versterkeradvies gevraagd

Hallo allemaal!

Graag had ik jullie advies/mening omtrent het volgende:
stond tot enkele maanden geleden mijn Imac ong. 3 jaar
op mijn NAD-receiver aangesloten, maar laatstgenoemde
heeft helaas het loodje gelegd. :cry:
Het zal ongetwijfeld met de ouderdom te maken hebben;
de NAD was tenslotte al 16 jaar oud. Maar wat mij verontrust
was die ‘plof’ die ik hoorde als ik de NAD reeds aan had en dan
de Imac inschakelde, óndanks dat van beiden het geluid helemaal
was teruggedraaid. Ik vermoed dan ook dat de versterker
moeite had met het Imac-signaal. (‘aux’ is tenslotte geen ‘imac’)
Volgens de reparatiedienst moesten er meerdere circuits vervangen
worden en loonde dit de moeite niet meer gezien de ouderdom
en waarde van het apparaat.

Is het dan beter om aan een ander soort versterker
te denken zoals alleen een eindversterker, of zijn de huidige
versterkers (beter) op mac/pc-imput berekend?

Ik ga binnenkort op zoek naar een receiver (stereo) die mijn
Imacsignaal aankan én kwaliteit levert aan mijn twee DM570’s
(B&W500-serie). Deze luidsprekers vragen om een versterker
van maximaal 2x 120W rms (8ohm) dus géén ‘zware jongen’
en ze hebben een breed frequentiebereik (veel detail).

Eerst jullie advies graag; aanraders zijn uiteraard ook zéér welkom!

Groet!

Bert

volgens mij heeft een mac gewoon een lijnuitgang die kan gewoon op elke aux.

Ik denk niet dat dit met de uitgang van je iMac te maken heeft. Ik gebruik al bijna twee jaar zonder problemen diverse oude en nieuwe versterkers op de uitgang van mijn mac.

Ik denk dat de knal die je hoorde gewoon te maken heeft gehad met het doorbranden van een of ander onderdeel.

Que versterkers is er veel te krijgen, ik weet niet wat je budget is, maar NAD maakt nog steeds goede versterkers en ik ben zelf erg tevreden over mijn Denon versterker. Er is echter nog veel meer moois en goeds te koop.

Ik zou zeggen, ga eens luisteren bij een audiospecialist. Versterkers hebben allemaal hun eigen plussen en minnen. Gezien je woonplaats in je profiel, Raf in Amsterdam, Staffhorst Utrecht. Hebben meerdere luisterruimtes, kun je je hart ophalen, zeker als je je eigen muziek even meeneemt.

Zijn zo te zien redelijk fikse jongens. Voor echt goede 120 watt heb je toch wel een redelijk stevige versterker nodig. In ieder geval een met wat reserve. Helaas is het een oude box, anders kon ik in het blad audio het 'audiokenzahl' opzoeken. Zij bepalen bij iedere speaker hoeveel 'power' (en dan op een audiofiel verantwoorde manier) er nodig is om de box goed aan te kunnen sturen. Dan kun je makkelijker een versterker zoeken die het spul aankan.

Als die NAD goed beviel, zou ik er weer een kopen. Je zou ook eens naar Creek kunnen kijken.

Hans

HELPPP ik heb een probleempje.. iedere keer al selecteer ik al mijn nummers en klik op wissen (hetzelfde geld voor de afspeellijst..) gaat het er niet vanaf? hoe krijg ik de gehele afspeellijst van mijn ipod gewist?

Bedankt voor de vlotte en waardevolle respons, forummers! Ik denk dat ik hieruit kan opmaken dat het uitgangssignaal absoluut veilig is voor versterkers, ook de kwalitatief wat betere. In dat geval ga ik dan ook voor de laatste optie en wordt het hoogstwaarschijnlijk weer een NAD, die beviel namelijk uitstekend. @ Hans ik neem Creek mee als tip. Bedankt!

Groet!

Bert

Kwam die knal elke keer als je je iMac aanzette? Misschien is het dan beter om eerst de Mac aan te zetten en dan de versterker, maar verder zou het gewoon veilig moeten zijn. Heb zelf ook een NAD en ben er zeer tevreden over.

