Software om kleding te ontwerpen?

is er software voor de mac om kleding e.d. te ontwerpen?

mijn vriendin studeert mode techniek en die gebruikt daar altijd Canvas voor,... dat leren ze vanuit school te gebruiken.

Wilde net ook Canvas antwoorden. Mijn schoonzus is mode-ontwerpster en die gebruikt dus Canvas...

Goede vraag! Canvas is toch gewoon een soort Illustrator of FreeHand? Een vectoren-illustratie programma... of heeft het specifieke gereedschappen voor modeontwerpers?

Ik werk voor een groot modebedrijf. De ontwerpers werken met iGraphix Designer. Dit is een vectorprogramma voor de PC. Met illustrator kan je hetzelfde en meer. Ik ken ook een knitwear designer die met Freehand werkt. Verder hebben alle ontwerpers Photoshop op de PC of Mac.

Vroeger had je ook gespecialiseerde programma’s, zoals ModaCad. In Nederland werd het verkocht door runtime, wat zover ik weet niet meer bestaat. Ook Nedgraphics was actief in de textiel. (http://www.nedgraphics.com/Default.aspx?SiteID=7&PageID=245) Er bestaan voor de Mac en Pc ook gespecialiseerde programma’s voor het ontwerpen van geweven en gebreide stoffen zoals bijv Pointcarré (http://www.pointcarre.com)

Maar goed, die programma’s zijn nooit echt gemeengoed geworden in de modebranche. Met een goed tekenprogramma en Photoshop kan het prima.