VOB naar iMovie

Er ligt hier een stapel DVD's waarvan ik een compilatie wil maken in iMovie om vervolgens via iDVD te branden op DVD. Lekker makkelijk, dacht ik.

Nu ben ik erachter dat ik via ffmpegx die vob’s naar DV kan converteren, waarna ik ze in iMovie kan importeren.

Heeft iemand een beter/makkelijk idee dan dit? Ik bespaar graag overbodig werk.

@nbohemen

Als je genoegen neemt met een simpele montage, dus geen fancy overgangen, etc. dan kan je zonder tijdrovende omzetten naar DV (of MPEG-4) e.e.a. ook met het programma MPEG Streamclip 1.2 voor elkaar krijgen.

Je moet dan de clips die je wilt monteren eerst met dit programma uit je DVD’s halen en opslaan op harddisk, ze vervolgens in de juiste volgorde (sortering op naam) weer in het programma inladen, het geheel bewaren als 1 stream (Convert to headed MPEG…) en dan branden met Toast 6.

Het is eindresultaat is niet gelikt maar de kwaliteit is wel gelijk aan het originele materiaal omdat omzetten naar andere formaten niet nodig is. Het gaat zoveel sneller dan met iMovie en/of FCP doordat er in MPEG Streamclip en in Toast geen encoding plaats vind.

Succes, Wim.

Ik heb onlangs DVDxDV aangeschaft (idd niet gratis), dat exporteert vanaf vob of dvd naar o.a. iMovie, iDVD, FCP of QT. Zelf wilde ik stukken uit een anamorphic dvd gebruiken om in FCP een korte reclameclip in 4:3 Letterbox 768x576 formaat van te maken, en dat ging heel goed :).

DVDxDV.com

DVDxDV trial klapte eruit bij het eerste de beste file wat ik wilde exporteren.

Bij de 2e en 3e keer ook,het programma is er nu weer af,wat een bagger,iemand nog een suggestie ?

MPEG Streamclip. Gratis, te vinden op versiontracker.com

Ik ben toevallig bezig met hetzelfde, maar bewandel een andere weg. Ik heb via het forum het programma ffmpegx gebruikt. Dit gebruik ik om vob-files te encoderen naar avi's, die ik vervolgens wil bewerken met quick time pro. Daar binnen ik gisteren de hele middag mee aan het rommelen geweest en tot zover werkt het uitstekend.

Alleen zodra ik een avi in quicktime bewerkt hebt, wordt het een .mov-file en ben ik het geluid kwijt! Maak ik ergens een fout, of kan ik beter de hierboven weg bewandelen?

Het is overigens de bedoeling dat ik van dvd een 3 minuten durende compilatie maak voor op een website. Het heeft natuurlijk haast :x en ik ga liever verder op de reeds ingeslagen weg dan opnieuw te beginnen met een ander programma. Dank!

Masto, gewoon MPEG Streamclip gebruiken. Is echt kinderspel, zeker in vergelijking met ffmpegx. Ript een VOB in een keer naar QuickTime met audio of DV met audio

Outragemac,'t is effe slikken, maar ik geloof inderdaad dat streamclip makkelijker is. Ik ga er mee aan de gang! Ach, heb ik tenminste ervaring met ffmegx....

En nbohemen, bedankt dat ik even een deel van je draadje mocht gebruiken :smiley:

[quote:ebda2bdfd4="Outragemac"]Masto, gewoon MPEG Streamclip gebruiken. Is echt kinderspel, zeker in vergelijking met ffmpegx. Ript een VOB in een keer naar QuickTime met audio of DV met audio[/quote:ebda2bdfd4]

Geacht Forum,

Bovenstaande info klopt helemaal. Als je met QuickTime Pro (of welk ander programma dat op QT steunt) MPEG2 bestanden wil bewerken dan verlies je het geluid. MPEG Streamclip is echt de beste oplossing.

In MPEG Streamclip heb je de mogelijkheid om clips te exporteren naar QT waarbij de maker van het programma ervoor heeft gezorgd dat het geluid goed wordt toegevoegd.

Echter, er is een beperking voor web gebruik !

Om een redelijke kwaliteit te krijgen met een niet al te lange downloadtijd ben je al gauw aangewezen op het MPEG-4 formaat met flinke compressie instellingen voor video en audio.

MPEG Streamclip heeft echter alleen instellingen voor de video compressie kwaliteit en voor het beeldformaat, en dat is wat aan de magere kant want voor web gebruik wil je: EN een gecomprimeerd mono geluid (bv. IMA 4:1) EN een lagere framerate toepassen (bv 10 frames/sec.)

Ik heb over deze tekort komingen al kontakt gehad met de maker van MPEG Streamclip en hij liet me weten dat in de komende versies beide “wensen” vervuld gaan worden, binnenkort komt er een optie bij voor geluidcompressie en later (kan even duren) komt de optie voor de framerate instelling.

Tot die opties er zijn kan je een workaround toepassen voor webtoepassingen.

Als je in MPEG Streamclip een hoge kwaliteit QT movie exporteerd (MPEG-4 of ongecomprimeerd), en die vervolgens in QT Pro verkleind naar de gewenste afmetingen, framerate, geluidcompressie etc, en dan weer exporteerd met de gewenste codec (MPEG-4, of whatever je liever gebruikt) dan heb je precies wat je wilt.

Een kleine webmovie die er redelijk uitziet en een korte downloadtijd heeft.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze info, groeten Wim.

Macuser, dank! Heldere toelichting.

