Voor- en nadelen

Hallo , ik ben nieuw en niet verouwd met een mac . Buiten dan er wat mee te werken op school . Wat zijn grote voordelen van Mac OS X en wat zijn er nadelen in ?? vb. Soms traag , loopt vaak vast ? of juist niet ?

Ik ze me graag eerst grondig willen informeren !!
Info over alles is welkom (vb. is alles gemakelijk aan te passen , is het simpel om een programma te verwijderen , vind ik gem.iets terug op mijn HD , etc. … )

-Plat Konijn

Okee, over de voordelen kan je meer dan genoeg lezen in dit forum en er zullen ongetwijfelt ook nog vele reakties komen in dit topic, dus ik beperk me als "mede-switcher" even tot de nadelen die ik tot nu toe heb ondervonden t.o.v. de Microsoft shit waar ik 18 jaar mee heb gewerkt:[list:f82ecd0b22][*:f82ecd0b22]Belachelijke prijzen voor simpele updates van Mac OSX.[*:f82ecd0b22]Het bewust 'killen' van mijn tweede scherm optie op mijn iBook.[*:f82ecd0b22]De beperkingen in bepaalde software als je geen .mac gebruikt.[*:f82ecd0b22]Hardware is in zijn algemeen veel duurder dan vergelijkbare Wintendo hardware.[*:f82ecd0b22]Minder tijd om koffie te halen omdat het kreng niet vast wil lopen en alles veel sneller doet! :-D[/list:u:f82ecd0b22] Dit zal zonder enige twijfel weer tegengesproken worden door anderen, maar dan krijgen we weer eens een lekker discussie. :-D

Poeh, hebbie een half uurtje?

 • Er is geen netmeeting op de Mac.
 • De belasting moet je met de hand invullen en kan niet met de diskette.
 • Je kunt geen diskette meenemen naar huis (althans het kan wel, maar past niet lekker in de Mac).

[quote:4faa57fea9="cabbie"]De belasting moet je met de hand invullen en kan niet met de diskette.[/quote:4faa57fea9]

Misschien wel met Virtual PC. Weet het niet zeker, want ik betaal sowieso geen belasting. :stuck_out_tongue:

[quote:a54a1161f8="cabbie"]Poeh, hebbie een half uurtje?

 • Er is geen netmeeting op de Mac.
 • De belasting moet je met de hand invullen en kan niet met de diskette.[/quote:a54a1161f8]

Dit is de schuld van de programmeurs van Netmeeting, en van de Nederlandse overheid die geen rekening houdt met Apple gebruikers. Schandalig!

[quote:a54a1161f8=“cabbie”]- Je kunt geen diskette meenemen naar huis (althans het kan wel, maar past niet lekker in de Mac).[/quote:a54a1161f8]

Diskettes zijn jaren 80, het is juist de kracht van Apple om de trendzetter te zijn en oude technieken niet meer te gebruiken. Het is ook de kracht van Apple om nieuwe technieken juist wel toe te passen (paar voorbeelden zijn ZIP, WiFi, Bluetooth, FireWire, SuperDrive etc.).

Ik ben nooit iets anders gewend dan een Mac. Ik ken wel genoeg mensen die een PC hebben. Het verbaast me altijd hoeveel tijd ze kwijt zijn met zich aan te passen aan hun PC. Ze zijn niet de baas over hun PC. Sterker nog, ze zitten onder de plak bij hun eigen computer. De PC stelt de regels. Zo niet bij de Mac. De Mac is een gewillige slaaf die doet wat ik wil. Mijn voordelen: - Geen gezeur met virussen: geen virus updates, geen virusmeldingen. - Mac wordt compleet geleverd: geen aparte cd/dvd brandsoftware aanschafen, geen aparte mp3 player, geen aparte derderangs software. - Heldere interface: geen onhandige manouvres voor iets heel simpels, geen lelijke knoppen, geen omslachtig gedoe, geen desktop vol aliassen, geen gezeur met drivers - Degelijkheid: geen pc werkplaats, geen gepruts met kabels, geen interne compatibiliteitsproblemen, geen bluescreens, geen crashes, geen onverklaarbaarheden. - Uiterlijk: no beige, geen dertien-in-een-dozijn pc, geen aldi pc, geen 8 knoppenmuis, - Trendsetting: geen 'ik heb een dvdbrander maar kan er al drie jaar niks mee', geen geklungel netwerkinstellingen, geen moeilijke instellingen

Mijn nadelen:

 • Je bent ongewild apart.
 • Mensen gaan bij je aan de deur kloppen omdat je zoveel met een computer kan (ze doen alsof je een nerd bent, maar je hebt gewoon een Mac)
 • Het is duur spul. (hoewel een PC op de lange termijn duurder schijnt te zijn).
 • Macaandeel is 3% dus je moet zoeken naar de Mac gemeenschap (voor vragen en specifieke problemen)

[quote:136fad161d="iRuben"] [*]Hardware is in zijn algemeen veel duurder dan vergelijkbare Wintendo hardware[/quote:136fad161d]

Zo niet waar!!! :x
De hardware is goedkoper!!! :x
Het is enkel duurder als je met oogkleppen oploopt. De instapkost is inderdaad duurder maar achteraf blijkt de mac een pak goedkoper te zijn.

