Totale backup harddisk niet mogelijk onder X.

Ingelogd als beheerder lukt het mij onder systeem X niet een totale backup van een schijf te maken. Ik krijg dan een melding dat hij een bestand niet kan benaderen vanwege onvoldoende rechten. Het lukt mij alleen als root gebruiker een totale backup te maken. Mijn powerbook G4/500 is net volledig opnieuw ingericht. Dus met evt. verkeerd staande rechten kan het m.i. niet te maken hebben. :?

Heb je je permissies al hersteld? Die kunnen na een verse installatie al verkeerd staan! :D

Hoe maak je die BackUp dan? Via de 'sleur en pleur' methode kan dit nog wel eens lastig worden. Bovendien zijn er makkelijkere manier, waardoor je ook een bootable BackUp kan maken. Kijk eens naar [url=http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/13260]dit[/url] programma!

Suc6

[quote:639d307038="EdMac"]Hoe maak je die BackUp dan? Via de 'sleur en pleur' methode kan dit nog wel eens lastig worden. Bovendien zijn er makkelijkere manier, waardoor je ook een bootable BackUp kan maken. Kijk eens naar [url=http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/13260]dit[/url] programma!

Suc6[/quote:639d307038]

Bij mijn weten is carbon copy cloner idd de enige methode om alles te kunnen kopieren. Op die manier heb ik het complete OS weten te verhuizen van een powerbook naar een ibook.

Ik heb mijn powerbook aan een imac gehangen, en de powerbook opgestart met de T ingedrukt zodat je via de firewireverbinding op de imac een extra schijf te zien krijgt. De powerbook laat dan zelf geen besturingssysteem. De backup is uitgevoerd met Dejavu van Toast 6

Als je wel op beide systemen wilt kunnen werken kun je ook een firewire netwerk maken. Kabel in je machines, en dan via netwerk in sys voorkeuren - toon - configuratie netwerkpoorten FireWire als poort toevoegen. Configureren met een IP adres en voila: klaar is je toch wel snel netwerkje...

Je kunt overigens ook met de Panther-installatie-CD klonen :P

Gewoon in Schijfhulpprogramma voor Restore kiezen, Schijven en/of DMG’ selecteren of aanmaken en gaan met die ban… 8)

2 Mac's d.m.v. een firewire kabel met elkaar verbinden. Kan dat dan zonder problemen? Krijg je dan geen gebakken Firepoort?

Heb inmiddels het 1 en ander nageplozen. Cool. Zijn er ook nog nadelen/beperkingenaan het gebruik van een firewire netwerk. Zal haast wel, anders zit toch niemand meer te emmeren met utp kabels e.d. (even afgezien van de max kabellengtes). En hoeven we ook niet moeilijk te doen over 10/100/1000/etc netwerken.

Een firewirenetwerk heeft qua snelheid en eenvoud alleen maar voordelen. Je kunt firewire op 2 manieren gebruiken. Zoals ik al eerder beschreef via de T optie. De ene machine wordt dan gezien als een harddisk. De snelheid hiervan is bijzonder hoog. Als mijn CD productie klaar is (ong. 740 Mb) kopieer ik dit in ong. 10 minuten of nog korter naar een andere mac. Met de 10mbit ethernet verbinding deed ik hier 45 minuten over. Als je het als netwerk wil gebruiken heb je soms aanvullende software nodig voor gebruik op systeem 9 (o.a. unibrain levert dit). Dan gebruik je het op dezelfde manier als een ethernet-netwerk. Ook mijn oudere mac's 9600 e.d. (met firewirekaart) zijn hiermee opgenomen in het firewirenetwerk.

Een nadeel kan zijn als je ook een netwerkprinter hebt en een router, die zijn meestal voorzien van een ethernet aansluiting (10 of 100mbit).
Heb je mac’s die ver van elkaar af staan (meer dan 4,5 meter) onderling dan heb je bij de 400 versie van firewire een repeater nodig.

Ik heb gisteren een G4 quicksilver aan m'n G5 verbonden met firewire, de g4 opgestart met 'T' ingedrukt, en hopla, de HD van de G4 verschijn op de desktop van m'n G5. Werkt eenvoudig en snel, inderdaad. andersom werkte ook , alleen draaiden de ventilatoren van m'n G5 in Firewire-modus continu op volle toeren. stil is anders.... :sealed: Ook vroeg ik me af of een Mac in Firewire-modus alleen met de powerbutton herstart kan worden?

Voor zo ver ik weet kan je de computer die je in de "T" modus hebt opgestart alleen beeindigen door hem te herstarten of uit te zetten.

Trouwens, SuperDuper! is een goed programma, heb het nu een week en het werkt perfect! :lol:

[quote:42d935feb9="JeePee"]Trouwens, SuperDuper! is een goed programma, heb het nu een week en het werkt perfect! :lol:[/quote:42d935feb9]

Ziet er inderdaad goed uit. Kun je er ook backups mee maken die je oude backups overschrijven?

