Van Dale op cd-rom (voor Mac!!!!)

Eindelijk eens heel goed nieuws op woordenboekengebied: dit najaar komt er nieuwe dikke Van Dale, standaard mét cd-rom en.... deze is standaard geschikt voor Apple Macintosh, zoals Van Dale zelf laat weten op de site over dit nieuwe woordenboek: http://www.vandalexiv.nl/algemeen/metcdrom.html Nu maar hopen dat ook de vreemdetalenwoordenboeken op cd-rom voor ons prachtige MacOs worden uitgebracht. Maar dit is in elk geval voor mij en veel anderen, die veel met tekst bezig zijn, het nieuws van de week!

[img:fb283a95c5]http://www.vandalexiv.nl/images/metcd-rom.jpg[/img:fb283a95c5] Zie ik hier een 12" PowerBook? :lol:

Aha, inderdaad schitterend nieuws! Ik laat deze nu namelijk draaien onder virtual pc (werkt goed, ook de spellingscorrector van Van Dale draait goed onder VPC, zonder noemenswaardige vertraging).

Alvast een schitterende inspanning van Van Dale!

Leuk nieuws hoor, maar: "Eindelijk goed nieuws op woordenboek gebied"? Je hebt zeker Tiger gemist, met Dictionary en Dashboard widgets. Een papieren woordenboek is zo 2004! :wink:

Das idd heel leuk nieuws! En die versie bevat win en mac versie? Das helemaal super!

mvg,
iSander

Let op!! De Telefoongids 2005 is ook mac-compatible: maar dan wel alleen Mac OS 9!!

Hoewel: de site heeft een hoog Tiger-look-gehalte!! Dat beloofd wat.

Ha Buzz_D,

ik ken Tiger, wat dacht je. Maar Van Dale is, voor wie veel met taal werkt, wel van een heel andere kwaliteit (samenstelling, uitspraak, etymologie). En zo gek is het niet, om af en toe nog eens in een papieren woordenboek te kijken. Valt je oog nog eens op iets onverwachts.

Dat is natuurlijk helemaal waar. Maar het zou leuk zijn als er voor een gereduceerd bedrag alleen de CD-ROM van de nieuwe Van Dale beschikbaar komt. En als die op eenzelfde manier te raadplegen wordt als de Dictionary in Tiger (dus met find-as-you-type, dashboard widget en keyboard-shortcut/pop-up).

Ik werk in de wetenschap/techniek en gebruik dus veel Engels. Ik had dus vorig jaar een dikke papieren editie van de Oxford English Dictionary aangeschaft. In een half jaar tijd heb ik hem misschien 10 keer ingekeken, maar de Dictionary applicatie in Tiger raadpleeg ik soms wel 10 keer per dag. Het gebruiksgemak vind ik ongekend voor een woordenboek.

Er is ook een [url=http://www.apple.com/downloads/macosx/dashboard/vandale.html] Tiger Widget van Van Dale[/url] Maar dat wisten sommigen misschien al...

[quote:394694c1c5="Freddy Sunder"]Er is ook een [url=http://www.apple.com/downloads/macosx/dashboard/vandale.html] Tiger Widget van Van Dale[/url] Maar dat wisten sommigen misschien al...[/quote:394694c1c5]

Idd, al gezien. werkt prima en is gratis. Moet je wel een internet verbinding actief hebben natuurlijk.

Dit is echt fantastisch nieuws, ga straks even een vreugdedans maken.

Nu inderdaad nog de woordenboeken voor de vreemde talen, die sowieso aan de flinke herziening toe zijn (veel fouten en inconsequenties) en ik ben helemaal gelukkig.

[quote:236369b40e=“Freddy Sunder”]Er is ook een Tiger Widget van Van Dale
Maar dat wisten sommigen misschien al…[/quote:236369b40e]
Die is inderdaad leuk voor huis-, tuin- en keukengebruik, maar wie professioneel met het Nederlands bezig is, heeft daar helaas niet voldoende aan. Ik zou niet zonder de extra informatie kunnen die de digitale ‘Dikke’ biedt (uitspraak, etymologie). Kun je met die widget bijvoorbeeld ook heel gespecificeerd op bepaalde woorden zoeken (ik noem maar wat, op alle culinaire termen van voor 1700)?

En zoals iOhan al zegt: door bladeren kom je op heel andere ideeën. Soms gaat er niets boven papier.

Blijkbaar heeft de [url=http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=330987]petitie van Macgebruikers aan Van Dale[/url] dan toch zin gehad. Nu de vreemde talen nog.