Unformat FAT32 naar HSF+

Hallo,

ik heb net een fout gemaakt en ik vrees dat ik deze niet meer kan hetstellen. Ik heb sinds een week een nieuwe 27" iMac en daar wil ik via bootcamp assistent Windows 7 op zetten. Nu wilde ik een bootable USB stick maken waar de .iso file van Windows op kon komen te staan. Naast de 32Gb USB stick, had ik ook mijn 500Gb externe harde schijf aan de Mac hangen. Om een bootable stick te maken, moest deze geformateerd worden. En je raad het al, niet opletten en de 500Gb harde schijf werd geformateerd. Ik hoorde 'm wel ratelen maar sloeg er geen acht op. STOM!!! Ik heb voor het grootste deel wel een back up. Maar niet voor al het nieuwe wat erop stond.
Ik heb gelijk gekeken naar software om de drive weer te ‘unformateren’ en dat is er ook. Mac data recovery van Stellar Phoenix geprobeerd maar daar zag ik dat de schijf nu FAT32 is ingedeeld in plaats van HSF+… zucht…

Is dit proces nog omkeerbaar en zo ja, hoe? Of is de data definitief verloren??

Dank je wel alvast.

Backup van de schijf terugzetten?

Die heb ik dus niet echt. Het belangrijkste, mijn iTunes bibliotheek, heb ik ook op de Synology NAS staan (en deze wordt gebackuped) maar daar staat niet al het nieuwste op. Ik weet zo niet hoeveel er dan niet meer op staat.
Mij gaat het erom of dit proces omkeerbaar is en zo ja hoe. Nadat de schijf geformateerd is, zijn er een aantal Windows bestanden opgezet. Dus het kan al zijn dat er een aatal bestanden verwijderd zijn of zodanig beschadigd dat deze niet meer terug te halen zijn.
Ik ben op Google aan het zoeken maar daar vind ik zo niet iets hoe dit proces om te draaien is.

Gaat je in ieder geval geld kosten.
Of misschien toch niet.

Kijk hier verder.

Stap 1 is een disk image maken (raw) als je daar genoeg ruimte voor hebt.

Stap 2 is DataRescue gebruiken, die werkt met een deep scan erg goed voor HFS+ schijven.

Volgens mij is DataRescue 3 van Prosoft de nieuwste versie, maar dat weet ik niet zeker.

Waar je in elk geval niks aan hebt is software die:

  • undelete doet
  • fat32 recovery doet
  • ntfs recovery doet
  • partition recovery doet
  • een of andere repair doet

Je MOET dus software gebruiken die van een ruwe disk, of whole (hele) disk HFS+ data kan terughalen, en dat zijn er volgens mij maar een paar, waarvan er geen een op een OS anders dan Mac OS X werkt. Stellar Phoenix zou ik niet zo op vertrouwen, die zijn redelijk laat. Vroeger had je DiskWarrior, maar na OS 9 is dat een beetje een stuk kaksoftware geworden. Dus voor zo ver ik weet is DataRescue3 je laatste en beste hoop.

Waar ik het precies gevonden heb, weet ik zo niet meer maar nu loopt er een scan van Wondershare data recovery en die heeft op dit moment bijna 6Gb aan data gevonden in 365 bestanden. Het is een raw recovery waar ie nu mee bezig is en dat gaat nog iets meer dan 5 uur duren. Ik laat de Mac maar aanstaan zodat dit proces voltooid kan worden.
Fingers crossed deze nacht…

En nu net voor het slapen gaan, staat de teller op 23Gb in 2044 bestanden…

Vreemd… na afgelopen nacht de scan gedaan te hebben (raw recovery) vindt de software 607.63 Gb aan data op een 500Gb HDD. Ik heb via de site van Wondershare een bericht gestuurd hoe dit kan.
Heeft iemand hier een idee hoe het kan dat er meer data gevonden wordt dan de HDD groot is?

Heb je er Time Machine bestanden op staan, of van een ander backup-programma ?

Nee. Dit is een schijf waar 150Gb aan iTunes muziek op staat en wat andere losse bestanden en foto’s van m’n oude iMac. Van iTunes heb ik het grootste deel ook op de Synology NAS staan dus het grootste deel van de muziek is al veilig gesteld. Alleen het laatste deel niet. En dat wil ik wel graag terug als dat kan.
Ik moet dit ook iets anders gaan inrichten. Maar dat is vers 2. Eerst maar eens kijken of ik de data terug kan krijgen.

Succes met je recovery-actie.
Graag je ervaringen blijven posten; hier kunnen andere OMT-ers in de toekomst profijt van hebben :wink:

Huilen, incasseren en verder gaan.
En direct inlezen in wat Backuppen is (≠ verplaatsen naar externe schijven).
En nooit meer fout doen.

Ik denk dat ik maar eens backuples ga geven in de brugklas… Wat een terugkerende ellende. Tegenwoordig belangrijker dan spaghetti kunnen koken of moslims en katholieken uit elkaar houden.

En blijf alstublieft van Bootcamp af als je van je iMac geen Playstation 3 wenst te maken. Alle andere programma’s draaien beter in Virtual Box.

En de toegevoegde waarde van deze laatste zin is?

Ik heb wat bedrijven gebeld die in specialisten zeggen te zijn in data recovery en via 1 van hen kreeg ik een link om een programma te downloaden om te zien of er uberhaupt nog iets te redden viel. Met het programma easy recovery een scan gedaan en wat een geluk, alles staat er nagenoeg nog op! Alleen… de bestandsnamen zijn vervangen door getallen… :frowning: Voor foto’s en video’s maakt me dat niet uit want dat waren sowieso al getallen maar voor de iTunes collectie is het een ander verhaal. Nu heb ik daar voor veruit het grootste deel een back up van maar de laatst toegevoegde muziek heb ik dat niet.
Nu ben ik aan het kijken of ik via Tag & rename de gegevens van de MP3’s weer boven water kan krijgen. Ik weet niet in hoeverre dat gaat en hoe iTunes de informatie wegschrijft per MP3. Wat ik wil gaan doen, is de data weer terughalen, via Tag & rename de info erbij zoeken en dan het verschil tussen de recoverde data en de betaande back up weer in iTunes zetten. Dan ben ik er weer terug waar ik was gebleven. :slight_smile: