Suitcase Vs. Font Agent Vs. Fontreserve

OK vrienden,

Als het goed is wordt deze week een nieuwe Mac en de Adobe CS geleverd.
Dan gaat mijn oude G3 werkpaard de deur uit en ben ik definitief over op OSX.

Wat ik nog wel moet hebben is een programma voor fontbeheer.
Ik gebruik nu nog ATM de luxe en daar was ik heel tevreden mee:

Alle fonts op één centrale plek bewaren en snel setjes aanmaken en activeren voor klanten en projecten. Maar ATM is er niet voor OSX dus ben ik op zoek naar een vervanger.

Ik hoor gemengde verhalen over Suitcase, Font Agent Pro en Fontreserve.
De ultieme oplossing voor fontbeheer is blijkbaar nog niet boven komen drijven.

Wat gebruiken de grafisch ontwerpers hier en hoe zijn de ervaringen ?

##

Gebruik dan Suitcase X maar. Dit is het meest gebruikte Fontbeheer programma. Mocht je problemen tegenkomen, dan zijn er ook veel mensen die je kunnen helpen.

Fontbook/Lettertypencatalogus van Apple is nog niet hélemaal ‘je van het’.
Te traag, te onbetrouwbaar en het heeft geen autoactivatie van fonts (bijvoorbeeld in InDesign en Illustrator) en dat heeft Suitcase wèl.

@johnny_cash: Je hoeft niet het hele verhaal boven je te citeren, dat is een beetje zonde van de forumruimte.

@JohnnyCash, als je zelf geen ontwerper bent weet je ook niet hoe essentieel het is om auto-activation te hebben in je Fontmanager. Dat hebben fontreserve en Suitcase wel en moet je gewoon hebben.

Als je ATM gewend bent is Suitcase even wennen, maar is vervolgens bekend terrein en heeft een aantal mooie extra’s zoals fontpreview.

Extensis heeft inmiddels Fontreserve overgenomen en komt waarschijnlijk met een gecombineerd pakket eind dit jaar. Dan kun je dus upgraden vanaf Suitcase of Fontreserve.

Je kunt een Demo downloaden op http://extensis.com

ik heb onlangs even geroken aan Fontreserev ivm het gaan gebruiken van FontReserve server 9of Suitcaseserver) maar ik kreeg het allemaal niet aan de praat, dus ik ben een beetje ‘tegen’ Fontreserve.

Ik werk zelf sinds OS X met Suitcase en dat zou ik je ook aanraden.

##

geeft niet :wink:

Na vele strubbelingen te hebben gehad met Apple's Fontbook (oftewel 'Lettertypencatalogus' - wie vertaalt die dingen??? anyway...) waarbij met een 'dwarsliggend' fontje je Mail, Safari of iCal het niet meer doet, stap ik eerdaags toch over op Suitcase X1.. (is in bestelling, was ff niet op voorraad) Tot die tijd draai ik 'koffer' als demo: toch weer beter dan Fontbook, al moet ik zeggen nog steeds niet het beste aangezien die automatische activering nog wat addertjes onder het gras heeft qua betrouwbaarheid... Maar de fontpreview is goed, plus het gemak van goeddraaiende fontgroepen (ipv in Fontbook)...

Dus mijn advies: gebruik (zolang) het programma Suitcase 10 of X1 voor het beheer en makkelijke gebruik van je fonts en wacht tot Apple zijn Fontbook op orde heeft - liever iets ‘intern’ in je systeem dan een extern progje… :slight_smile:

Wij als drukker krijgen veel documenten aangeleverd met veel verschillende fonts. Na heel wat gehannes met s(t)u(p)i(p)tcase X1.02 zij wij voor wat betrefd OSX overgestap op fontagent pro. Wat was het meest voorkomende de probleem dat suitcase de fonts niet wilde activeren (soms wel soms niet soms suitcase afsluiten en soms herstarten en soms helemaal niets). Sinds fontagent pro is dit voor zover helemaal verleden tijd Quark6.1 is nog wel een vreemd een in de bijt maar even afsluiten van fontagent pro en quark en daarna weer beide starten werkt.

Onder classic hebben wij suitcase 9 draaien en het beheer van Fontagent pro onder classic uitgezet.

Hoop dat je hier wat aan hebt.