Ja hoor, van compleet wissen en opnieuw backuppen tot en met de backup updaten, wat natuurlijk een boel tijd scheelt. Smart Update heet dat en kan alleen met een geregistreerde (betaalde) SuperDuper!, het programma kan overigens ook klonen/backuppen in demo-mode, maar alle extra's zijn pas beschikbaar na betalen.

SuperDuper! kan nog iets heel gaafs, je hebt hier wel een extra partitie of schijf voor nodig met tegen de 10 GB. Het kan een ‘Safety Clone’ maken, een kloon met verwijzingen naar plekken. Het start hier daarna van op en je kunt dan updates en installaties uitvoeren, mocht er iets niet goed zijn, dan start je gewoon weer op van je originele schijf en alles is weer zoals het was toen je de Safety Clone maakte. Lees voor meer en duidelijkere informatie de gebruiksaanwijzing die erbij zit.

Ik ben nu bijna klaar met een volledig fris systeem met alle updates en instellingen voor een familielid van mij. Die zet ik om in een DiskImage (kan ook op een partitie, maar m.b.v. DiskImages kan ik er meer opzetten. Ik maak dus een kloon met SuperDuper! en zet die in een DMG. Dan ga ik naar haar toe en kloon die DMG via UTP/netwerkkabel (ze heeft geen firewire) binnen 10 minuten m.b.v. SuperDuper! op haar iMac. Dan nog even de laatste dingen checken en klaar is kees! :stuck_out_tongue: Gaaf spul!

[url=http://www.bombich.com/software/ccc.html]CCC[/url] doet het ook. OSx is iets anders gestructureerd dan OS9 en ouder. Dat is ook veel beter, maar heeft het door jou genoemde effect als bijwerking: je kunt met de finder niet alles kopiëren. Via de terminal kun je met het 'ditto' commando ook alles kopiëren.

Voor zover ik weet kun je met tar ook de hele harde schijf kopieren. Welke opties je dan nodig heb weet ik echter niet.

Hans

Ik heb SuperDuper gedownload..en ziet er idd erg mooi uit :)

Nu heb ik wel aardig wat ervaring met dit soort technieken (lees: Norton Ghost in een netwerk omgeving). Maar heb ik toch een paar vraagjes:

Ik wil een nieuwe HD in m’n iMac zetten. Zit nu een 13GB in, die een beetje vol begint te raken. Nu heb ik een 80GB die ik er voor in de plaats wil zetten.
Maar ik wil niet mijn systeem opnieuw installeren zodat ik al mijn software, instellingen, enz kwijt ben. Hier kom SuperDuper dus om de hoek kijken :wink:

  • Kan ik de image gewoon maken van de HD waar mijn systeem nu op draait? Of moet ik dit op een andere manier doen?
    Lijkt mij niet echt een optie om een image van een draaiend systeem te maken (lees: open bestanden e.d.). Hoe gaat dit in z’n werk?

  • Als ik de image heb gemaakt, dan zal deze ongeveer 13GB zijn. Wat voor problemen kan ik verwachten als ik deze op die 80GB HD zet? Ik wil dus niet een partitie van 13GB krijgen en daarachter dan nog eens de resterende GB’s van de 80GB die de schijf rijk is…
    Of zou ik die 13GB partitie dan kunnen vergroten naar 80GB (zoals Partition Magic dit op een PC kan).

Reacties graag :slight_smile:

Volgens mij kan SuperDuper! gewoon van je draaiende systeem een DMG maken. Die kun je dan klonen naar je 80 GB HD en je krijgt dan geen partitie van 13 GB. Ik zit nu op mijn werk, dus kan het eerste niet testen (het tweede weet ik zeker), maar volgens mij heb ik dat zelf ook een paar keer met succes gedaan. Ik wil het wel even proberen, zodra ik thuis ben. Weet echter niet of me dit vandaag nog lukt.

Overigens kun je ook een email met vragen naar de developer sturen, heb ik ook gedaan voordat ik het programma aanschafte. Hij reageert heel snel en neemt alle vragen en problemen zeer serieus! 8)

Het gaat er dus puur om dat je die kloon op je andere schijf krijgt… Doe je dat via je iPod?

[quote:b7048edc89="JeePee"][...] Doe je dat via je iPod?[/quote:b7048edc89] Via m'n iPod....geweldig id! :D

Ik dacht er zelf aan om die .dmg via het netwerk op een server te zetten, maar via m’n iPod gaat nog veel sneller!

Zou het mogelijk zijn m’n HD naar m’n iPod te kopieeren en dan vanaf m’n iPod booten? Dat al m’n mp3’s dan weg zijn boeit niet zoveel, want die staan ook nog op m’n fileserver :slight_smile: