Van Apple naar Windows

Ondanks alle juichverhalen over hoe superieur de Apple Macintosh wel niet is, zeker in vergelijking met Windows, kom ik in de praktijk toch steeds vaker problemen tegen die erg irritant zijn en in bepaalde sectoren een professioneel gebruik in de weg staan. Met Safari kom je bijvoorbeeld een hoop sites niet op, op dit forum zijn daarover voldoende draadjes te vinden. Of probeer eens een webwinkeltje te maken op je Appletje als je geen professioneel programmeur bent. Er is werkelijk niets te vinden wat werkt; behalve dan op een Windowsmachine. Of probeer maar eens op (semi-)professioneel niveau te handelen op een effectenbeurs met je Mac. Of alleen maar een behoorlijk technische analysepakket te kopen. Je komt ineens heel veel hard lachende mensen tegen.

Natuurlijk is het allemaal niet de schuld van visionair Jobs en zijn concilie, maar van de prins van het kwaad. Maar voor dergelijk gepraat koop je niets. Feit blijft namelijk dat het in de praktijk toch knap kut is als je niet of slechts beperkt gebruik kunt maken van een e-banking faciliteit, of wanneer je delen van een website niet eens kunt zien omdat je zo nodig Safari wilt gebruiken.

Telkens krijg ik te horen dat het “een kwestie van tijd is” voordat de wereld nu echt Apple-vriendelijk wordt, maar na 16 jaar trouw Apple-gebruiken en evenlang wachten geloof ik dat niet meer zo. Ja, de belastingdienst…

Voor thuisgebruik en voor gebruik in de mediawereld is de Mac beslist een superieur systeem, maar voor veel andere, professionele toepassingen kun je gewoon (of helaas) niet zonder Windows. Ik vind het mooi geweest: ik switch, maar dan de andere kant op.

MacMoritz

Als je geswitched bent, vergeet je dan niet om je naam aan te passen naar WinMoritz? Alvast bedankt.

Wat wil je nou? Dat we gaan bashen? Misschien heb je wel gelijk; Of misschien kom je straks na je zoveelste virus/crash wel met hangende pootjes terug. Niemand dwingt je.

Kalm maar... Het enige wat ik wil is niet meer tegen de beperkingen oplopen die Apple Mac in een heleboel (voor mij belangrijke) sectoren kent (helaas). Verder niets. En wat mij betreft hoeft ook niemand een neiging tot "bashen"(?) te krijgen.

Een fijne en vooral rustige avond gewenst,

MacMoritz (zolang het nog mag)

Ik heb net een voorbeeld gezien van een CMS dat alleen op windows werkt, alleen onder explorer. En de maker zegt: ja, iedereen gebruikt explorer. Bij een W3C check komen er uit de pagina 234 fouten tevoorschijn en staat er geeneens een doctype in. Er klopt geen hol van, behalve op Windows / explorer.

Dat is de wereld waar je nu naar vertrekt. Goede reis

Verandert jouw ervaring met een enkele "CMS" iets aan de problemen die ik elke dag weer tegenkom als ik met Apple werk? Nogmaals voor een thuissituatie is het een prima systeem, als je in de mediawereld werkt ook maar daarmee houdt het toch echt op is mijn ervaring. Ik heb het hele stadium doorlopen van Mac Classic 7.0 tot en met iBook met 10.3, en het systeem en het merk zijn mij zeer lief, maar objectief gezien zijn er gewoon ook een hoop nadelen verbonden aan de Apple en die kom ik helaas dagelijks tegen. Wat is er mis mee als dat onder ogen wordt gezien? Er is nu eenmaal een groot verschil tussen geloof en realiteit, maar leg dat maar eens uit aan een ware gelovige.

Ach ja tuurlijk heeft apple ook zijn nadelen en als je vindt dat die groter zijn dan voordelen, zelf weten natuurlijk, niemand houdt je tegen. Maar denk even aan ons als je crasht of een virus krijgt :wink:

Ik vind eigenlijk alleen belangrijk waar ik vrolijk van word. Things that give me a smile. Ieder systeem is werkbaar, als je bereid bent er wat moeite in te stoppen. Het gekke is dat als m'n macje 's ochtends (vanzelf) aangaat ik zo nu en dan een glimlach niet kan onderdrukken. 'Het' doet wat ik wil op een manier die mij zeer aangenaam is. Dat vind ik, of heb ik nooit gevonden achter een Wintel. Mij werk (docent) brengt veelvuldig werk met PeeCee met zich mee en dat maakt me niet zoveel uit maar 's avonds kruip ik weer graag achter m'n eigen mac.

