(SOLVED) Macbook air 13'' of macbook pro 13''

Beste,

Mijn macbook pro 13" intelcore 2 duo medio 2010 is aan vervanging toe…
Nu ben ik de nieuwe en recente modellen aan het bekijken maar geraak ik er niet uit.
Ik ben iemand die de laptop dagelijks gebruikt als leraar, maar ben ook soms bezig met videobewerking en/of photoshop.
Alsook een DJ programma moet makkelijk kunnen draaien.
Geheugen heb ik toch zeker 512gb nodig.

Wat raden jullie aan?

Eigenlijk is het het wel simpel - als budget geen probleem is, en je niet veel (oude) randapparatuur dagelijks moet aansluiten > MacBook 13" met touchbar. En voor wat minder geld - zonder touchbar.

Op zich ben je met een air perfect geholpen qua snelheid en performance, maar ik zou anno 2017 tot 2022 (als je terug 5jaar doet met je laptop) niet meer met dat air scherm willen werken. Retina is wel echt de norm vanaf nu.

En dan heb je ofwel de MacBook. Echt vette laptop, maar zal je qua budget niet veel helpen en als budget dus doorslaggevend is - oude retina MacBook 13".

De air is fantastisch, ik werk er al 3 jaar elke dag met veel plezier mee, met zwaardere programma’s als Photoshop, autocad, ketchup, illustrator en indesign. Gaat perfect voor mijn gebruik!

Maar de air zou ik nu niet meer terug kopen vanwege het scherm…

Die o-led bar hoef ik echt niet, kan alleen maar stuk gaan :wink:

Basis is gewoon weer een ijzersterke laptop om inderdaad 5 jaar of langer mee uit te houden.
Deze kan perfect nog draaien, heeft echter geen batterijcapaciteit meer en vertoont wel echt tekenen van veroudering op het vlak van snelheid en reacties bij aansluitingen.

Dat was mij ook opgevallen dat de AIR mij eerder not-done lijkt, omdat ze er zo weinig extra’s aan veranderen. Alsook gezien naar de toekomst met hun technologie, lijkt het mij niet verstandig nog eentje aan te schaffen.(poorten, kabels, …)

Momentele keuze staat op standaard mbpro 13" – 2.0ghz i5 – 8GB RAM – 512GB OPSLAG

als de batterij een groot probleem is, dan kun je die ook nog (laten) vervangen.

Ja maar dikwijls komt het werkgeheugen door de intel core 2 duo, zwaar te kort… Blazen, blazen en heet worden…

Is dat dan zo een hels verschil?

Eigenlijk wel - als je van niet beter weet, dan merk je het niet, maar vriendin thuis heeft een retina 15", en nu hier op kantoor ook een MacBook 12" in omloop (die is echt heerlijk fijn) en dan begint het wel te storen, en eens je het weet… Maar op zich werkt het wel natuurlijk…

Ik hoopte zelf op een upgrade air, met nieuwe specs en retina display, maar ik denk dat de air over en out is…

Misschien moet ik overwegen een nieuwe batterij en extra werkgeheugen te kopen…

extra werkgeheugen gaat niet echt lukken :slight_smile:

waarom niet?

Dat je MacBook blaast heeft niet direct iets met geheugen te maken. Je computer moet gewoon hard werken en daarom koelen. Dan kan het ook zijn dat je processor aan het max van zijn kunnen zit.
Het kan ook zo zijn dat een nieuwe MacBook met dezelfde taak nog steeds gaat blazen, maar zou ie er veel sneller klaar mee moeten zijn omdat het nieuwere hardware is.

Dat je MacBook blaast heeft niet direct iets met geheugen te maken. Je computer moet gewoon hard werken en daarom koelen. Dan kan het ook zijn dat je processor aan het max van zijn kunnen zit.
Het kan ook zo zijn dat een nieuwe MacBook met dezelfde taak nog steeds gaat blazen, maar zou ie er veel sneller klaar mee moeten zijn omdat het nieuwere hardware is.[/quote]

Ja dat klopt, maar meer werkgeheugen met een intel core 2 duo is dus geen oplossing…

Hoeveel RAM zit erin? Maximaal kan er 8GB in.

Daarnaast helpt RAM niet altijd voor snelheid. RAM is handig als je veel switcht tussen programma’s en veel tegelijk hebt open staan. Sommige programma’s vragen veel RAM. Een edit programma wil veel RAM als ie aan het renderen is, maar een sterke CPU is dan net zo belangrijk.

Dat is niet correct, als je OS X 10.7.5 of hoger draait én de laatste EFI update hebt kun je er zonder problemen 16 GB in stoppen.

Oh kijk aan. Dan kan de topicstarter er nog meer ram in stoppen. De vraag is alleen of een MBP uit 2010 dat nog waard is.
Uiteraard meer RAM en een SSD erin kan helpen, maar het is wel een 2-core machine.

@Mac Daddy het blijft ook een 2-core machine als je voor een 13" gaat.

Verhip! Dat zie ik nu pas? Iedere 13 inch heeft een dual core. Weliswaar een i5, maar dan nog. Was dit in de vorige generaties ook al zo?
Dan vraag ik mij helemaal af waarom Apple die 13 inch een pro machine noemt.

Jammer dat de TS 512GB nodig heeft of als vereiste ziet. Een MacBook Air met processor upgrade naar Core i7 was voldoende power geweest voor dit soort zaken en dan heb je een mooie sprong voorwaarts gemaakt vanaf een 2010 machine.

Als je op zo’n Air ook nog je geheugen moet laten upgraden kun je beter meteen de 2016 MacBook Pro kopen zonder Touch Bar. Maar goed. Het is gewoon niet ideaal om nu een Mac te kopen. Of je koopt iets dan eigenlijk niet meer kan omdat Apple de broertjes en zusjes zo heeft gepimpt dat dit model een dinosaurus lijkt. Of je koopt iets waar je vet te veel voor betaald maar je bent wel extreem sexy op straat met je computer.

Mogelijk ergens een tweedehandsje 2013-2014 proberen op de kop te tikken met de juiste specs voor een jaartje of twee.

Klopt allemaal dat die een dual core blijft.
Enkel en alleen de i5 reeks die voor wat meer snelheid zorgt. (ik heb zelfs 2,66ghz, meer dan de huidige 2,0)
Ik kan het geheugen idd uitbreiden, maar is dat nog nodig?? Als het moet tot 16GB.
Een batterij zou ook al veel doen, maar brengt dat nog bij?
Ik bedoel hiermee dat de laptop hardware matig verouderd is (videokaart) (kijk al naar het gewicht alleen al)
Alsook hoelang gaan de AIR laptops nog bestaan?