Specifiek een hbo opleiding Vormgeving / Maken van websites

Hallo allemaal,

Dit jaar hou ik even een pauze … omdat ik nog niet precies weet welke hbo opleiding ik wil gaan volgen.
1 ding weet ik al wel het moet iets creatiefs zijn. Ondertussen ben ik al begonnen met kijken naar scholen en richtingen maar kan er nog steeds niet echt uitkomen.

Een kant wat mij heel erg trekt is Web design & in elkaar zetten (voltijd opleiding)
Maar zijn er hbo opleidingen die dit bieden ?

Ik hoop dat mensen mij kunnen helpen !

De websites die hier opstaan zijn zo mooi en goed uitgewerkt. Is dit nou design en zelf coden ?
http://www.thebestdesigns.com/

Waar kom je vandaan?

De HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) heeft een opleiding genaamd CMD (wat ik tevens doe).

Communication Multimedia Design staat voor het vormgeven van alle soorten media. Zowel op C (communicatie… oftewel vormgeving/userbility) als I (programmeren, werken met databases) kun je veel leren. Het eerste jaar zal vooral bezig zijn met webdesign…

Wat ben je zelf… een vormgever of een programmeur?

Deze opleiding is te vinden in meerdere steden tegenwoordig…

Ook over the best webdesign… vaak zijn het of inderdaad vormgevers die hun website hebben omgezet naar (x)HTML/CSS maar geen diepgaande dynamische pagina hebben gemaakt.

Momenteel ben ik niks. Ik heb mijn Marketing & Communicatie opleiding afgerond. Maar het stukje Economie beviel me niet. Ik ben creatief ingesteld. Ik kom uit een omgeving van alleen maar vormgevers (ouders/broers/kennissen).

Omdat ik nogal denk met beelden en al weet hoe ik het eruit wil laten zien. Zoals presentaties; klasgenoten deden het in word ik ging naar het bureau van vrienden liet mijn plannen zien en we gingen het maken. Of verslagen ik wou het gewoon anders niks standaard exclusief moest het zijn.

En vooral het webdesigen trekt me heel erg. Misschien beetje vormgeving ook wel.
Omdat ik gewoon zie hoeveel bedrijven / magazines / advertenties gewoon zo lelijk zijn en dat de mensen er nog voor willen betalen. Ik heb daar een ander idee bij hoe ik het kan doen.

Je zal eerst voor jezelf duidelijk moeten maken wat je wilt.. wil je programmeren of designen.. Zoek eens wat HBO scholen op in je buurt.. of zocht je iets op MBO niveau? Multmedia Vormgeving is de voorganger van CMD.

De Hogeschool van de Kunsten Utrecht, Faculteit Kunst Media en Techniek biedt de opleiding Interaction Design aan. Deze opleiding bestaat kort gezegd uit 3 kernpunten: - Vormgeving; - Content Management; - Techniek; In het laatste jaar ga je je specialiseren in één van de 3 gebieden.

Deze opleiding bestaat al sinds begin jaren '90 en veel HBO opleidingen Multi Media Design (of iets dergelijks) zijn hier van afgeleid. Het voordeel van de HKU is dat zij meer ervaring en kennis hebben in het geven van deze gedegen opleiding.
Daarnaast kun je met deze opleiding ook in het 4e jaar al een Master volgen.

Kijk eens op http://www.hku.nl/web/Studiekeuze/GamesEnInteractie/InteractionDesign.htm

[quote:3235780b51="Thijs van Tol"]Het voordeel van de HKU is dat zij meer ervaring en kennis hebben in het geven van deze gedegen opleiding[/quote:3235780b51]

Hier heb ik me eigen mening en gedachten over… Ben zelf namelijk niet fan van HKU’s mede om hun eigen “stijl” van denken en doen.

Ik denk dat je hierbij ook goed moet nadenken of je voor commercieel design ga of de kunst achtig… hierbij gaat er dus al verschil tussen een Hoge Kunst en Hoge school zitten.