Heb ik toch weer een vervolgvraag. Als ik Streamclip open krijg ik de opmerking dat ik de mpeg-2 playback-component mis. Deze wil ik dus bestellen bij de Apple-Store. Ik krijg de indruk dat ik vervolgens dan toegang zal krijgen tot een website waar ik 'm kan downloaden. Als ik 'm bestel, krijg ik de opmerking dat levering binnen 3-7 dagen is. Weet iemand of de link niet gewoon doorgemaild krijg? Anders kan ik het pakket-in-een-doos (wat het dan blijkbaar toch is) net zo goed bij de MacHouse gaan halen (ik zit in Amsterdam).

@ Masto

Oops, in mijn postings heb ik verzuimd te vermelden dat je in MPEG Streamclip inderdaad de MPEG2 Playback component nodig hebt.

Ik zou niet weten of je in de Appel winkel direct een link krijgt, vermoedelijk is de controle/verwerking van de creditcard betaling de vertragende faktor.

Neem voor de zekerheid kontakt op met een geautoriseerde dealer die kan je (voor dezelfde prijs) wel helpen denk ik.

Succes, groet Wim.

.vob is toch mpeg-2? Dus die plugin heb ik ook nodig om van .vob naar DV te gaan?

By the way...Als ik in iMovie wil editten, kan ik dan het beste MPEG-4 of DV gebruiken?

[quote:7040eea6af="nbohemen"].vob is toch mpeg-2? Dus die plugin heb ik ook nodig om van .vob naar DV te gaan?[/quote:7040eea6af]

Inderdaad. Gelukkig kost de MPEG-2 converter van Apple maar een paar tientjes.
En dan werkt QT Pro ook als MPEG-2 player. Maar je kan met QT Pro geen VOB’s editten omdat je dan het geluid kwijt raakt, daar heb je echt MPEG Streamclip voor nodig.

Succes, Wim.

[quote:304ec03110="Masto"]En nbohemen, bedankt dat ik even een deel van je draadje mocht gebruiken :D[/quote:304ec03110]

Pas de problème!

Ok, stap voor stap kom ik verder. MPEG-2 playback component heeft mij goed geholpen. Ik heb nu stukjes mpeg gemaakt die ik aan elkaar wil plakken. Dat lukt me dan weer niet...

Ik heb al verschillende draadjes op het forum gevolgd, maar geen helpt mij. Mpgtxwrap lukt niet (wel eerder gebruikt) en ook met MacHacha wil 't me niet lukken. Bij mpgtxwrap krijg ik de melding ‘env: /usr/local/bin/mpgjoin: No such file or directory’. Met MacHacha vind ik geen mogelijkheid om films uberhaupt aan elkaar te plakken. De handleiding helpt me ook niet op weg.

Ik heb nu nog een halve dag om m’n compilatie af te krijgen… Iemand een tip? :frowning:

Kan iemand nog even zeggen wat beter werkt bij iMovie: VOB naar DV of VOB naar MPEG-4?

@ masto

Als je geen fancy overgangen tussen de clips nodig hebt dan kun je met MPEG Streamclip alle MPEG clips selekteren met het menu “Open files…” en daarmee in 1 keer alle clips importeren. Daarna op de bekende manier weer bewaren als 1 MEPG stream.

Desgewenst kan je die stream weer op DVD zetten met Toast die er dan weer VOB’s van maakt en de DVD struktuur verzorgd.

Toast kan direct de DVD branden zonder encoding van de video, en als je Toast Jam hebt geinstalleerd dan kan de audio meestal ook zonder encoding worden gebrand. Zoniet dan duurt het bewerken van de audio in Toast niet zo lang. Tip: laat toast een menu maken want na het afspelen stopt de video anders niet en gaat de movie vanaf het begin weer spelen.

Toast geeft gedurende het maken van de DVD struktuur en de VOB’s een melding dat een “encoding process” is gestart. Dit duurt maar heel kort als je geen menu laat maken door Toast , en iets langer met een menu. Daarna start het branden.

Ik weet zeker dat het zo moet lukken. Succes Wim.

[quote:c57df47832="MacUser"]Als je geen fancy overgangen tussen de clips nodig hebt dan kun je met MPEG Streamclip alle MPEG clips selekteren met het menu "Open files..." en daarmee in 1 keer alle clips importeren. Daarna op de bekende manier weer bewaren als 1 MEPG stream.[/quote:c57df47832]

MacUser, bedankt voor je tips, het hoeft i.d.d. niet ‘fancy’. Plakken met Streamclip is dus prima. Alleen, Ik heb het net geprobeerd, maar bovenstaande lukt me niet. Ik kies ‘Open Files…’, kies de betreffende mpegs. Als ik dan op play druk in het afspeelscherm dan ziet en speelt-ie toch alleen de eerste. De andere 6 zie ik niet. Ik heb nu op diverse manieren bewaard: direct zonder afspelen als mpeg-2 enz…, eerst afspelen en dan opslaan, heb het ook nog via ‘batch files’ geprobeerd. Het lukt me niet…

Ik doe iets fout, maar wat…?

@ Masto,

Sorry dat ik heb verzuimd te vermelden dat je na het importeren van de verschillende clips in MPEG Streamclip eerst de timecode breaks moet herstellen voordat je verder gaat.

Na het importeren van clips krijg ik altijd de melding dat er mogelijk een “timecode break” in zit. Die melding betekent dat je eerst gebruik moet maken van de menu optie “Fix time code breaks” Als ik niets doe, en de clips opnieuw wegschrijf als 1 file, dan eindig ik ook altijd met alleen de 1ste clip.

Repareer de timecode dus met de menu optie “Fix time code breaks” en dan moet alles goed werken.

Succes, Wim.