switchen, enkel nog de details

een goeiemiddag aan allen!

Ik ben Matthias en ben redelijk nieuw hier op het forum. Al jaren werk ik met een windowspc en daar heb ik nu meer dan genoeg van. Mensen in mijn omgeving hebben me eens een mac getoond en nu ben ik heel erg onder de indruk van de mogelijkheden en vooral van de simpliciteit van een macbook. Ik ben dus helemaal overtuigd geraakt van mijn volgende laptop. Ik heb al aardig wat gelezen hier en ben al veel wijzer geworden, dus dank jullie voor het mooie forum!

Er zijn echter nog een paar dingen die ik niet zeker ben, ik heb het maar even op een rijtje gezet:

Het scherm: ben naar de applestore geweest en ben overtuigd geraakt dat het niet te klein is om op te werken. Ik werk al meer dan vijf jaar op een 17" met een max reso van 1024*768. Dus ik denk dat 13" kleiner zal zijn maar dat ik niet zo zal ervaren door de grotere resolutie. Eventueel kan ik de 17" er nog aan hangen, voor extra ruimte…

Toepassingen: kan me niet voorstellen dat er iets is dat niet op een mac kan en wel op een pc… voor alles is wel een aternatief te vinden (behalve voor PKR, het pokerprogramma…?)

Ik wil nu ook meer met mijn digitale foto’s gaan doen, omdat ik heel erg beginner ben is iPhoto vast meer dan voldoende

Ik weet alleen nog niet honderd procent zeker welke ik nu precies wil: heb lang getwijfeld tussen een iMac en een Macbook, maar een laptop heeft me van zijn gemakken overtuigd omdat ik vaak rondreis en dan begin ik mijn pc wel te missen (ben student en moet nogal vaak thesissen schrijven)

Waar ga ik hem voor gebruiken:
Voornamelijk internetten en schrijven, uiteraard heb ik in al die jaren een mooie iTunesbibliotheek verzameld dus een grote HD is wel fijn. Vind het ook fijn om af en toe een serie te kijken als ik lang moet treinen… Occasioneel een spelletje, maar ik denk niet dat ik nog vaak zal gamen, ben het ondertussen aan het ontgroeien…

Ik dacht zelf aan het "tweede"model macbook, deze heeft een grotere HD maar wat vooral interessant is is de snellere processor omdat ik lang wil doen met mijn macbook (zeker vijf jaar)
Ook een cd writer is interessant, vooral als je HD beperkt is vind ik een cd branden een stuk fijner
standaart zit er 1 gig in, nu is dat denk ik wel voldoende maar ik lees vaak dat 2 gig lekkerder werkt. Zit er echter 1 latje van 1 gig in, of 2 van 512? (want in dat laaste geval kan ik beter beiden verkopen en er 1 latje van 2 gig indoen, kan ik later makkelijker nog eens 2 gig bijplaatsen)

Er zijn echter stukjes software die ik nog niet ben tegengekomen: Zo skype ik af en toe met familie (wonen in het buitenland), werkt skype met OSX? zijn er mogelijkheden om te praten met een OSX tegen XP en Vista?
En wat is santa Rosa (ofzo) precies?

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie bedenkingen!

trouwens: hoe vloeiend werkt aperture op een macbook?

[quote:8dba1deac8="McHank"]Toepassingen: kan me niet voorstellen dat er iets is dat niet op een mac kan en wel op een pc.. voor alles is wel een aternatief te vinden (behalve voor PKR, het pokerprogramma..?) [/quote:8dba1deac8] Op een MacBook kun je Windows fysiek of virtueel draaien, je kunt er dus alle Windows-programma's opzetten die je maar kunt verzinnen. [quote:8dba1deac8="McHank"]Ook een cd writer is interessant, vooral als je HD beperkt is vind ik een cd branden een stuk fijner standaart zit er 1 gig in, nu is dat denk ik wel voldoende maar ik lees vaak dat 2 gig lekkerder werkt. Zit er echter 1 latje van 1 gig in, of 2 van 512? (want in dat laaste geval kan ik beter beiden verkopen en er 1 latje van 2 gig indoen, kan ik later makkelijker nog eens 2 gig bijplaatsen) [/quote:8dba1deac8] In elke MacBook zit een CD-schrijver, alleen kan de goedkoopste geen DVD's schrijven. De twee duurdere modellen kunnen dit wel. Het verschil in kracht tussen de verschillende processors is minimaal, daar merk je in de praktijk weinig van. Apple levert 2 x 512 MB in de MacBook, verstandigste optie is om zelf twee losse latjes van 1 GB te kopen en die erin te zetten. 2 x 1 GB Kingston-geheugen kost tegenwoordig nog maar een Euro of zestig. De harde schijf kun je eventueel ook zelf vervangen door een groter exemplaar, upgrades bij Apple (geheugen en harde schijven) zijn nogal aan de prijs.

