Uitbreidbaar ja of nee?

Weet iemand of deze mac uitbreidbaar is? Kwa geheugen en ssd?

https://www.apple.com/nl/shop/buy-mac/imac?product=MNE92N/A&step=config#

Bedoel je na aankoop?

Jaa

Geheugen: ja, standaard
Rest: als je handig bent

Sorry MB90 maar volgens mij ben je helemaal verkeerd bezig. SSD uitbreiden is een hele klus die zonder iMac ervaring niet aan te raden is. Als je het laat doen kost het je ruim 300 euro voor een 512 SSD. Bij Apple zelf kost een SSD upgrade 360 euro. Niet echt de moeite waard dus.

Geheugen uitbreiden is makkelijk zelf te doen. Processor upgraden naar i7 is onmogelijk volgens mij.

Doe jezelf een plezier en koop gewoon die Mac met SSD upgrade van Apple en bespaar jezelf een hoop ellende. De Ram kun je dan zelf uitbreiden mits je de juiste koopt en niet probeert wat oude stripjes erin te proppen.

Succes.

Processor upgrade: alles kan, maar wil je het ook?

https://nl.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-Inch+Retina+5K+Display+CPU+Replacement/30515

SSD upgrade is een stuk eenvoudiger te doen.

Alles is mogelijk (bijna). Maar of het verstandig is is een tweede.

Omdat het niet van Apple mag. Ik vermoed dat als je zelf de computer opentrekt en gaat rommelen, je direct je garantie kwijt bent. Alleen het uitbreiden van Ram is toegestaan.

Ik zie nu dat je deze Mac ‘in de toekomst’ wil kunnen uitbreiden. In dat geval is het antwoord ja. Ik dacht dat je een nieuwe basis iMac wilde kopen en dan direct zelf gaan rommelen op een nieuwe machine. Dat leek me niet zo verstandig.

Misschien even op Tweakers vragen. Daar zitten gasten die graag computers uitbreiden. Hier vindt je meer mensen die hun Mac gewoon gebruiken.

Zoals ik al zei heeft Apple deze iMacs niet ontworpen om uit te breiden. Als jij naar een VW dealer gaat en vraag of het mogelijk is om er een V8 in te zetten zullen ze ook nee zeggen. Maar dat betekend niet dat een specialistisch bedrijf het niet zou kunnen.

Het is dus mogelijk, maar Apple wil er niets mee te maken hebben. Eigen risico dus.

Deze iMacs zitten dichtgeplakt met plakranden (oudere Macs waren met magneten afgesloten, maar daar zijn deze te dun voor). Heb je de plakranden niet (die moet je opnieuw aanbrengen), dan kun je de iMac niet meer dicht krijgen.

Ook geldt officieel bij Apple: eenmaal gekocht kan de configuratie niet meer worden veranderd. De Apple Retails Stores doen het dan ook niet. Gecertificeerde servicepunten als Amac willen nog wel eens een oogje dichtknijpen. Maar dan vervalt wel aanspraak op garantie (zo is de Mac origineel namelijk niet verkocht).

Als garantie je niet boeit en je bent handig en je kunt via onofficiële kanalen aan de benodigde spullen komen, dan kun je inderdaad de iFixit tutorials volgen.

Bedankt mensen ?
@koen, bedankt…handige top, ga ik doen ?

[quote=MB90 url=https://www.onemorething.nl/community/topic/uitbreidbaar-ja-of-nee/#post-3095220 time=1505481032]En verkopers zijn niet betrouwbaar in het geven van informatie, dat BLIJKT WEL…als ik hoor van jullie dat het WEL mogelijk is [/quote]Dat is net zoiets als in een showroom vragen of je later de motor van je Mercedes S-klasse kunt vervangen door een nieuwer model.

Het antwoord van de dealer zal zeker nee zijn.

Doe niet zo opgewonden en koop gewoon die iMac.
Dat uitbreidbare is eventueel alleen aardig voor RAM en een opslagvolume.