Candlelight:

“I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be.”
Douglas Adams

ik zou zelf willen overstappen naar mac, maar ben nogsteeds aan het kijken wat ik niet meer kan en wat wel. Allereerst vind ik het vervelend dat ik de spelletjes die ik nu speel niet meer kan spelen, ofwel moet ik een vwin kopen (wat bullshit is want het is een mac, geen pc), ofwel moet ik het spel kopen wat niet met al de spellen gaat want ze zijn mmorpg's (voor pc) ten tweede kan ik [i:824a503dd3](wat MacMoritz zegt)[/i:824a503dd3] niet meer op rabobank online want daar heb ik microsoft internet explorer voor nodig (ik gebruik normaal gezien altijd mozilla, alleen voor rabobank niet..) ten derde kan ik niet zomaar meer tegen m'n vrienden zeggen 'dat spel copiëer ik wel ff voor je" of andersom want het zal dan toch niet lukken (ik ben een beetje een gamer en heb geen zin in een game-station, op pc is't gewoon sneller en makkelijker, een toetstebord is nogsteeds sneller als een controller voor mij)

maar wat ik wel als voordeel heb waar ik mij nu heel erg aan erger is spyware dat overal inkruipt en het steeds moeilijker wordt om die buiten te houden. vorige maand had spyware ervoor gezorgd dat ik 15gb had gedownload wat ik niet merkte totdat het boven de 10 ging… dat heeft trouwens een grote doorslag gegeven om toch maar voor een mac te gaan.

maar na het lezen van deze post weet ik het weer ni precies… mss is wachten het beste…

Het is als een racefiets en een bakfiets. Allebei prima fietsen en je kunt er allebei mee de weg op. Maar verhuizen op een racefiets lukt niet en een koers uitrijden op een bakfiets ook niet. Ieder neemt dus de juiste fiets voor de juiste klus. Zelf heb ik wel eens overwogen een pc weg te stoppen in een kast en met een virtual desktop op mijn iMac te bedienen (zie MacFan juni 2004), maar er was nooit echt een noodzaak. Als MacMoritz de noodzaak ziet helemaal naar windows over te stappen, dan moet hij het doen. Een computer is ook maar een gebruiksvoorwerp, een stuk gereedschap, een levenloos ding, een doos met snoeren, een bak elektronica...

[img:10fd6722bf]http://ftp.arl.mil/ftp/historic-computers/gif/first_four.gif[/img:10fd6722bf]

@ Erik Joling: En zo is het.

Ik heb zelf een lange tijd beide systemen thuis gehad, en tegen de tijd dat mijn oude PC de geest gaf had ik voor alle programma’s die ik gebruikte een Mac alternatief gevonden. Zodoende is er nooit meer een PC in huis gekomen.

Maar als het simpele feit daar is dat je Windows echt nodig hebt, dan is dat nu eenmaal zo. En zeker voor gamers is de keuze om bij Windows te blijven heel goed te begrijpen.

Doe ons wel een lol… koop geen Dell. Wel iets met een beetje klasse… :expressionless:

8) Er is ook nog linux, flexibeler dan osx en ook geen virussen daar, ik heb naast m'n mac ook nog een x86 met suse linux 9.2. Werkt goed!

[quote:601fabfc23="gizzmo"]ten tweede kan ik [i:601fabfc23](wat MacMoritz zegt)[/i:601fabfc23] niet meer op rabobank online want daar heb ik microsoft internet explorer voor nodig (ik gebruik normaal gezien altijd mozilla, alleen voor rabobank niet..)[/quote:601fabfc23]jawel, gewoon met safari. Er is alleen sinds een security update een probleem met het overschrijven tussen eigen rekeningen (van spaar- naar betaalrekening bijv.). Maar als je een gamer bent moet je zowiezo eens goed nadenken of een mac wel je ding is.

Maar goed :sotp:
Op mijn werk is het ook zo goed als onmogelijk om met een mac te werken. Veel specialistische software bestaat gewoon niet voor mac. Dus ergens kan ik me het standpunt van de topicstarter wel voorstellen. Maar om [i:601fabfc23]helemaal[/i:601fabfc23] van mac af te stappen? Nee, dat nooit.