-> http://manuals.info.apple.com/en/MacBook_13inch_HardDrive_DIY.pdf

[quote:8dba1deac8=“McHank”]Er zijn echter stukjes software die ik nog niet ben tegengekomen: Zo skype ik af en toe met familie (wonen in het buitenland), werkt skype met OSX? zijn er mogelijkheden om te praten met een OSX tegen XP en Vista?[/quote:8dba1deac8]
Er bestaat een versie van Skype voor OSX, deze ondersteunt audio en video. Skype is voorts platform-onafhankelijk, dus contact tussen Mac en Windows werkt zonder problemen.

-> http://www.skype.com/download/skype/macosx/

[quote:8dba1deac8=“McHank”]En wat is santa Rosa (ofzo) precies? [/quote:8dba1deac8]
Santa Rosa is de vierde generatie van de intel Centrino processor.

koop gewoon een macbook pro (beter als je mss verder gaat dan iphoto). gebruik bootcamp of paralles om window programma's te draaien en voila... het beste van de 2 platforms

[quote:bc9807c076="dc.1988"]koop gewoon een macbook pro (beter als je mss verder gaat dan iphoto).[/quote:bc9807c076] Hallo!? €1.899 in plaats van €1.049, dat is een verschil van €850. De eisen die de TS stelt zijn redelijk bescheiden, een MacBook Pro is dan gewoon overkill.

als geld geen probleem was geweest en ik alles kon kopen wat ik wou was er nooit meer een probleem, dan zou ik nooit meer iets moeten overwegen of dan zou ik zonder nadenken altijd het duurste kopen wat er is om zeker te zijn dat het goed is..

en dan nu terug naar de real life world waarin ik een zelfstandige student ben.
Het verschil tussen het instapmodel en de tweede is dus 200 euro, ik denk dat ik dat er wel voor over heb omdat ik dan DVD’s kan schrijven, en 40 gig HD extra heb

Dank voor jullie snelle antwoorden!

Ik zou zeker de middelste MacBook configuratie nemen. Met name om het gebrek van een SuperDrive bij het instapmodel. 120 GB t.o.v. 80 GB is natuurlijk ook wel lekker. Aperture zal OK draaien, ik zou er alleen wel meer geheugen in stoppen.

Er is een Skype versie voor Mac OS X, zie website.

fijn om horen, ik ga volgende week mijn bestellinkje plaatsen en dan kan ik lekker mee-maccen :D

Wat je denk ik het beste kan doen, je koopt de MB in de standaard config. Misschien iWork en een mini DVI-VGA adapter. Dan koop je bij alternate een hardeschijf van 250GB (western is goed, kostte E99,-) o.i.d. en 2*2GB geheugen van Kingston die van E35,-)Dan heb je een super goede combinatie voor E169,-. Het verschil tov de Apple winkel was zonder geheugen van (2GB) 108,-!

Geldbesparende tips: Koop je geheugen bij gespecialiseerde winkels. Ik heb goede ervaringen met macstuf.nl (2x2Gb geheugen voor 123,-), maar er zijn er meer. Als je studeert kom je in aanmerking voor studentenkorting. Bel wat rond, want de kortingen willen weleens verschillen.

Je kunt ook overwegen om later zelf een grotere HD in te bouwen. Met de aanwijzingen die je op het net vindt is dit (voor iemand die een beetje handig met schroevendraaier is) wel te doen.

[quote:59f622e2e1="mvdlande"]Je kunt ook overwegen om later zelf een grotere HD in te bouwen. Met de aanwijzingen die je op het net vindt is dit (voor iemand die een beetje handig met schroevendraaier is) wel te doen.[/quote:59f622e2e1] Je mag er dan gelijk rekening mee houden dat je garantie vervalt. Mocht je MacBook ooit kapot gaan moet je er voor zorgen dat de originele harde schijf weer op z'n plek zit i.p.v. de nieuwe. Anders wordt je Mac keihard teruggestuurd door Apple en registreren ze je serienummer.

