van iMac naar folder op Linux folder

newbee vraag, ik ben net over van windows naar iMac (gisteren om precies te zijn...) en probeer m'n netwerk weer aan de praat te krijgen. Op m'n linux file servertje staan bestanden die ik met de iMac wil kunnen benaderen. Onder windows was dat geen probleem, nu m'n mac nog zover kunnen krijgen is me nog niet gelukt.... Waar kan ik informatie vinden hoe dit voor elkaar te krijgen?

ps: misschien denk ik wel te moeilijk na al die jaren windows… ;-))

Probeer eens in de finder -> go en dan -> connect to server of [apple]+k Als het goed is zie je dan vanzelf je linux server.

[quote:ccedc0a9e8="ywar2"]Probeer eens in de finder -> go en dan -> connect to server of [apple]+k Als het goed is zie je dan vanzelf je linux server.[/quote:ccedc0a9e8] Klopt. Rendezvous zou er in ieder geval zorg voor moeten dragen dat je hem 'ziet' Als je hem niet kunt mounten is het wellicht zinvol om even je tcp/ip settings door te lopen (system preferences/Network/TCP/IP)

De server wordt niet gevonden, als ik het ip adres intik en dan op verbinden druk krijg ik de melding dat er geen bestandsvoorziening beschikbaar is op dat adres. (server retourneerde fout -1)

Met windows moest ik wel inloggen op de server (automatisch) en dan werkte het…

meer tips?

zit je met je mac in de zelfde ip-range als de linux-doos ?

yep, de ip range wordt bepaald door de dhcp server in m'n router. Pingen van de Mac naar de linux server gaat zonder problemen...

Draai je Samba op de linux-doos? / is dat up-to-date ?

Ja en up-to-date....

als je [apple]+k intoetst in je finder; zie je dan het domein/workgroup die je draait; zie je andere machines

in principe zou je smb://ip-adres iedere windoze-bak/emulator moeten kunnen benaderen

overigens: je kunt vanaf je mac in je terminal (/Applications/Utilities/Terminal) een ssh-verbinding met je linux-doos opzetten
dat scheelt lopen :slight_smile:

Als ik verbind met de server dan wordt er niets gevonden. Als ik sbm:/ipnummer ingeef krijg ik de melding dat er geen bestandsvoorziening beschikbaar is op de URL smb://192.168.2.33 (server retourneerde fout 1)

je moet hoogstwaarschijnlijk smb://192.168.2.33/share proberen te connecten; of in ieder geval een share specificeren;

mocht dat niet lukken, dan kun je op je terminal kijken of je je samba shares kunt zien:
% smbclient -NL 192.168.2.33

de share optie werkt ook niet...

smbclient -NL 192.168.2.33 melding command not found…

bij ./smbclient -NL 192.168.2.33 krijg ik de melding permission denied... Hier was ik al bang voor. Ik wilde naar SU maar ben m'n root password kwijt.... (Murphy's law...)

ik heb naast de mac overigens nog m'n laptop staan (XP) en van daar kan ik wel op de linux netwerk schijf.... Met Putty log ik in (alleen SSH werkt, de rest staat dicht) Zou dit het probleem kunnen zijn?

HUH???? je terminal op je mac kent smbclient niet ??? geef eens: "whereis smbclient" op je terminal prompt ik word gek als 'ie niet /usr/bin/smbclient teruggeeft

hij komt terug zonder melding, dus gewoon de % prompt weer...

...[*en walinsky werd gek*]

welk os draai je
(blauwe appeltje linksboven; about this mac)

OS X 10.1.5

Ik heb de iMac gisteren van iemand gekocht, hij had OS X voor me erop gezet, ik weet het root password niet, hem gebeld, hij ook niet meer. Misschien moet ik eerst inloggen als root of SU en dan smbclient etc. intoetsen?

Of OS X opnieuw installeren? ;-((((

of weer terug gaan naar Windows? (grapje...) ;-) ;-) ;-)