SPSS

Om statistische berekeningen uit te voeren en presenteer baar te maken is er het programma 'SPSS for WIndows.' Dit programma heeft welhaast de status van 'ever-green' bereikt. Echter, het is een Windows programma. Nu wil ik graag op mijn Mac ook een dergelijk programma hebben. Weet iemand welke alternatieven er voorhanden zijn?

er is ook een versie van SPSS voor de Mac beschikbaar - http://www.spss.com/spss_mac/ - .

Groet, macstijn

[quote:d694a2a407="KAAP"]Om statistische berekeningen uit te voeren en presenteer baar te maken is er het programma 'SPSS for WIndows.' Dit programma heeft welhaast de status van 'ever-green' bereikt. Echter, het is een Windows programma. Nu wil ik graag op mijn Mac ook een dergelijk programma hebben. Weet iemand welke alternatieven er voorhanden zijn?[/quote:d694a2a407]

Yuck, SPSS. Er bestaat (bestond ?) een Mac versie van SPSS. Net als een Mac versie van SYSTAT overigens. Lang geleden. Was een fantastisch statistiek pakket, maar onbeholpen geprogrammeerd (ik heb het nu over versie 5; er is nooit een versie 6 gekomen, hoewel de windoze versie nu al op 9 (geloof ik) zit). SAS is nooit op de Mac geweest, alleen een meer exploratoir programma, van SAS Institute: JMP. DataDesk is een tijd ‘in’ geweest, evenals StatView en zijn GLM broertje SuperANOVA.

Er zijn erg veel opties voor statistiek op de mac, welke te adviseren is is onder andere afhankelijk wat je precies wil doen. Het meest veelomvattende pakket is R, de GNU versie van S-plus. Er bestaat een OSX versie van R. Als je een pakket wilt dat even compleet is als SPSS of SAS dan kan ik R aanbevelen.

Wil je alleen GLMs modelleren dan is GLMStat X, shareware van Ken Beath (http://members.ozemail.com.au/~kjbeath/glmstat.html) aan te bevelen.

Persoonlijk doe ik het meeste van mijn statistiek, die zich voornamelijk richt op multivariate modellen (principale componentenanalyse en partial least squares regressie – chemometrische technieken) en op het fitten van stelsels van differentiaalvergelijkingen aan experimentele gegevens (chemische reacties met meerdere stappen en intermediairen) met MATLAB, een fantasties programma voor numerieke algebra; met de Statistics Toolbox en Optimization Toolbox (beide van the MathWorks) en de PLS Toolbox (Eigenvector Research) en Pattern REcognition Toolbox (Ahlea, helaas te vroeg overleden…).

Meer specifieke vragen kun je eventueel rechtstreeks stellen.

henk

En anders is er nog het programma JMP. Ik weet dat in ieder geval versie 4 onder MacOS 9 werkte (en volgens de website werkt de nieuwste versie onder MacOS X). Versie 4 is wat spartaans in de bediening, maar daar staat tegenover dat het programma erg veel statistische bewerkingen (multivariate regression, principal component analysis, time series, experimental design) aan kan. Ik heb jammer genoeg geen ervaring met nieuwere versies.

Meer info kun je vinden op: http://www.jmp.com

Op mijn werk is het statistische pakket Cornerstone preferred. Jammer genoeg is dit pakket niet zo uitgebreid, maar wel geschikt voor huis, tuin en keuken statistiek. Niet verkrijgbaar voor de Mac.

SPSS is ook via www.surfspot.nl te verkrijgen voor studenten, voor weinig.

Een andere optie is nog http://www.stata.com/

Voor studenten en medewerkers kan je terecht op www.surfspot.nl

spps kost daar €26,25 ofzo… belachelijke prijs…