 'migratie' in Spotlight in). Hier heb je ook de optie om bestanden van een TM-reservekopie terug te zetten.

[color=darkblue:f5dc044e78][b:f5dc044e78]Na een installatie bestanden terugzetten van een handmatige back-up[/b:f5dc044e78][/color:f5dc044e78]
Als je hebt gekozen voor een van de methoden uit [url=http://support.apple.com/kb/HT1553?viewlocale=nl_NL]het eerdergenoemde artikel[/url] van Apple, lees dan daar verder hoe je een kopie terugzet.

Als je zelf een handmatige back-up bezig bent geweest, dan is het een kwestie van de inhoud van de mappen uit de thuismap over te zetten naar de corresponderende mappen in de thuismap. Ga niet de mappen zelf vervangen, dit zijn speciale mappen, die door het systeem opnieuw zijn aangemaakt en dus moet je er afblijven. Kopieer dus niet de map Muziek, maar kopieer de inhoud van deze map van de reservekopie, naar de nieuw aangemaakte map.

Nadat al die kopieën overgezet zijn, zullen er problemen zijn met de bevoegdheden. Als eerste open je Schijfhulpprogramma (zie de map Hulpprogramma's) en selecteert daar je HD en klik op de knop 'Herstel volumebevoegdheden'. Dit zou de meeste problemen moeten oplossen. Mocht dat niet het geval zijn, kijk dan goed naar de methode in het eerder genoemde artikel van Apple. Let wel dat dat een methode is voor gevorderden.

[color=darkblue:f5dc044e78][b:f5dc044e78]Bestanden overzetten van een andere Mac, naar een Mac met een 'verse' installatie[/b:f5dc044e78][/color:f5dc044e78]
Op de Mac waar de bestanden heen moeten, moet wel een account zijn met dezelfde (korte) naam, als op de 'bron-Mac', anders krijg je misschien problemen met bevoegdheden. Ook moeten de twee Mac zijn aangesloten op hetzelfde netwerk. Het kan via een AirPort-netwerk, maar via een bedraad netwerk is het sneller.

Open in de map Hulpprogramma's [b:f5dc044e78]op beide[/b:f5dc044e78] Macs het programma Migratie-assistent (tik in Spotlight 'migratie' in), voer op beide computers het beheerderswachtwoord in, als dat gevraagd wordt. Kies eerst op de ontvangende Mac voor de eerste optie 'Vanaf een andere Mac' Als je daar verder hebt geklikt, dan kies je op de bron-Mac voor de onderste optie 'Naar een andere Mac' en wacht tot er connectie gemaakt is.

Verder volg je de instructies op het scherm.