verschil SSD en Flash ?

misschien is het een domme vraag hoor, maar kan iemand mij uit leggen wat het verschil is tussen SSD en Flash?
ik ga volgende maandmn eerste MacBook Pro kopen en zie bij de non Retina SSD geheugen en bij de Retina Flash opslag?

Simpel gezegd is SSD opslag flash techniek in de vorm van een 'ouderwetse' 2.5" HD behuizing.

oke, dus het is eigenlijk beide Flash geheugen, maar andere behuizing.
Bedankt!

Flash heeft niet echt een behuizing, het is een paar bordjes met een connector, daarom dat ze de Air en Pro retina zo smal zijn

SSD kan ook DRAM zijn. Dat is sneller, maar vluchtig en moet dus onder spanning blijven staan.

@Ouw - Lees nog eens wat je zegt:
[quote=Ouw url=http://www.onemorething.nl/community/topic/verschil-ssd-en-flash#post-2434960 time=1342979974]SSD kan ook DRAM zijn. Dat is sneller, maar vluchtig en moet dus onder spanning blijven staan.[/quote]
Dat kan dus niet he… Dan ben je je data kwijt zodra je de laptop of PC van de spanning zou halen. Denk je dat fabrikanten echt DRAM zouden gebruiken voor hun SSDs? Think again…

Nou csteelooper ik denk altijd voordat ik spreek of schrijf. Dergelijke solid state devices, met DRAM, hebben een back-up batterij. Het gaat om speciale toepassingen voor snel data access. Niet iets voor je laptopje. Ik heb mijn opmerking alleen maar geplaatst omdat het me iets te ver gaat om Flash en SSD als één en hetzelfde te beschouwen.

Ik meen ergens gelezen te hebben dat je meerdere soorten Flash hebt. De een is weer sneller de andere weer trager. Je ziet dit vooral bij usb sticks de goedkoper hebben over het algemeen trager Flash geheugen. En de duurdere usb sticks hebben dan weer sneller Flash geheugen.

SSD is sowieso sneller, maar dit hangt dat ook af van verschillende factoren.
- Hoeveelheid flash opslagchips (vergelijk dit met het in RAID zetten van je schijven),
- Snelheid van je SATA interface (3Gb/s of 6Gb/s),
- Controller die op de SSD gebruikt wordt.

Dat laatste is iets wat complexer in elkaar zit. Deze zorgt namelijk voor allerlei slimme trucjes om je SSD in goede conditie te houden en zo snel mogelijk z'n taken te laten uitvoeren.

Laat hierbij dan duidelijk zijn wat het verschil is tussen Flash en SSD. Flash is dus een onderdeel van de SSD.

Een verkoper in de apple store heeft mij gezegd. Dat het Flash geheugen in de macbook pro retina sneller zou zijn omdat het rechtstreeks is vast gesoldeerd op het moederbord. En dat lijkt mij ook vrij logies dat het daardoor sneller is.

Iemand op het forum zei dat zijn Commodore 64 sneller is dan een MBP. :wink:

Je hebt het over een verkoper, die waarschijnlijk wordt betaald naar ratio. Dus hoe meer hij verkoopt, hoe meer hij verdiend. Graag zou ik dat willen zien n.a.v. testen/benchmarks.

Computer componenten die rechtstreeks verbonden zijn. Zijn altijd beter zeker als ze vast gesoldeerd zijn. Je zal daardoor minder snel problemen krijgen met connectoren of kabeltjes die slecht contact maken. of het Flash daardoor echt sneller is dat weet ik niet. Maar vast gesoldeerd is wel betrouwbaarder zo weet je zeker dat het Flash geheugen goed contact maakt met de componenten.

[quote]
omdat het rechtstreeks is vast gesoldeerd op het moederbord. En dat lijkt mij ook vrij logies dat het daardoor sneller is.
[/quote]

Binnen het uur stap je dus al weer af van je mening.
Er kan ook slecht gesoldeerd zijn.

@apple-man: Dat je lui bent om te lezen, prima. Maar lees eerst gewoon het topic, voordat je gaat roepen dat je niet weet hoe het zit.

Flash chips in de Air en MBPR zijn inderdaad gesoldeerd, maar wat denk je dan hoe een SSD van binnen eruit ziet? Dat is zeker niet gesoldeerd? :')

Froggle

Ik heb alleen gezegd dat de Flash chips rechtstreeks zijn vast gesoldeerd op het moederbord. De SSD is van binnen ook gesoldeerd en heeft een behuizing en word via connectoren of kabeltjes verbonden met het moederbord.

