Volgens mij is mijn OS fubar. Wat te doen?

Ik heb het idee dat mijn El Capitan helemaal naar de gallemiezen is. Enkele issues:

Sleutelhangertoegang is zwaar corrupt. OSX onthoudt niks, vraagt op de domste momenten om een hoofdwachtwoord (bij inzoomen in voorvertoning). Nieuwe sleutelhangers maken helpt niet.

Voorkeuren is fubar: ik krijg heel vaak deze melding: Om het voorkeurenpaneel ‘Netwerk’ te kunnen gebruiken, moet u Systeemvoorkeuren sluiten en opnieuw openen

Daarna start een panel opnieuw op, maar ik kan in netwerkvoorkeuren bijvoorbeeld in de linker kolom niet eens een netwerk aanklikken.

Japanse tekens zijn vierkantjes. Zowel in app-vensters als in bestandsnamen in de finder.

Ik dacht aan de gebruikelijke stappen, maar Disk Utility is in El Cap blijkbaar El Crap, je kunt er niks meer mee, alle eerste hulp opties zijn eruit gesloopt.

Wat is handigste manier om boel op te schonen/herinstalleren zonder dataverlies met behoud programma’s?

Schijfhulpprogramma in EC verschilt niet veel van eerdere versies, behalve dan dat het vrij nutteloze repareren van schrijfbevoegdheden eruit is gehaald: https://www.macworld.co.uk/how-to/mac-software/how-use-disk-utility-3634604/

Maar begin maar met herstarten in safe mode: https://support.apple.com/en-gb/HT201262

Als dat niets uithaalt: de boel wissen en je backup terugzetten.

En waarom er niet gewoon even een schoon OS opzetten (wat std mèt behoud van alles is)?

En het woord van vandaag is…

Fucked up beyond all recognition

<p class="cite">GoeieDag op 27 augustus 2020 om 09:50</p> En waarom er niet gewoon even een schoon OS opzetten (wat std mèt behoud van alles is)?
Ok, ik ga dat proberen. Had namelijk op mijn MacPro al op een van de extra HD's erin een kloon gedraaid van de slecht functionerende Mini, dus kan ik mooi testen of dat goed gaat.