Sennheiser vs JB mics

Ik ben van plan een nieuwe mic te kopen. Ik heb enkele van JB omcirkeld in de catalogus, waaronder de JB5 en de JB17... de prijsklasse gaat dus van 20 tot ong 50 euro. Nu, hoe zit dat met die van Sennheiser; zijn er mensen die mij eerder dat merk aanraden boven JB?

Over JB: ik heb in de JB-lijn twee specifieke mics op het oog, eentje van 18€, zonder XLR, en eentje van 38€ mét XLR. Met de mic wil ik geluiden opnemen, aparte klank bij filopnames (met een hengel), speech, zulke dingen. Ik heb géén XLR-apparatuur dus ik zou gaan voor de XLR-loze mic, maar is er een verschil tussen een mic met jack of een mic met xlr die via een kabeltje naar een jack loopt? En is die XLR uberhaubt niet interessanter voor moest ik in aanraking komen met mengpanelen, professionelere camera’s?

Dank!

[quote:434fa26293]zijn er mensen die mij eerder dat merk aanraden boven JB[/quote:434fa26293]

Ja, koop geen JB systems, binnen een jaar wil je beter. (Dit wil echter niet zeggen dat ze slecht zijn: je krijgt waarvoor je betaald).

[quote:434fa26293]is er een verschil tussen een mic met jack of een mic met xlr die via een kabeltje naar een jack loopt? [/quote:434fa26293]

Ja een XLR micro is gebalanceerd. Dit wil zeggen dat een soort aarding de storingen en ruis weg haalt, bij een Jack is dit niet het geval. Er bestaan simpele plugjes die van XLR naar Jack gaan.

Koop dus een micro met een XLR uitgang, gebruik even een plug en wissel die als je later een proffesioneler mengpaneel hebt.

Kijk ook eens naar Shure, dat merk is gespecialiseerd in microfoons.

Deze webshop (New-Line.nl) heeft verschillende modellen:
Ik heb voor jou al een selectie gemaakt. (20-50 euro)

Succes

[quote:15589cdbf1="djrednas"]Ja een XLR micro is gebalanceerd. Dit wil zeggen dat een soort aarding de storingen en ruis weg haalt, bij een Jack is dit niet het geval. Er bestaan simpele plugjes die van XLR naar Jack gaan.[/quote:15589cdbf1] Heeft de overgang van XLR -> Jack via zo'n verloopstekker nog invloed op de ruis, etc? Of blijft het ruisniveau gelijk ?

De microfoon is niet meer gebalanceerd, dus meer kans op ruis. Maar dat valt best wel mee.

De balancering bij xlr verbindingen is ter vorkoming van storingen en ruis in de kabel zelf. wanneer je zo'n verloopplug gebruikt wordt het signaal vlak voor je geluidskaart ongebalanceerd en is de kans op storingen klein. Het enige verschil is dat gebalanceerde apparatuur op +4db werken en ongebalanceerde apparatuur op -10dB. Je hebt dan zowiezo een microfoonversterker nodig.

[quote:d10bcbe92e="drtalos"]De balancering bij xlr verbindingen is ter vorkoming van storingen en ruis in de kabel zelf. wanneer je zo'n verloopplug gebruikt wordt het signaal vlak voor je geluidskaart ongebalanceerd en is de kans op storingen klein. Het enige verschil is dat gebalanceerde apparatuur op +4db werken en ongebalanceerde apparatuur op -10dB. Je hebt dan zowiezo een microfoonversterker nodig.[/quote:d10bcbe92e] Ik wil de mic rechtstreeks in mijn iMac pluggen om te gebruiken met Garageband (zang en gitaar). Heb ik dan ook een microfoonversterker nodig? En zoja, wat kun je aanraden voor huis- tuin en keukengebruik?

Te laat!

Ik heb reeds een JB systems Microfoon gekocht, nl. de JB5, eentje van 18€ met jack ipv XLR. Het was voornamelijk de prijs die me deed beslissen.

Ik ondervind wel wat last met het gebruik ervan:

De microfoon lijkt overgevoelig, de draad en het handvat lichtelijk aanraken kan al zorgen voor storende geluiden. Ik heb hem ook aan een stok bevestigd om als hengel te dienen bij dialoog in een filmopname, maar daar is de stok ook een soorzender omdat deze lichte aanrakingen weer doorstuurt naar de mic zelf.

Wat ook heel irritant is, is dat als ik mijn videocamera in het stopcontact steek om bv. binnenopnames te maken zonder batterij, de microfoon interfereert (is dit zo?) met de stroomkabel met een scherp zoemend geluid als gevolg.

(Ik herinner me dat ik enkele weken terug een XLR-microfoon hanteerde en deze nam alleen het geluid op dat bedoeld was…)

Zo te horen (no pun) geen goede aankoop. Ik zou die JB meteen terugbrengen, en misschien wat verder sparen voor een betere.

Terugdoen? Dat zal helaas niet gaan denk ik. Op zich is het geen slechte aankoop, alleen ben ik wat teleurgesteld in de nadelen van de Jack tov XLR zoals ik ze beschreven heb in vorige post.

Wat wil je, 18 euro...

Reken maar minstens op 50 euro voor iet wat microfoon…

...en jij wil je bezig gaan houden met geluidsopnames? Laat ik je een tip geven: leer eerst je vak en de techniek voordat je je handen daaraan gaat branden.

Bij een microfoon van die prijs en dat merk had je dit van tevoren kunnen weten. Laat me raden, izzie van plestik?

En voor wat betreft die kabels, en die hele balance/unbalance discussie: je was gewaarschuwd… dan moet je niet verbaasd zijn dat de hele bende begint te brommen als een suïcidale mongoolse siamese tweeling-kat.

Wat je hoort bij het aanraken van die microfoon zou je nog tegen kunnen gaan door 'm in een goeie shockmount te hangen, maar dan had je net zo goed een duurdere microfoon (en dus een beter geluid) kunnen kopen.

Artichoque, bedaar aub even.

Ik had dit topic gepost voor ik hem kocht en gedurende een tijdje was er niemand die er op antwoordde. Ik had er kort na dat ik gepost had eentje nodig, en omdat ik ook maar wat geluid wou opnemen en omdat ik nu eenmaal een gewone consumer camera heb kocht ik een - ja een plastic - JB5 van 18€. Ik weet ook wel dat dit ding niet top is, maar ik ben nu ook niet pro.

En ok… ik lees pas na mijn aankoop dat XLR een must is en dat ik beter duurder had gekocht.

En euh, ik wil niet agressief uit de hoek komen ofzo, maar ik vind dat je nogal hoog van de toren blaast om te zeggen dat ik aan geen microfoon mag aankomen vooraleer ik al die technische dingen ken. Ik weet niet veel van microfoons, ik lees er nu en dan wel wat over en dan kom ik ooit wel genoeg te weten om een goeie mic te kopen. Laat me nu maar prutsen met mijn plastic JB5.