Het is daarentegen wel leuk… we hebben het tot nu toe alleen over HBO opleidingen maar er zijn ook degelijke MBO opleidingen…

Ik ga zeer zeker geen mbo opleidingen doen.

Ik heb ook al wat rondgezocht in me omgeving en reizen maakt voor mij echt niet uit.

Maar ik kom er gewoon niet op welke richting het nou is. Webdesign / vormgeven en het in elkaar zetten.

Ik wil het wel op HBO niveau doen. Hogeschool / Kunsacademie
Zolang het maar goeie ondersteuning bied en dat je er echt wat leert.

Hehe, oke dan weet je dat je dus opzoek bent naar een HBO opleiding. Er is overigens niets mis met MBO opleidingen.. dit zal je juist meer leren doordat je praktischer bezig bent. Er is alleen een addertje onder het gras:

Je zal altijd het meeste leren door dingen zelf te doen… dit zal je tijd kosten maar hier leer je het meeste van. Overigens met vormgeving leer je alsnog je design in elkaar te zetten… wanneer je dieper als programeur te werk wilt gaan krijg je vrijwel niets over vormgeving en ga je leren programmeren in XML, PHP in combo met mySQL.

Wat zijn nou opleidingen op hbo niveau wat ik kan gaan bekijken ?

Ik vat h'm niet helemaal....

Je hebt zoals ik het begrepen heb al een afgeronde opleiding op HBO niveau richting Marketing & Communicatie.
Wat is er dan op tegen om een meer praktische opleiding op MBO niveau te gaan volgen?
Op je nieuwe HBO opleiding zul je vooral meer van hetzelfde krijgen als wat je al hebt gedaan…
En doodgegooid worden met vermoeiende kunststromingen…

En als je hart ligt bij het stukje vormgeving, dan zie ik niet in waarom je geen MBO opleiding zou gaan volgen, waarbij je vooral de praktische kant meer in de vingers gaat krijgen.

Vervolgens kun je goed bij iedere reclame- en design studio terecht op basis van je eerdere HBO opleiding, en daar uiteraard ook gewoon voor betaald krijgen…

Je bent er dus alleen maar flexibeler door lijkt me zo.

Van vormgever tot art-director…

Ik zit ook op wat al eerder is genoemd CMD communicatie and multimedia desgin ( alleen dan in Leeuwarden) kijk eens op de site van de noordelijke hogeschool leeuwarden voor meer info. http://www.nhl.nl

succes :apple:

[quote:1123342ef9="f.zijlstra"]Ik zit ook op wat al eerder is genoemd CMD communicatie and multimedia desgin ( alleen dan in Leeuwarden) kijk eens op de site van de noordelijke hogeschool leeuwarden voor meer info. http://www.nhl.nl

succes :apple:[/quote:1123342ef9]

De vraag is nog steeds waar deze misterieuze Marketting en Communicatie afgestuurde student vandaan komt :P. Geloof dat CMD in ruim… 7/8 steden minimaal te vinden is…

erg offtopic: Kun je beetje goed stappen in leeuwarden? Binnenkort ga ik vriend van me bezoeken die op hoge hotelschool zit…

@polansky: Eindelijk… iemand die me standpunt begrijpt … ook eerder MBO gedaan?

(YaY!.. me 4e topic sterretje erbij… "evolved to Bikkel!(A))

@Sunneh,

Nee, Fontys HBO Communicatie in Eindhoven.
Zo’n beetje hetzelfde probleem als wat de ‘topic starter’ heeft herken ik bij mezelf heel erg goed.
Alleen vond ik het een beetje zonde om 2x een HBO opleiding te gaan volgen als je ook gewoon lekker praktisch bezig kunt zijn.

Ik zat niet te wachten om vooral weer een hoop theorie te krijgen op een andere HBO opleiding, terwijl ik vooral lekker uitvoerend bezig kan zijn. Tegelijkertijd is een MBO opleiding dan ook nog eens heerlijk relaxed.