Ok wat ik een nadeel vindt is dat je iedereen steeds moet uitleggen waarom je een mac hebt.

Tweede nadeel is dat de meeste mensen zich op MSN bevinden terwijl iChat vanop de mac gezien veel beter is.

Nog een nadeel is dat je een speciale reatie blijkt te kweken met je computer, één die met een wintendo echt niet mogelijk is.

[quote:c710c4c59b]Ik ben nooit iets anders gewend dan een Mac. Ik ken wel genoeg mensen die een PC hebben. Het verbaast me altijd hoeveel tijd ze kwijt zijn met zich aan te passen aan hun PC. Ze zijn niet de baas over hun PC. Sterker nog, ze zitten onder de plak bij hun eigen computer. De PC stelt de regels. Zo niet bij de Mac. De Mac is een gewillige slaaf die doet wat ik wil. [/quote:c710c4c59b]

beetje offtopic maar ik wil hier toch ff op reageren :slight_smile:
PC=personal computer, een mac is toch ook een PC?
Die mensen die je kent hebben zeker dat microsoft produkt op hun pc staan :o
Een i386 pc kan gelukkig veel meer dan windows draaien :slight_smile:
Kijk voor “Free Alternatives” eens op http://www.fuckmicrosoft.com je vind daar vele links naar alternatieve besturingssystemen voor de i386 pc.(helaas nog geen osx…)

Laat die mensen maar eens een knoppix cd proberen (www.knoppper.net) of mandrake-linux installeren(www.mandrakelinux.com).
Mandrake heeft e.a. overgenomen van osx(of zal het andersom zijn :? ) en werkt op vrijwel elke pc erg goed en is makkelijk te installeren ( link naar een installatie review van een beta versie)

[quote:a3031682ed="Adriaan Mol"][quote:a3031682ed="cabbie"]Poeh, hebbie een half uurtje?

 • Er is geen netmeeting op de Mac.
 • De belasting moet je met de hand invullen en kan niet met de diskette.[/quote:a3031682ed]

Dit is de schuld van de programmeurs van Netmeeting, en van de Nederlandse overheid die geen rekening houdt met Apple gebruikers. Schandalig!

[quote:a3031682ed=“cabbie”]- Je kunt geen diskette meenemen naar huis (althans het kan wel, maar past niet lekker in de Mac).[/quote:a3031682ed]

Diskettes zijn jaren 80, het is juist de kracht van Apple om de trendzetter te zijn en oude technieken niet meer te gebruiken. Het is ook de kracht van Apple om nieuwe technieken juist wel toe te passen (paar voorbeelden zijn ZIP, WiFi, Bluetooth, FireWire, SuperDrive etc.).[/quote:a3031682ed]

Mmm. de netmeeting is voor mij echt een probleem. Onze familie in NL draaien nu eenmaal MS. Belasting betaal ik ook niet in NL. Wel in de VS en dat native onder OS X (jawel, kost wel 40 pietermannen).

De diskettes is inderdaad onzinnig. Maar dat was maar een geintje.

Echt waar voordeel: OS X voelt erg lekker aan. Het is een prettig OS om mee te werken. Ik kan aller ermee wat ik wil. Geen problemen.

Een voordeel als je student bent.....

Je kan de software voor een prikkie kopen.

SPSS is normaal rond de € 1000,–, maar voor studenten € 17,-- Zeventien Euro!!!

MS Office (als je dat wil hebben) € 17,–

:lol:

[quote:ba2402a5fe]Mmm. de netmeeting is voor mij echt een probleem. Onze familie in NL draaien nu eenmaal MS. Belasting betaal ik ook niet in NL. Wel in de VS en dat native onder OS X (jawel, kost wel 40 pietermannen).[/quote:ba2402a5fe]

Mischien is ivisit geen slecht idee voor jou, het werkt onder pc en mac best goed.
http://www.ivisit.com
:mrgreen:

VOORDELEN: heel erg degelijk matereaal , loopt niet elke keer vast , als er 1 pog stilvalt kan je met de andere blijve doorwerken , met een msn pc loopt dan ALLES vast , Weinig virussen , als je alles uitrekend is een mac goedkoper.

NADELEN:
Bijna iedereen werkt met een ms pc ,dus je word altijd vies bekeken,
geen nieuwe msn met spelletjes , sommige sites werken niet onder een mac , je kan je progammatuur niet in een gewone winkel kopen, je moet altijd naar een gespecializeerde mac winkel, in een zin gezecht: MAC WORD ALTIJD ONDERSCHAT EN WORD ALTIJD KLEIN GEHOUDEN

[quote:5c3381c0f8="Adriaan Mol"]Het is ook de kracht van Apple om nieuwe technieken juist wel toe te passen (paar voorbeelden zijn ZIP...[/quote:5c3381c0f8]

ZIP?