Ik heb op mijn werk onder OS9 gewoon Suitcase draaien, werkt uitstekend! Dus heb ik dat thuis onder OSX ook gepoogd, maar ik liep tegen een paar rare problemen aan... dus heb ik het er momenteel weer afgegooid en gebruik ik voor de time being maar even Fontbook. Geen auto activation maar verder voor niet al te grote projecten wel prima te doen... :)

Lettertjes zijn overduidelijk nog een zwakke schakel in Mac OS X, hoewel ATM dat ook was in pre OS X systemen... Bijna twee jaar geleden migreerde ik naar OS X en was Suitcase 10 de enige fontmanager, werkte vrij behoorlijk tot Panther, zodat ik de upgrade naar X1 deed. Ik begon met de grootst mogelijke ellende, kon m'n HD opnieuw formatteren en alles weer erop zetten; nu werkt het wel redelijk, ik zorg ervoor dat ik goede en niet al te oude fonts gebruik. Auto activation is gewoon een vereiste, zeker in een applicatie als InDesign CS. Maar stabieler kan het zeker imho, dat is toch wel iets wat ik mag verwachten voor die toch wel prijzige software. Voorlopig hou ik het dus bij Suitcase en geef ik mijn geld liever uit aan bijvoorbeeld Actions voor Freeway Pro; Text Flow en Paul's CSS Suite zijn hele leuke en maken het programma nog veelzijdiger 8)

Volgende week ga ik ook eindelijk op m’n werk OS X installeren, samen met Suitcase.

Wat me nog niet helemaal duidelijk is of ik al mijn fonts zowel in Fontbook als Suitcase moet installeren of alleen de systeemfonts in Fontbook moet laten staan en de rest in Suitcase…

Kunnen die 2 programma’s ook in conflict met elkaar komen, met dubbele fonts ofzo?

zelf ben ik van suitcase x1 naar font agent pro 2 geswitched en geen moment spijt. Dit is wat ik in een eerder draadje erover zei:

wat ik erg fijn vind aan FAP2 is de interface en de font controle. Je kunt fonts in FAP2 pas gebruiken als je ze hebt geïmporteerd. Bij het importeren wordt alles meteen uitgebreid gecontroleerd en worden fonts die niet goed zijn in een aparte folder gezet. Zo ben je er zeker van dat de fonts die je hebt ook daadwerkelijk ok zijn.

Voor-, nadelen tov Suitcase.

voordeel:
stabieler
beter controle
prettiger interface (is persoonlijk, weet ik)
voelt als echte osx applicatie

nadeel
interface is iets minder ‘snappy’ dan suitcase
importeren van fonts gaat door controle langzamer.

Heeft FAP ook auto activation voor InDesign CS?

Ik werk met suitcase, ben er erg tevreden over! :) En dit zal ik je ook aanraden.

:smiley:

[quote:c53325fdc5="dada1958"]Heeft FAP ook auto activation voor InDesign CS?[/quote:c53325fdc5]

yep - is er hoor, voor de gehele CS suite overigens. Verder is FAP een Cocoa applicatie zodat alle ‘native’ OSX programma’s meteen auto-activation hebben en da’s fijn. Hier twee interessante url’s (is deels marketing praat - maar lees daar even doorheen)

http://www.insidersoftware.com/FontAgent/fontagentpro/suitcase.html?-session=ISISession:F6867B9F3B9BB3FBA421438B52A58670

http://www.insidersoftware.com/FontAgent/fontagentpro/activate.html?-session=ISISession:F6867B9F3B9BB3FBA421438B52A58670

wat verder erg cool is is Fontez-Vous - oftewel Rendezvous voor je fonts. Als je in een netwerk zit kan je bij de font sets van je collega zonder dat deze fonts op je eigen mac staan :smiley:

Nu maar een gek zien te vinden die mijn Suitcase wil overnemen :innocent:

dada1958 :: waarom probeer je niet gewoon de 30 dagen demo. Kan je op je gemak zien of het wat voor je is. Wat voor mij fantastisch werkt kan voor een ander een drama zijn.

OK mannen,

Even samenvattend:
Suitcase is het meest gebruikte programma. Voor sommigen naar volle tevredenheid, anderen hebben allerlei problemen. Fontreserve hoor je niemand over. Fontagent Pro is een veelbelovende nieuwkomer waar een aantal ex-suitcase gebruikers erg tevreden over zijn.

Ik ga het gewoon proberen met een 30-dagen demo. Ik begin met Fontagent pro, en als het werkt hou ik het erop.

bedankt voor de reacties !

zet wel even de datum van je computer een paar jaar vooruit voor je installeerd.Ik zal niet zeggen waarom, of mag ik dit helemaal niet zeggen 8)

Ik betaal voor mijn software als die mij bevalt, het spul moet toch ontwikkeld worden; bovendien heb je support en een toch wat lekkerder gevoel 8)