Ik heb het uiteindelijk vooral als erg gunstig ervaren; HBO werk- en denkniveau en een inkomen navenant, en nu ook nog eens lekker creatief bezig als freelance fotograaf en vormgever.

Ik ben er nog steeds niet uit. communicatie and multimedia desgin misschien of toch vormgeving op een kunstacademie.

[quote:3c1d04d414="jafd01"]Ik ben er nog steeds niet uit. communicatie and multimedia desgin misschien of toch vormgeving op een kunstacademie.[/quote:3c1d04d414]

Zo te horen moet je gewoon naar de kunst academie als je zo graag vormgeving wil. Wens je wel succes want heb mijn mening hier al over gegeven… Kunst academie is meer dan alleen webdesign… en is dat wat je wil?

@sunneh Ik zit zelf op de HKU en doe daar DMD (Digital Media Design) en we zijn niet echt bezig met het "kunst" gedeelte het gaat heel erg om commerciele projecten en het commerciele werken. Je bent natuurlijk wel meer aan het nadenken over dingen als op een "normale" school, maar in mijn ogen is dat alleen maar goed.

@jafd01 Ik denk dat voor jou ID (Interaction Design) wel een goede is, de naam zegt het al de designt gewoon voor interactie en dat zijn zowel websites als interactieve installaties. En dan nog door de toelating heenkomen :wink:

Hier nog een CMD student uit Leeuwarden. Erg uitgebreide opleiding waar je je in verschillende vakgebieden kan gaan specialiseren. Neem eens een kijkje op www.cmd-leeuwarden.nl

Hier een ex-CMD student uit Rotterdam. Ik heb, voordat ik naar CMD ging, het grafisch lyceum gedaan. En ik ben gestopt met CMD. CMD voegt niks toe, a) Je krijgt te weinig uitleg over de software waar je mee gaat werken, b) Van alles een heel klein beetje, oftewel van alles net te weinig. Wil je echt de vormgeving op, kijk naar een academie of zorg dat binnen een bedrijf de kans krijgt je daarop te ontwikkelen met een aantal seniors om je heen die er wel ervaring mee hebben en je dus kunnen ondersteunen.

Ik zoek ook een dergelijke opleiding en misschien dat iemand een geschikte weet. Ik wil graag website's vormgeven en daarbij zeker de technische programmeur kant niet vergeten: php, mysql, javascript. Voor sommige onbegrijpelijk maar ik vind dat leuk. Wat ik niet leuk vind is c++ en andere talen waarmee je software schrijft en dus is informatica niet geschikt voor mij. CMD is wat breed: je krijgt er ook audio visueel bij en later kies je een differentiatie. Ik heb dit al op mbo niveau gedaan en heb de keuze dus al gemaakt.

Weet iemand een opleiding waarbij het zoveel mogelijk om het programmeren en vormgeven van websites gaat? Afstand is geen probleem maar het liefst niet té ver. Ik woon in de buurt van Eindhoven en daar blijf ik wonen :slight_smile:

@ TS: Veel creatiever dan een opleiding als CMD vind je ze volgens mij niet. Als je echt de hele dag enkel en alleen bezig wilt zijn met web ontwikkeling, denk ik dat je beter gewoon aan het werkt kunt gaan binnen een leuk bedrijf waar je de ruimte hebt om te leren. Althans, ik ken geen enkele opleiding die zich enkel focust op web ontwikkeling.

Ik begin zelf in Februari met de opleiding CMD aan de Noordelijke Hogeschool te Leeuwarden en heb hiervoor een MBO opleiding Media Vormgeven gedaan. Als ik het overnieuw kon doen had ik overigens geprobeerd om direct op HBO niveau in te stromen. In tegenstelling tot wat Sunneh verteld is mijn ervaring met eerder genoemde opleiding op het MBO alles behalve positief - al is dat voor de TS niet relevant.