Ja, het is slechts enkele keren gebeurd, maar soms stond mijn NAD al aan en stopte ik de ingangskabels ervan in de line-out van mijn ook reeds draaiende Imac. Ondanks het volledig teruggedraaid zijn van beide volumeknoppen hoorde je dan een flinke plof. Toen ik dit merkte heb ik er steeds voor gezorgd dat mijn NAD pas als laatste opgestart werd, óf hem eerst uitzette alvorens ik de line in aansloot op de mac. Da's het nadeel van m'n Mac aangesloten te hebben op de stereo: soms heb ik haast of gaat het niet om muziek, dus laat ik de stereo-installatie lekker uit en disconnect gewoon mijn Imac's line out. Maar een andere keer wil ik wél naar Itunes luisteren en moet ie er dus weer in. Lastig. Weet inmiddels welhaast zéker dat het beter is om je versterker pas naderhand in te schakelen. Ik wil het plof-risico in ieder geval niet meer lopen met mijn toekomstige NAD (óf ProLogue2 als ik mijn wederhelft zover kan krijgen :P )

Volgens mij heeft een iMac een optical out: (dezelfde ansluiting die je nu gebruikt, alleen moet je dan een ander kabeltje gebruiken). Misschien kan je op je nieuwe versterker de iMac digitaal aansluiten? Misschien dat de plop geluiden dan helemaal wegblijven.

optical out? is dat niet met 'licht' ? Ik denk niet dat mijn 1Ghz G4 Imac die bezit hoor! Misschien de G5 Imac, maar bij mij is het gewoon een mini-jackuitgang voor o.a. die walkman-plugjes. Thanxz anyway!

Groet!

Bert

Het is inderdaad de G5 die deze aansluiting heeft.

Indien het ploffende geluid toch uit je mac blijkt te komen (te testen door eventjes een of andere oude versterker aan te sluiten): staat je mac geaard aangesloten? Wat gebeurt er als je de netvoedingskabel omdraait?

Indien dat geen resultaat oplevert: neem een externe geluidskaart, op firewire of usb. Vergeleken met de ingebouwde geluidskaart levert je dat ook een véél betere kwaliteit op. Zelfs een simpel m-audio kaartje is al een wereld van verschil vergeleken bij de kwalitatief zwaar onder de maat zijnde on-board chips van apple. Ik neem tenminste aan dat je graag alles uit je NAD/B&W setup wil halen…
Welnu, dat zal je nooit en te nimmer lukken met de ingebouwde audiopoort.

Goede adviezen, Artishoque! Momenteel ontbreekt me echter een andere versterker om het uit te proberen. Je aarde-verhaal is nieuw voor me en dus heb ik ff gekeken: mijn stekker zit in een óngeaard stopcontact! Zal dat zodra ik meer tijd heb eens veranderen. Kan dit overigens mijn Imac schaden? De aanschaf van een nieuwe NAD-versterker stel ik uit tot Januari, misschien heb ik geluk met uitverkoop. Ondertussen kijk ik ook nog ff naar een externe geluidskaart. Heb je hier nog een aanrader voor?

“Mijn dank is groot”

Groet!

Bert

Er bestaan ook filters die je tussen je pc en versterker kunt hangen (geintegreerd in de L/R audiokabel). Deze filteren alle rommel (ruis, jitter, etc) die er standaard uit je pc komt eruit, waardoor er een cleaner en veiliger signaal richting je versterker gaat. Volgens mij verkrijgbaar bij elke hifi specialist.

[quote:e7e6bb2bb3="BertSmith"]optical out? is dat niet met 'licht' ? Ik denk niet dat mijn 1Ghz G4 Imac die bezit hoor! Misschien de G5 Imac, maar bij mij is het gewoon een mini-jackuitgang voor o.a. die walkman-plugjes. Thanxz anyway!

Groet!

Bert[/quote:e7e6bb2bb3]

Ook de nieuwe macs met optisch uit hebben een mini-jack. Wel een multifunctionele, die zowel analoog stereo als optisch signaal biedt!

ik merk dat als mijn versterker aanstaat en niets afspeelt en ik doe het licht in de studeerkamer aan ik een klap hoor over mijn speakers. alle stopcontacten en lichten in huis zitten op dezelfde groep en hebben geen randaarde. zorgt dit er ook voor dat je stereo en computer meer last van ruis krijgen en een korter leven hebben? keuken badkamer zitten op hun eigen groep.