[quote=KarelWillem url=https://www.onemorething.nl/community/topic/uitbreidbaar-ja-of-nee/#post-3095208 time=1505479984]Processor upgrade: alles kan, maar wil je het ook?

https://nl.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-Inch+Retina+5K+Display+CPU+Replacement/30515 [/quote]Je moet dan ook nog aan de juiste ersatzprocessor kunnen komen. Apple kennende zal het een of andere obscure energiezuinige laptopprocessor in de computers zetten. Als je de kanalen weet, zijn die ook te koop.

In partijen van duizend stuks.

Op het verschil tussen mogelijk zijn en zinvol zijn wil ik toch even dieper induiken:

Je zal nl. in het dagelijks gebruik niet echt bijster veel gaan merken van een processor-upgrade (tenzij je als test een aantal zeer processor-intensieve berekingen laat uitvoeren en er met de stopwatch naast gaat zitten).
Het enige waar je echt baat bij hebt is een SSD (t.o.v. een harddisk of (in mindere mate) een Fusion Drive), voldoende geheugen en een goede videokaart met voldoende VRAM (bv. voor Metal en grafisch intensief werk, zoals videobewerking)

Die laatste twee zijn wel upgrade-baar, maar staat echter als ‘zeer moeilijk en voor experts-only’ te boek.

De reden waarom verkopers zeggen dat deze upgrades niet mogelijk zijn, is omdat je garantie vervalt als je zelf hiermee aan de slag gaat. Dit geldt voor zowel het installeren van een SSD als het vervangen van je processor of videokaart. Wat je wel eenvoudig zelf kan vervangen en uitbreiden zonder verlies van garantie, is het RAM geheugen.

[quote=MB90 url=https://www.onemorething.nl/community/topic/uitbreidbaar-ja-of-nee/#post-3095235 time=1505482385]@kerelwillem, snap ik maar ze liegen wel…want het is WEL mogelijk [/quote]Nee, ze liegen niet.

Voor een normale gebruiker, òf een normale winkel is dit echt NIET mogelijk.

Omdat 1 of 2 mensen zeggen dat het mogelijk is en 8 mensen je het afraden om het te doen ga je als een dolle hond tekeer tegen die 8 en de verkoper omdat ze zeggen dat je

A) Je garantie verliest
B) Je gespecialiseerde spulletjes nodig hebt, die vrijwel niemand heeft - als iemand buiten een repair center deze al heeft…
C) Je jezelf een betere deal doet als je gewoon gelijk in één keer een fatsoenlijke configuratie koopt.

Een iMac is niet gebouwd om uit te breiden, dat jij dat wil is fijn voor jou, maar dan straks ook niet lopen zeiken als je met een kapotte iMac zit en ze bij een CardServices of ander servicecenter tegen je zeggen dat herstellen van je iMac je dan tussen de 900 en 1500 euro gaat kosten.

Ik vind dat je dom bezig bent, maar goed het is straks jouw computer, waarbij het jouw probleem is als het niet goed gaat. Ze liegen niet, maar jij bent gewoon een enorme eigenwijze brombeer die denkt dat hij de wereld naar zijn hand kan zetten.

Maar vooral doen joh! Sommige mensen leren blijkbaar eerst als het goed mis gaat.

QFT.

Een Mac koop je voornamelijk om één of meerdere van de volgende redenen:

  • Je wilt een computer die gewoon zo uit de doos werkt,
  • Je wilt een computer waar macOS op draait, en/of
  • Je bent een Apple fanboy.

(Die laatste reden vind ik persoonlijk trouwens geen echt juiste, maar goed :slight_smile: ) De eerste reden is voor veel mensen een belangrijke: je koopt ook geen stofzuiger of wasmachine met het idee dat je er later een stevigere motor of grotere trommel in kunt zetten, en een computer kun je ook zien als gewoon een gebruiksvoorwerp in plaats van een ding waaraan je kunt — of zelfs moet — sleutelen.

Macs gaan langer mee dan Windowscomputers. Op een iMac uit 2009 draai je nog gewoon de (wanneer ik dit schrijf) nieuwste macOS, en dat op goed werkbare snelheid. Als je je Windowscomputer om de twee, drie jaar vervangt, dan vervang je je Mac om de vijf of zes jaar, denk ik zo.