Ik ben sinds een kleine week geswitched. Voorheen altijd WinAMD gehad. Ik behoud mijn PC puur voor het kopieren/branden van DVD's. Er hangen al 2 DVD branders in mijn PC, daarom heb ik in mijn Mac Mini een combi drive laten zetten ipv een superdrive.

Voor de rest gebruik ik mijn PC alleen nog voor het spelen van spellen, het kijken naar TV (via een sateliet kaart) en het downloaden uit de nieuwsgroepen.

Ik kan het me goed voorstellen dat als iets niet werkt op de Apple, en je kan niet zonder, dat een switch naar Windows noodzakelijk is. Want eerlijk is eerlijk, als je computer sommige dingen niet ondersteunt dan wordt het tijd om naar een concurrent te kijken.

[quote:bcd09b18c8="gizzmo"]ik zou zelf willen overstappen naar mac, maar ben nogsteeds aan het kijken wat ik niet meer kan en wat wel. Allereerst vind ik het vervelend dat ik de spelletjes die ik nu speel niet meer kan spelen, ofwel moet ik een vwin kopen (wat bullshit is want het is een mac, geen pc), ofwel moet ik het spel kopen wat niet met al de spellen gaat want ze zijn mmorpg's (voor pc) ten tweede kan ik [i:bcd09b18c8](wat MacMoritz zegt)[/i:bcd09b18c8] niet meer op rabobank online want daar heb ik microsoft internet explorer voor nodig (ik gebruik normaal gezien altijd mozilla, alleen voor rabobank niet..) ten derde kan ik niet zomaar meer tegen m'n vrienden zeggen 'dat spel copiëer ik wel ff voor je" of andersom want het zal dan toch niet lukken (ik ben een beetje een gamer en heb geen zin in een game-station, op pc is't gewoon sneller en makkelijker, een toetstebord is nogsteeds sneller als een controller voor mij)[/quote:bcd09b18c8] Of je houdt gewoon je PC voor je spelletjes (in de verkoop leveren PC's normaal gesproken niks meer op). Rabobank online werkt hier perfect onder Safari, alleen zegt de site van niet maar das bullshit.

[quote:e8bf7059d5="MacMoritz"]Met Safari kom je bijvoorbeeld een hoop sites niet op, op dit forum zijn daarover voldoende draadjes te vinden.[/quote:e8bf7059d5]

Niemand die je verplicht Safari te gebruiken hoor… Ik had dat ook bij Safari maar heb dan maar uitgekeken naar een andere browser (Camino) ipv een ander besturingssysteem. Alternatieve browsers genoeg, dus vind ik dit alvast een non-argument om terug te switchen.

Ik kan mij wel vinden in de argumenten van MacMoritz.

Voordat ik switchte van PC naar Apple heb ik eerst goed de kat uit de boom gekeken of ik wel alles op een mac kon wat ik op mijn windows PC ook kon.

En ja er zijn nu eenmaal dingen dingen waarvoor een Windows PC makkelijker is. Maar ik ben zelf geen gamer en gebruik geen zeer rekenprogramma’s thuis.

En ja als Maccer is en blijft het een beetje vechten tegen de bierkaai. Soms ‘win’ je een gevecht (zoals dat je nu eindelijk via Safari kan internetbankieren op Rabosite).

Mijn advies voor iedereen is: kijk wat je gebruikers behoefte is en beslis aan de hand daarvan wat voor systeem je neemt (Windows, Linux , Mac of whatever)

Ik begrijp MacMoritz compleet.

Ik ben een kleine 2 maand geswitcht naar Apple en ben er best tevreden over. Binnenkort verschijnen mijn eerste (geporte) Mac freeware programma’s dus dat zit wel goed :wink:

MAAR met een pc kan je meer (en bovendien voor minder geld). Eerlijk is eerlijk. Het werkt wel compleet anders maar het is mogelijk tenminste.

Bij een Mac gaan sommige zaken nu eenmaal niet. En meestal ligt dit probleem aan de ontwerpers. Ze houden geen rekening met de Apple gebruikers. Waarom niet? Wel meestal omdat die mensen amper 1% van hun clienteel is.

Ik heb het al meer gezegd in dit forum. Apple gebruikers laten maar begaan. Ze doen een beetje alsof hun neus bloedt. Persoonlijk vind ik dat wanneer een bank (één van de voorbeelden) géén degelijke ondersteuning biedt voor dit platform terecht SLECHTE publiciteit mag krijgen. Deze website is een populaire website. Wanneer we nu telkens op de frontpagina de bedrijven plaatsen met een gebrekkige ondersteuning dan zullen ze sneller in actie schieten. Tenminste dat is hetgeen dat we kunnen proberen. Elke maand stuur ik naar mijn bank een klacht. Ik betaal evenveel als de rest en ik kan online banking niet gebruiken op de mac. Ik moet dit via VPC7 doen.

