Software of Hardware probleem?

Ik heb een aantal dagen geleden een forum op het gedeelte hardware gezet over de ibook DV van mijn vriendin. Deze laadt niet goed op, sterker nog Helemaal niet! Wanneer de stekker erin zit laat OS 9 rechtsboven een ikoontje zien van een batterijtje die niet geheel vol is.

Nu kreeg ik een tip van een macOsX-er dat ik de de powermanagement moest resetten. (stroom eraf, batterij eruit, reset knop drukken) en inderdaad bij het batterij-tje stond weer een bliksemschtije wat een teken is dat hij oplaad.

dat heeft hij circa 5 min volgehouden. Kenmerkend was dat na de reset de tijd ook niet meer goed stond. (het jaartal 1904) Ik denk, kom laat ik systeem 9.0 updaten naar 9.2. En wat blijkt, probleem niet opgelost! Dus ik reset het powermanagment weer. Wederom laadt hij 5 min op, maar gekker nog is dat gedurende die 5 minuten ik de tijd niet kan aanpassen. Ik kan de uur op 01 02 03 04 en 05 zetten maar daar houdt het op. Pas als de batterij ophoudt met laden kan ik de tijd goed zetten.

Wie herkent dit probleem of heeft een oplossing? Is dit nu een software of een Hardware probleem? :?

Zou haast denken dat het PRAM batterijtje 'op' is...

Na het PRAM zappen staat de tijd altijd op de basis tijd, bij veel Mac's 1904.

lijk me een batterij probleem

Komt me bekend voor. Het schijnt dat er in de battery een stukje logica zit die het opladen in de gaten houdt en die kan kennelijk van slag raken. Hoe je precies de logica kan resetten weet ik niet. Misschien kortsluiten van de + en de - (eigen risico).

Dit vond ik op internet:

Subject: Powerbook G4 Battery Resuscitation I too had a battery that my Titanium Powerbook G4 failed to acknowledge even tho the level lights showed a fully charged battery. Resetting the PMU did nothing- went to the Genius bar and they swapped it into their Powerbook but it still failed to be recognized. I was told I needed a new battery (after less than 100 recharge cycles). I decided instead to fully discharge the battery to reset its internal power management chip but since no Powerbook would recognize it, I removed it and carefully wired in a 12 volt car tail light bulb. Ran it overnight- then placed into my powerbook and it has worked flawlessly for the past 2 months. (I also found that you cannot hook it to a “power hungry” 12 volt appliance because the internal power manager will not let it be drained too quickly.)

Is er iemand die hier iets meer van weet ?
Graag reactie !

hmmm..........

Ik hoop dat er wel een oplossing voor komt ik heb namelijk hetzelfde probleem. Gebruik nu me laptop als desktop omdat me batterij binnen 5 min weer leeg is.
Beetje zonde denk ik dan…

[quote:46ee42d14c="Powerrrr...."]Komt me bekend voor. Het schijnt dat er in de battery een stukje logica zit die het opladen in de gaten houdt en die kan kennelijk van slag raken.[/quote:46ee42d14c] dit klopt [quote:46ee42d14c="Powerrrr...."]Hoe je precies de logica kan resetten weet ik niet. Misschien kortsluiten van de + en de - (eigen risico).[/quote:46ee42d14c]

Dit lijkt me niet zo’n goed advies. [b:46ee42d14c]NOOIT [/b:46ee42d14c] je batterij kortsluiten.

Maar je kunt hem idd wel resetten door hem helemaal leeg te laten lopen.
De moeite waard om te proberen
zie:

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=86284

Ik heb het stukje op de apple site gelezen maar dat gaat alleen maar over wat je moet doen als je net een nwe batt plaatst , ik zie nergens iets over het resseten van de powermanagement, mijn probleem is dat m'n PB geen waarschuwing meer geeft dat de battery-power low is maar gewoon ineens in sleep stand staat , en dat terwijl de indicator nog ongeveer 30 % full aangeeft, als ik dan de adaptor weer eraan hang dan staat de indicator wel ineens op 0% en begint hij weer met laden, dus mijn vraag is hoe de powermanagement te resseten , en doe ik dat mnet een voole of juist met een compleet lege batterij , alvast bedankt.

Of las ik dat je de powermanger reset door de battery er uit te halen dan de power knop ingedrukt te houden zoals met een harde shutdown ??

Even bij apple zoeken ,voor elk type machine bestaat een powermanagement reset beschreven.

ok ga ik doen bedankt, en daar is ie dan , alleen wordt mij niet duidelijk of ik nu een lege of juist een volle battery moet hebben op het moment dat ik deze stappen uitvoer :?

PowerBook G4 (12 inch) en PowerBook G4 (17 inch)

  1. Als de computer aanstaat, zet u deze uit.
  2. Stel de Power Manager opnieuw in door tegelijkertijd Shift-Control-Option-aan/uit-knop in te drukken. Druk niet op de fn-toets (Function) terwijl u deze toetsencombinatie indrukt.
  3. Wacht vijf seconden.
  4. Druk op de aan/uit-knop om de computer opnieuw op te starten.

en gedaan, nu maar ff afwachten of het ook iets van verbetering geeft :slight_smile: