visueel gehandicapten en Internet

Ik moet een site gaan bouwen die ook voor Visueel gehandicapten goed te gebruiken is. Ik wil weten waar ik allemaal rekening mee moet houden.

Dat ik mijn sourcecode schoon moet houden, en dat ik geen plaatjes en flash moet gebruiken is mij duidelijk.

maar weet iemand misschien waar ik nog meer op moet letten.
heeft iemand hier ervaring mee?

diverse websites heb ik wel al gevonden, ik ben op zoek naar praktijk voorbeelden.

Overigens erg grappig:
ben je visueel gehandicapt kom je op:

http://visueelgehandicapten.pagina.nl
http://www.stichtingapg.nl

alvast bedankt! 8)

Hoezoo geen flash, wat heeft de techniek daar nu mee te maken. Is juist handing dat je het volldig kunt resizen en full screen kunen zetten.

Ik denk dat je juist flash moet gebruiken. Daar heb je namelijk geen design beperkingen en kun je optimaal inspelen op de specifieke behoeften van de user interface.

En die schone sourececode snap ik al helemaal niet. Iets doet het zoals je wilt of niet. Een schone source code is alleen handig als je niet alleen aan het project werkt.

Ik moet zeggen dat die site van de stichting APG lang niet slecht is hoor...

Waar je op moet letten… Veel contrast tussen tekst en achtergrond, grote veranderingen op het moment dat je met je muis ergens komt waar je op kunt klikken. (gebruik ook grote vlakken waar men op kan klikken)

Je kunt proberen om er een alternatieve muis-aanwijzer te maken die groter en duidelijker is dan de standaard muis-aanwijzer…

Gebruik maken van geluiden voor specifieke acties, en verder gebruik van geluid vermijden…

Net iets grotere tekst, en iets grotere ruimte tussen de regels…

Verder… zou ik het niet zo 1,2,3 weten…

sluit ik me volledig bij aan. Dat kan natuurlijk het in FLASH!

Hey,

hier nog wat meer informatie: http://www.blindenzorglichtenliefde.be/bs/bsindexN.htm

Thom - voor jouw opmerking over Flash valt veel te zeggen. De techniek heeft er heel veel mee te maken. Visueel gehandicapten maken gebruik van programma's die de sourcecode oplezen of omzetten naar braille. Deze programma's kunnen niet omgaan met flashtekst. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van het vergroten van fonts vanuit de browser. (? -/+) met flash is dit ook niet te gebruiken.

Een schone code zorgt ervoor dat de programma’s geen onleesbare code gaan oplezen. (bijv lege alt tags etc)

Wat peter zegt over geluid en cursor is idd wat gemakkelijk in flash te realiseren is, maar de site betreft een hele grote dynamische gemeentelijke website die dynamisch gevuld dient te worden. Ja, dit kan ook met flash, maar deze methode vind ik veel te omslachtig, en werkt bovendien niet prettig.
Ik ken geen grote sites die goed met dynamische flash werken.
vooralsnog geen optie!

8)

aha zo had ik het niet bekeken.

ah vandaar geen flash... idd ook niet zo bekeken.... :)

Kan je niet alle twee verwerken.

d.w.z. flash gebruiken, maar zelfde info ook in html die je dan niet ziet.
(in bijvoorbeeld dezelfe achtergrondkleur)

Je kunt je website laten testen met de 'Drempels weg Toetsing' van [url=http://www.accessibility.nl]Accessibility[/url], [url=http://www.design4all.org/index/lang-nl]Drempels weg Toetsing[/url].

