Time Machine raadsel

Een vriend van mij heeft een nieuwe iMac en zijn Time Machine backup schijf was te klein. Nu hebben we een grotere aangeschakeld die gewist werd. Hij had dezelfde naam Backup TM. We begonnen te backuppen. Er moest 400 GB gebackupt worden en nu zegt hij nadat er 200 GB gebackupt is dat de backup volledig is. Maar dat lijkt niet te kloppen. Hij zegt ook dat het de zesde backup is terwijl we helemaal opnieuw begonnen zijn. Moet ik de backup schijf een andere naam geven en opnieuw beginnen?

Daar lijkt het wel op zou je zeggen. Het lijkt namelijk net alsof TM niet in de gaten heeft dat dit fysiek een andere schijf is. Maar wat heb je gedaan toen je de eerste backup ging maken? Heb je “selecteer schijf” gekozen uit de TM voorkeuren? Zo niet dan weet TM dus niet dat de schijf een andere is vermoed ik.

Bedankt. Ik heb vergeten Selecteer Schijf te kiezen.

Ben vandaag weer bij die persoon geweest. Hij had een hele boel bestanden verwijderd en we maakten een nieuwe backup. We selecteerden deze keer de backupschijf in Time Machine, gaven die ook een andere naam en weer wordt blijkbaar niet alles gebackupt. 92 GB in plaats van 155 GB. We kregen een melding dat het de eerste backup was. De fusion schijf is APFS. We werken met Mojave 10.14.1. Wat doen we verkeerd? Of zouden die snapshots er voor iets tussen zitten?

Time Machine slaat toch alleen de wijzigingen op? Als dat zo is, dan is dat het antwoord.

Op een zojuist gewiste schijf die geselecteerd is voor de eerste TM backup gaat TM de gehele schijf dus back-uppen en als je dan op het TM icon klikt rechtsboven in de menubalk dan zie je staan hoeveel hij aan het back-uppen is. Dat kan een beetje verschillen van de actuele grootte omdat “temp” folders gebruikt door b.v. PS niet meegerekend worden maar dat mag geen Giga’s schelen natuurlijk.

 

Elke volgende backup is beduidend minder omdat dan alleen de veranderingen gepakt worden. Dus bij de eerste lopende backup zie je staan “x GB van y GB” waarbij y het totaal is en x de reeds gebackupte hoeveelheid. Bij de eerste backup is y dus gelijk aan de grootte van de bron schijf. Daarna bedraagt y daar een fractie van omdat dit dus de veranderingen zijn die ondertussen ontstaan waren.

 

Je bent overigens niet de enige die een issue heeft met TM in combinatie met Mojave. In deze discussie wordt gesuggereerd dat het aan het APFS partitie formaat zou liggen indien je dit dus toepaste op de TM drive en ook zou een bepaalde versie van app cleaner voor een probleem zorgen. Mocht je dat toevallig gebruiken dan moet je wachten op de update in de app-store of app-cleaner volledig un-installen.

TM doet o.a. geen caches en geen trash, dus misschien heeft vriend volgelopen caches en/of een volle vuilbak?