Alles doet 't gewoon, het klinkt heel simpel maar als je een airport kaart in je mac douwt doet 'ie het gewoon. Software net zo, je sleept een icoontje naar ja desktop (of andere locatie) en het werkt. Zat van een programma? gewoon naar de prullenmand slepen en het is weg, niet zoals in windows dat je denkt dat het weg is en er nog 10.000 gesharede dll's enzo blijven staan maar echt gewoon weg.

De eenvoud is wel frustrerend als je net geswitcht bent, ik vroeg me soms af hoe je nou bepaalde dingen moest doen die in windows via configuratiescherm of een ander ingewikkeld scherm gaan. Die staan niet allemaal in systeemvoorkeuren, later blijkt dat dat ook niet nodig is en dat het veel simpeler is dan je dacht.

Ook wennen zijn de knoppen op een venster, de rode sluit geen app zoals in windows, de gele minimaliseert niet als in windows en de groene maximaliseert niet zoals in windows. Heel verwarrend maar na een tijdje snap je het en is het eigenlijk veel logischer.

Veel mensen denken dat bepaalde software alleen voor windows is, dit is vaak waar. OSX heeft in 99% een goed alternatief. Ik dacht dat eerst dat ik mijn pc nog best vaak zou gebruiken voor bepaalde dingen, maar na enige tijd had ik toch voor alle software op m’n pc wel een goed alternatief gevonden. De overige 1% kun je uiteraard Virtual Pc voor gebruiken.

[quote:7b4efc80c1="Andre"]Een voordeel als je student bent.....

Je kan de software voor een prikkie kopen.

SPSS is normaal rond de € 1000,–, maar voor studenten € 17,-- Zeventien Euro!!!

MS Office (als je dat wil hebben) € 17,–

:lol:[/quote:7b4efc80c1]

MS Office… waar? ik ben ook student (België) maar heb het nog nergens gevonden voor 17 euro … ook ni op de Apple-site.

PS: wat is SPSS???

[quote:e6eea161c5="iRuben"][quote:e6eea161c5="Adriaan Mol"]Het is ook de kracht van Apple om nieuwe technieken juist wel toe te passen (paar voorbeelden zijn ZIP...[/quote:e6eea161c5]

ZIP?[/quote:e6eea161c5]
Ja je weet wel… een rits-sluitting… toch?
ok ok, hij is flauw.

Ik denk dat je vooral de objectieve voor- en nadelen uit deze thread kunt onthouden, maar bedenk ook: het is ook een kwestie van smaak. De een is gek op spruiten, de ander niet. Waarom kun je niet uitleggen, maar toch is het zo. Dat is bij ons toch ook een gedeelte van onze Mac-voorkeur.

Het ligt ook aan de marketing van micro$oft; die heeft mensen gehersenspoeld. Trouwens weet iemand waarom ik nooit reclame van apple op tv zie?

[quote:c82c232a4b="Jurriaan."]Het ligt ook aan de marketing van micro$oft; die heeft mensen gehersenspoeld. Trouwens weet iemand waarom ik nooit reclame van apple op tv zie?[/quote:c82c232a4b] Hier ben ik het niet [meer] mee eens... vroeger wel.

Je hebt gewoon meerdere keuzes qua platformen, en ieder moet de zijne maken, punt uit. Iedereen kan met argumenten komen, waar of niet waar, maar de keuze ligt bij de koper.

En zo lang diegene met oogkleppen oploopt en alleen maar merken aanschaft die bekend in de oren klinken, of hetzelfde merk koopt als de buurman, DAN ben je gehersenspoeld, maar door je eigen onzekerheid, en niet door een ander persoon of bedrijf.

Als leraar moet je het zo weten te vertellen dat leerlingen ook de logica in zijn keuze zien. De meeste hebben toch een ‘Bill Gates apparaat’.

Maar belangrijk is ook te weten dat Word documenten in AppleWorks zijn te openen. Of een MAC-versie van MS-Office.
Quicktime draait op bijde platforms en I-tunes ook binnenkort.

De interface is gelikter, simpeler en effienter.
En nog niet met alles compatible (zowel hard- als software matig).
Met OSX ben je wel weer een stapje dichterbij en er komen steeds makkelijker alternatieven. (zie forums).

Succes! 8)

[quote:05420eccd6="Jurriaan."]Trouwens weet iemand waarom ik nooit reclame van apple op tv zie?[/quote:05420eccd6]

Dat zie je wel (als je oplet), maar dan in een andere vorm (minder hinderlijk naar mijn mening). Zap maar eens een avondje TV, bekijk series en speelfilms… zie je toch zeer regelmatig een Mac voorbij komen… misschien minder effectief dan de spam zoals camping-zender SBS6 enzo dat dwars door films in je gezicht smijten, maar volgens vrienden van mij al teveel. Die worden er inmiddels helemaal gestoord van dat ik bij iedere computer in beeld even luidruchtig te kennen geef dat het “weer een Mac” is! :stuck_out_tongue: