Voice-over in Imovie

Beste mensen,

Ik zou graag bij mijn (vakantie) filmpjes een voice-over plaatsen. Nu begrijp ik dat je de tekst in een microfoon moet inspreken, bewaren als MP3 bijvoorbeeld en deze plaatsen in Imovie. Ik kan mij voorstellen dat dit zo werkt.

Echter… hier heb ik nul (0) ervaring mee. Ik wil dus een microfoon gaan kopen maar ik denk dat ik dan ook software nodig heb om op te nemen.

Mijn vraag is nu de volgende: wat voor soort microfoon denken jullie dat goed is voor dit soort toepassingen. Moet dit USB (???) zijn, of juist niet. Moet mijn computer (G4-125GHz) speciaal aanpassingen ondergaan? En tenslotte; wat voor soort software is geschikt. Ik heb Garageband; maar heb ik daar iets aan? Overigens met Imovie zelf heb ik wel ervaring.

Alle tips en suggesties hoor ik graag.

Remco

Met Garageband moet het lukken, maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Microfoon... Ja, wat wil je. Wil je iets duurs, of gewoon een van 10 a 15 euro. Daarmee kan je best duidelijk iets opnemen.

[url=http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=31379-nl]geluidsopnamen maken zonder geluidsinvoerpoort [/url] Welke Mac heb je precies?

G4 - 1.25GHz - 1.25 GB Ram

[quote:1831886f52="oost"]G4 - 1.25GHz - 1.25 GB Ram[/quote:1831886f52] Een [url=http://www.everymac.com/systems/apple/emac/stats/emac_1.25.html]eMac[/url], [url=http://www.everymac.com/systems/apple/imac/stats/imac_1.25_17_fp.html]iMac[/url], [url=http://www.everymac.com/systems/apple/mac_mini/stats/mac_mini_g4_1.25.html]Mac mini[/url], [url=http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/stats/powerbook_g4_1.25_15.html]PowerBook[/url] of een [url=http://www.everymac.com/systems/apple/powermac_g4/stats/powermac_g4_1.25_dp_mdd.html]Power Mac[/url]?

Power Mac...

Ik heb pas ook een vraag gesteld over een microfoon om in te spreken bij de film. Ik heb de Samsung gekocht en hij doet het perfect. Zie het volgende draadje. Ik weet niet of je wat aan die tips hebt.

http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=129057&postdays=0&postorder=asc&highlight=samsung+microfoon&start=15

Het is een microfoon met een USB aansluiting. Er zit een stuurprogramma bij, maar dat heb je op de Mac niet nodig. Tenminste ik heb er niets mee gedaan. Ik neem op met iMovie HD 06

Da's mooi, maar kun je er ook buiten IMovie mee werken (bijvoorbeeld Garageband o.i.d.)? Ik kan mij voorstellen dat ik de microfoon ook voor andere toepassingen wil gebruiken. Eigenlijk komt het er op neer dat ik de microfoon wil gebruiken in een programma (applicatie) wat los staat van wat dan ook. Een MP3 maken en daarna verder kijken wat ik er mee wil. In eerste instantie is mijn doel nu als voice-over voor IMovie, maar ik kan mij ook voorstellen dat ik bijvoorbeeld galm onder de stem wil zetten (dus geen echo, maar galm) en dat is iets wat in IMovie (uiteraard) niet kan.

Mijn doel is dus een microfoon met een (eenvoudige) applicatie om op-te-nemen (bijvoorbeeld naar MP3) en een klein beetje invloed op de klank kleur kunnen uitoefenen.

De Samsung is wel een serieuze optie om aan te schaffen want dat staat verder los van de applicatie.

Suggesties blijven zeer welkom.

Remco

Ps.: MacbookTo: Op de Veluwe is het wel mooi wandelen e.d. maar hier in Kootwijk kan ik deze mic. natuurlijk nooit vinden…

Als ik het goed onthouden heb, heeft MacbookTo de microfoon ook gebruikt in combinatie met het programma [url=http://audacity.sourceforge.net/]Audacity[/url].

Oost, dan ben je bijna een buurman/buurvrouw van me!!!! Je zult hem in Barneveld en omstreken ook niet vinden. Heb ik allemaal al geprobeerd. Daarom via internet besteld.

Ik heb de microfoon alleen gebruikt in iMovie. Ik wil wel proberen voor je of hij ook in andere programma’s werkt.

Dat zou fijn zijn. Bij voorkeur in Audacity. Is het wel stereo? En begrijp ik goed: is het 'plug and play'? Je gooit de USB-stekker in je machine en draaien maar?

Alvast dank maar weer…

Remco

Ik krijg met dat programma geen geluid opgenomen. Maar ik denk dat dat meer aan mij zal liggen dan aan het programma. Misschien weet een ander het antwoord hierop? Ik zal wel iets niet goed instellen. Het is inderdaad plug and play. Audicity herkent de microfoon wel. Maar de opneemknop blijft grijs. Dus ik vermoed dat het wel zal werken.

Met Garageband is het me wel gelukt. Er kwam te staan: Invoerbron: Stereo 1/2 (Samson Q1U)

[quote:01bcbcde00="oost"]Dat zou fijn zijn. Bij voorkeur in Audacity. Is het wel stereo? En begrijp ik goed: is het 'plug and play'? Je gooit de USB-stekker in je machine en draaien maar?

Alvast dank maar weer…

Remco[/quote:01bcbcde00]

De meeste microfoons om vocals, stem dus, op te nemen zijn mono. Stereo microfoons worden daarvoor zelden gebruikt, omdat de spreker in relatie tot de microfoon nooit helemaal stil zal zitten, en het de opname dus van rechts naar links en terug zal gaan. Stereo microfoons zijn meer om een geluid in een zaal, van een koor bv. op te nemen.