@ipodtouch Ziet er idd verleidelijk uit alleen kan je dan nog steeds geen DVD's branden, en dat moet op zon mooie laptop toch wel aanwezig zijn vind ik (daarom kies ik ook middelste model MB)

@.R
Even offtopic: Als je je RAM zelf inplugt, vervalt je garantie dan ook? Neej toch?

[quote:dafe230cb7="ipodtouch"]Wat je denk ik het beste kan doen, je koopt de MB in de standaard config. Misschien iWork en een mini DVI-VGA adapter. Dan koop je bij alternate een hardeschijf van 250GB (western is goed, kostte E99,-) o.i.d. en 2*2GB geheugen van Kingston die van E35,-)Dan heb je een super goede combinatie voor E169,-. Het verschil tov de Apple winkel was zonder geheugen van (2GB) 108,-![/quote:dafe230cb7]

ik neem aan dat je dit geheugen bedoelt? http://www.alternate.nl/html/productDetails.html?baseId=3902&artno=ibie2g

over de HD heb ik nog een vraagje, want ik heb hier een oude HD liggen van 250gig. Ik ken de termen van de aansluitingen niet maar ik weet dat hij groot is (desktopmodel, geen laptop) (is dat dan 3.5"?) en als aansluiting is het een hele brede zwarte aansluiting aan een gele platte kabel (noob) ik heb deze gekocht voor een ATA moederbord… Kan ik hier een case voor kopen en gebruiken als externe HD? dat leverd wel ff 250 gig extra op!

[quote:dafe230cb7=“mvdlande”]Als je studeert kom je in aanmerking voor studentenkorting. Bel wat rond, want de kortingen willen weleens verschillen.[/quote:dafe230cb7]

idd, volgens de applesite wordt de macbook van 1250 dan “maar” 1150. Ook via Surfspot kom ik op hetzelfde bedrag, wou je zeggen dat als ik naar een willekeurige store ga ze me misschien nog meer kunnen geven? (kan natuurlijk aankopen in amsterdam, utrecht en amersfoort)

[quote:5562a8aa55="McHank"]over de HD heb ik nog een vraagje, want ik heb hier een oude HD liggen van 250gig. Ik ken de termen van de aansluitingen niet maar ik weet dat hij groot is (desktopmodel, geen laptop) (is dat dan 3.5"?)[/quote:5562a8aa55] Ja. Laptopschijven zijn 2,5 inch.

[quote:5562a8aa55=“McHank”]en als aansluiting is het een hele brede zwarte aansluiting aan een gele platte kabel (noob) ik heb deze gekocht voor een ATA moederbord…[/quote:5562a8aa55]
Dat is inderdaad een ATA-schijf met een IDE-aansluiting — en die passen niet in de meeste Macs, omdat die SATA (ook Seriële ATA genoemd) gebruiken, en dat heeft heel andere stekkers.

[quote:5562a8aa55=“McHank”]Kan ik hier een case voor kopen en gebruiken als externe HD? dat leverd wel ff 250 gig extra op![/quote:5562a8aa55]
Dat kun je zeker. Elk extern kastje voor een ATA-schijf zal werken, zolang het maar USB- of FireWire-aansluiting heeft (ik zou zelf wat meer geld uitgeven voor FireWire, maar dat moet je natuurlijk zelf weten :)).

haha, dankjewel voor je uitleg! het wordt een stuk duidelijker nu! :)

ik neem gewoon de middelste configuratie, koop 2 gig ram voor 70 euro bij alternate en een case voor een externe HD! Dan heb ik voor een mooie prijs een mooie config!
Daar zal ik zeker lang van kunnen genieten!

idd hoop het ook, want ik doe precies hetzelfde als jou!

wat gezellig! :lol: vind het opvallen dat meer en meer mensen overstappen naar een mac, ben blij dat ik er eindelijk ook tot behoor

Als je besteld via de apple store, hoe controleren ze dan dat je student bent? Moet je je OV laten zien (ik neem aan dat je sowieso je ID moet laten zien?!) iemand ervaring mee?

Voor alle info die je nodig hebt, zie onder.

Goedkoopste model van de MacBook kost je dan € 986,51.

-> http://store.apple.com/Apple/WebObjects/nlInd

@McHank Hoezo koop je hem online? Kan je hem niet beter in een officiele winkel van Apple halen, volgens mij krijg je hem dan direct mee. Tenzij er hardware upgrades uitgevoerd moeten worden.