Uitloggen of herstarten?

Als je het gevoel hebt dat er vreemde zaken gebeuren tijdens het werken met programma's [9&X] ben je snel geneigd te herstarten.

Wanneer log je uit en wanneer herstart je het hele systeem?

Ward

Voor wat betreft X: Je zegt het zelf al: "bij het werken met programma's". Dan zou ik eerst uitloggen en opnieuw inloggen. Blijven de problemen dan herstarten. Veel problemen komen niet consequent voor en dit is de simpelste weg waarmee je ze op kunt lossen. Blijven ze terugkomen ga dan eens op zoek naar de voorkeurenbestanden en gooi die weg. Helpt ook dat niet dan zou ik eens het niet goed functionerende programma opnieuw installeren. Onder 9: herstarten, zeker als je het idee hebt dat de problemen met geheugen te maken hebben (zeker als je vaak programma's opgestart en weer gesloten hebt). En anders ook voorkeuren weggooien e.d.

Hans

Hans, dank je voor de reactie!

Wat ik me afvraag is welke onderdelen van OSX worden ‘verfrist’ als je opstart en welke als je uitlogt.

Ward

Ik heb even het voortreffelijke "MacOS X Disaster Relief" van Ted Landau erbij gepakt en citeer (vrij, maar zo goed mogelijk vertaald, er is geen Nederlandse versie:) Als je herstart gaat de Mac door de "startup sequence" (het grijze scherm in Jaguar) BootROM (softwarecode op het logic board) wordt gedraaid, deze draait een Power-on self test (=check van Mac hardware en RAM). Deze test gebeurt overigens alleen als de Mac vanuit stilstand wordt opgestart, niet bij een restart. Verder kijkt BootROM naar de Open Firmware (wat verantwoordelijk is voor het OS dat je gaat gebruiken en het contact maakt met externe hardware of deze opstart. Als je Mac door de BootROM procedure heen is en je niet vanaf CD opstart is het volgende waar de Mac naar kijkt de BootX Booter, een bestand in /System/Library/CoreSErvices. Diens taak is het de kernel-omgeving op te starten. Zonder BootX bestand start je Mac niet eens op. Tijdens dit stadium worden ook de kext bestanden geladen. Dit zijn kernel extensions, hoofdzakelijk drivers voor aangesloten hardware als PCI kaarten, grafische kaart, AirPort basisstation en/of een iPod. Vervolgens gaat de Mac door naar System (en kernel) initialisatie: • core-software (kernel) van de Unix/BSD basis voor Mac OSX wordt geladen. • er wordt gecontroleerd of de gebruiker opstart vanaf een CD-ROM of in single-usermode. • speciale scripts worden gedraaid: rc.boot en rc (in de normaliter onzichtbare map /etc) Deze scripts verwerken diverse initialisatietaken, zoals het programma SystemStarter. Dit programma verwerkt op zijn beurt het opstarten van de (hoe kan het anders...) opstartitems in de map /System/Library/StartUpItems): • SystemTuning - regelt virtueel geheugen • Cleanup - verwijdert tijdelijke bestanden die zijn blijven staan na de vorige sessie • Network-Configureert lokale netwerkinterfaces gebaseerd op de gegevens in het etc/iftab-bestand (IP-info etc.) • Apache-indien geactiveerd wordt hier de webserver geactiveerd • Network Time • Appletalk • DirectoryServices • Cron - draait cron-bestanden (update en ververst bijvoorbeeld systeemlogs) en nog wat third-party startupitems, indien aanwezig.

De laatste fase van het opstarten is het inloggen. Op dit moment wordt het programma loginwindow (in System/Library/CoreServices) gestart. Je wachtwoord wordt gecontroleerd, je eigen omgeving, gebaseerd op de voorkeuren in Thuismap wordt opgestart, inclusief het starten van de onderdelen die in de inlogvoorkeuren in de systeemvoorkeuren zijn aangegeven. Tenslotte worden je bevoegdheden weer toegewezen aan de bestanden en andere typische logintaken als het weergeven van alerts worden voltooid.

Dit is de start-procedure. Doordat je nu ziet wat er gebeurt vanaf het moment dat je inlogt kun je zelf bedenken wat er gebeurt bij uitloggen.

Groeten,

Je kan misschien ook de Finder herstarten bij problemen. Kan soms werken.

Dennis

Ja, te gek Hans, goed dat je ff de moeite nam om het te vertalen.

Dit schept licht in de duisternis…

Ward

Wat je ook kan proberen om wat extra duidelijheid te verkrijgen is processbeheer te draaien , dan zie je wat de gebruikers/systeem processen zijn.

Of ‘top’ in de terminal cq top bij de prompt na inloggen als single user.
Lees wel even ‘man top’ zodat je weet wat je doet. Is vrij simpel.

Bij Single user volg wel de meldingen op het scherm voordat je verder iets gaat doen ( fsck & mount ).

Gegroet