Een ander voorbeeld: Wayfinder (=navigatie op gsm). Laatst hadden ze hun website aangepast. Het was compleet een chaos op Safari. Wel vandaag hebben ze het aangepast…waarom…wel omdat Billy in actie is geschoten 8)

Billy

[quote:6633d7100f="MacMoritz"]Of probeer maar eens op (semi-)professioneel niveau te handelen op een effectenbeurs met je Mac. Of alleen maar een behoorlijk technische analysepakket te kopen. Je komt ineens heel veel hard lachende mensen tegen.

MacMoritz[/quote:6633d7100f]

Hmm…? Ik begrijp niet zoveel van je verhaal.

Ik handel op de Amerikaanse markt, voornamelijk futures (ES ofwel S&P 500) en dat gaat uitstekend. Daarbij gebruik ik 2 TA-programma’s, BeeSoft Pro TA (gold) voor eod charts en Investor/RT voor intraday grafieken.
Op dit moment bekijk ik of ik Investor/RT en data opzeg, een eod chart is mijns inziens het belangrijkste, ook als je intraday handelt.

In een ander draadje schreef ik hier ook wat over, kan het zo snel even niet vinden.

Waar loop jij tegenaan? Of laat je je mischien wat wijs maken door TA-pakketten verkopers?

Enige nadeel wat ik merk is dat Java op een Mac trager werkt dan op een Windos. Maar da’s een kwestie van goede hardware gebruiken, zelfs op een iBook werken mijn programma’s voldoende.

groet

ps: Internetbankieren met Rabo/ Abn gaat ook prima

Indien je e.e.a. wil bekijken/proberen:

BeeSoft Pro TA: http://www.beesoft.net
Linnsoft Investor/RT: http://www.linnsoft.com
Interactive Brokers: http://www.interactivebrokers.co.uk/php/main.php

[quote:dfa2625b8f]Hmm...? Ik begrijp niet zoveel van je verhaal. [/quote:dfa2625b8f] Dat spijt mij zeer. Ik zal proberen om het uit te leggen. Prota is een aardig programma dat echter alleen onder Classic draait en dat is toch echt uit de tijd. Met een ganzenveer en galnoteninkt kun je ook nu nog een meesterwerk schrijven, maar ik zou toch de voorkeur geven aan een computer met een eigentijds tekstverwerkingsprogramma. Een ander bezwaar is dat Prota door één man wordt ontwikkeld met alle risico's vandien, en hij belooft al jaren dat er een update naar OS X komt. Uit mijn laatste contact met hem (enkele weken terug) leek hij zelf de hoop te hebben opgegeven dat het er ooit nog van komt. Continuiteit en betrouwbaarheid vind ik echter heel belangrijk.

Investor R/T is ook geen alternatief; in mijn ervaring geen echt stabiel platform en dure maandelijkse abonnementskosten bovenop je vaste kosten voor een datafeed. Meer iets voor een hobby-belegger met geld te veel.

Verder hebben we ook nog de pakketten van Trendsoft, maar die firma is niet eens in staat een foutloze gebruikershandleiding te produceren. Daarnaast zijn de programmas erg buggy.

Het zijn dus allemaal schijnoplossingen. Echte alternatieven voor een pro vindt je (helaas) alleen bij Windows. Denk alleen maar eens aan plug-ins voor front-ends, en programmatuur voor risicobeheersing. Is ook niet zo gek want de hele financiele wereld werkt ermee. Dat is de realiteit.

Het is dat we op de Mac nog een pakket als Quantrix hebben, maar dat draait net zo goed ook op Windows.

Java op de Mac kan werken, maar niet in alle gevallen. Ik heb voldoende ervaring met Javaplatforms die niet 100% stabiel zijn. Alweer, betrouwbaarheid en continuiteit zijn belangrijk. IB is een redelijke uitzondering, maar de overige hierboven genoemde bezwaren blijven helaas bestaan.

[quote:dfa2625b8f]of laat je wat wijs maken door TA-pakketten verkopers? [/quote:dfa2625b8f]
Met 20 jaar beroepservaring in de Amsterdamse optiehandel ben ik dat stadium inmiddels wel voorbij.

MacMoritz