Stirf er (kan) ook slecht gesoldeerd zijn dat klopt. En het plafond in je kamer (kan) ook omlaag komen.:lol:

[quote]Je hebt het over een verkoper, die waarschijnlijk wordt betaald naar ratio.[/quote]

Zelf denk ik dat de verkoper naar rato wordt betaald. Of daar denkvermogen bij nodig is, blijft de vraag.

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1486/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ratio

[quote=apple-man url=http://www.onemorething.nl/community/topic/verschil-ssd-en-flash#post-2435200 time=1343034340]Ik meen ergens gelezen te hebben dat je meerdere soorten Flash hebt. De een is weer sneller de andere weer trager. Je ziet dit vooral bij usb sticks de goedkoper hebben over het algemeen trager Flash geheugen. En de duurdere usb sticks hebben dan weer sneller Flash geheugen.[/quote]

Jup, er zijn Multi Level Cells (MLC) & Single Level Cells (SLC). SLC is sneller en betrouwbaarder, maar dan ook stukken duurder.

[quote=apple-man url=http://www.onemorething.nl/community/topic/verschil-ssd-en-flash#post-2435212 time=1343036592]Een verkoper in de apple store heeft mij gezegd. Dat het Flash geheugen in de macbook pro retina sneller zou zijn omdat het rechtstreeks is vast gesoldeerd op het moederbord. En dat lijkt mij ook vrij logies dat het daardoor sneller is.[/quote]

Onzin, de SSD is een losse module. In zowel de Air als in de MBPro Retina

Misschien bedoelt die het RAM?

[quote=Ouw url=http://www.onemorething.nl/community/topic/verschil-ssd-en-flash#post-2434960 time=1342979974]SSD kan ook DRAM zijn. Dat is sneller, maar vluchtig en moet dus onder spanning blijven staan.[/quote]
Niet echt want DRAM is vluchtig dus wordt er niet voldaan aan de afkorting (solid state disk; bij vluchtig geheugen is er dus geen solid state). In de praktijk blijkt dat ssd meer een verzamelnaampje lijkt te zijn. Er zijn wel oplossingen waarbij je eigen "ssd" kunt maken middels een bordje waar je SDRAM modules op prikt. Goedkoop is het niet en de performance is nou ook niet bepaald veel beter als een gewone ssd.

[quote=csteelooper url=http://www.onemorething.nl/community/topic/verschil-ssd-en-flash#post-2435080 time=1343020839]Denk je dat fabrikanten echt DRAM zouden gebruiken voor hun SSDs? Think again…[/quote]
Voor hun ssd's niet, daar gebruiken ze gewoon NAND chips voor die je ook op usb sticks, mp3 spelers, SDRAM modules, enz. terugvindt. NAND is een vorm van flash geheugen (er zijn er ongeveer 4). Er zijn, zoals gezegd, wel oplossingen waarbij je je eigen ssd kunt maken door er SDRAM modules op te prikken. Het is voldoen in een bepaalde behoefte (ook wel vraag & aanbod genoemd).

Bij Apple is flash vooral een marketing term voor wat bij een ander een ssd heet. Er zitten verder ook dezelfde componenten op en er worden dezelfde controllers gebruikt. Zelfs de form factor is al niet nieuw meer, er zijn mSATA ssd's met dezelfde form factor.

En ja, het geheugen zit op het moederbordje gesoldeerd, de ssd is een losse module. Geldt voor zowel de Air als de MBP Retina.

[quote=iep url=http://www.onemorething.nl/community/topic/verschil-ssd-en-flash#post-2435432 time=1343057601][quote=Ouw url=http://www.onemorething.nl/community/topic/verschil-ssd-en-flash#post-2434960 time=1342979974]SSD kan ook DRAM zijn. Dat is sneller, maar vluchtig en moet dus onder spanning blijven staan.[/quote]

Niet echt want DRAM is vluchtig dus wordt er niet voldaan aan de afkorting (solid state disk; bij vluchtig geheugen is er dus geen solid state). In de praktijk blijkt dat ssd meer een verzamelnaampje lijkt te zijn. Er zijn wel oplossingen waarbij je eigen "ssd" kunt maken middels een bordje waar je SDRAM modules op prikt. Goedkoop is het niet en de performance is nou ook niet bepaald veel beter als een gewone ssd.
[/quote]

De term 'Solid State' heeft betrekking op halfgeleidercomponenten waarbij de elektronen (of wat voor ladingdragers dan ook) geheel binnen vaste stof bewegen. In tegenstelling tot de vroegere elektronenbuizen waarin de elektronen zowel in geleiders als in vacuüm bewogen. Heeft niets te maken met het al dan niet vluchtig zijn van het geheugen.
De 'D' in SSD staat voor 'device' en niet voor 'disk' zoals veel lieden denken.
SSD kan dus van alles zijn, enigerlei halfgeleidergeheugen in wat voor behuizing dan ook. Al dan niet vluchtig.