[quote:3f5fa11041="JeePee"]Je kunt je website laten testen met de 'Drempels weg Toetsing' van [url=http://www.accessibility.nl]Accessibility[/url], [url=http://www.design4all.org/index/lang-nl]Drempels weg Toetsing[/url].[/quote:3f5fa11041]

Maar dat zijn geweldige sites! Lekker leesbaar ook! NOT

Ik heb met dezelfde uitdaging de site van de gemeente Gorinchem[url]http://www.gorinchem.nl[/url] ontworpen. Natuurlijk moeten ook niet-gehandicapten de site kunnen gebruiken. Later is het CMS gewijzigd en is in in de invulling veel leesbaarheid verloren gegaan [blauwe links etc.] maar de menukeuzes zijn altijd in het hoogste contrast in zwart/wit.

Ward

[quote:119e4947ad="PeterMeeuwsen"][quote:119e4947ad="JeePee"]Je kunt je website laten testen met de 'Drempels weg Toetsing' van [url=http://www.accessibility.nl]Accessibility[/url], [url=http://www.design4all.org/index/lang-nl]Drempels weg Toetsing[/url].[/quote:119e4947ad]

Maar dat zijn geweldige sites! Lekker leesbaar ook! NOT[/quote:119e4947ad]

Het lijkt me dat ze voor mensen zijn die niet visueel gehandicapt zijn om informatie te krijgen voor het maken van sites die wèl leesbaar zijn? :? Toch?

[quote:8ca190a944="JeePee"]Het lijkt me dat ze voor mensen zijn die niet visueel gehandicapt zijn......[/quote:8ca190a944]

Ow! Nee, dan hoeft het niet leesbaar te zijn idd… sorry…

accessibility in nederland is echt in handen van één clubje mensen. buro landelijk toegankelijkheid, accessibility and NMG besturen een beetje zo alles op dit gebied. ik vind hun sites zo ultra saai, das echt jammer voor mensen die lichamelijk gehandicapt zijn. als je de macromedia site bekijkt, die is ook volledig accessible, maar ziet er goed uit. in nederland weten ze vormgeving en functionaliteit en slecht te combineren :(

ok ik maak ook nog een opmerking maken over waarom je geen flash moet gebruiken!

visueel gehandicapten hebben vaak een braille machine aan hun computer hangen en flash kan niet vertaald worden terwijl alle andere standaarden html en xhtml wel prima hun werk kunnen doen.
ik weet niet of het met deze site ook de bedoeling is dat zo’n braille machine er goed mee om moet kunnen gaan maar het lijkt me zeker iets waarin je je kan verdiepen.

macromedia is voor dit feit (dat ze geen output kunnen hebben naar braille apparaten) in de verenigde staten al aangeklaagt,… maar de rechtzaken zijn nog niet geweest neem ik aan, want ik heb er verder niks meer van vernomen. maar in ieder geval zijn er in de US een hoop mensen mee bezig om te zorgen dat macromedia flash dusdanig aanpast dat het wel die output kan hebben!

HS-L

uhm ik weet niet of je helemaal weet wat macromedia allemaal aan accessibility doet. hun site is helemaal accessible of vrijwel accessible.

check dit effe:

http://www.macromedia.com/help/accessibility.html

http://www.macromedia.com/macromedia/accessibility/features/flash/

  1. ze hebben een html versie van de site met dezelfde graphics
    (combinatie van vormgeving en functionaliteit)
  2. hun flash versie is zeker leesbaar met braille readers - alleen niet van elke merk, wel van de meest gevestigde.
  3. flash mx heeft accessibilty functionaliteit
  4. flash mx 2004/flash player 7 nog veel meer functionaliteit.

dus het klopt niet wanneer je zegt dat je geen flash voor accessibility moet gebruiken. in sommige gevallen kan het niet gewenst zijn. lichamelijk gehandicapten kunnen wel degelijk over weg met aangepast gebruik van flash, en verstandelijk gehandicapten kunnen zelfs beter met flash overweg vanwege de audio en animatie mogelijkheden ( www.ookjij.nl, www.steffie.nl)
bij visueel gehandicapten moet je kijken naar welk apparaten wordt gebruikt in je doelgroep.

dat macromedia aangeklaagd werd is zo lang geleden en niet meer relevant.