Voordeel gebruik barcode

Voor een jubileum boek van een vereniging (oplage zo'n 500, en in principe eenmalige druk en puur voor leden van die vereniging) is de vraag of het zinvol is om daar een ISBN aan vast te hangen...Kan iemand mij misschien vertellen wat het voordeel is om aan een jubileum boek of andere kleine oplage een isbn aan te hangen?

Indien je boek door bibliotheken en/of boekhandels besteld zal gaan/kunnen worden is het zinvol. Indien dit niet het geval is kun je het prima achterwege laten.

Er zit wel een verschil tussen een barcode en een ISBN nummer.

[quote:0ccb8fab4f=“Bureau ISBN”]Het Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) is een unieke titel-identificatie die wereldwijd wordt gebruikt om gegevens van boeken en aanverwante producten op te slaan in computers van bibliotheken, grossiers, importeurs, distributeurs en boekverkopers. Het doel van het ISBN is dat elke titel die een uitgever uitgeeft snel en eenvoudig is terug te vinden in databestanden. Het ISBN vormt voor boekverkopers het bestelnummer van het boek waarmee informatie over de titel opgevraagd kan worden en bestellingen geplaatst kunnen worden. Het ISBN-systeem is er voor beroepsuitgevers maar ook universiteiten, bedrijven, verenigingen, stichtingen en particulieren kunnen gebruik maken van het ISBN. In de zin van het ISBN-systeem is iedereen die uitgeeft een uitgever.[/quote:0ccb8fab4f]

Een barcode is er puur voor om een boek snel in een systeem te kunnen invoeren, dus bij een winkel of bibliotheek. Maar in een barcode zit niet een ISBN-nummer.

[quote:4a2a2f4411="Chris Meijburg"] … Maar in een barcode zit niet een ISBN-nummer.[/quote:4a2a2f4411]

Dat is niet helemaal waar: een barcode op een boek is een EAN13, zoals je die bijvoorbeeld ook in de supermarkt tegenkomt. Deze code bevat het ISBN, voorafgegaan door ‘978’.
Ieder ISBN (10 cijfers) is op deze manier om te zetten in een EAN (13 cijfers). Het laatste cijfer van zowel het ISBN als het EAN is een controlecijfer en dit cijfer wordt voor het EAN opnieuw berekend.

Overigens staat op de meeste boeken zowel het ISBN als het EAN vermeld.

Een barcode kun je dus pas (laten) maken als je een ISBN hebt, maar zoals hierboven al genoemd is dat niet zo zinvol als je het boek voornamelijk in eigen kring gaat verkopen (het staat natuurlijk wel interessant :smiley: )

Een beknopte uitleg over barcodes vind je hier: http://www.chipmunk.nl/barcode/index.html Bij chipmunk kun je ook een barcode als digitaal bestand (eps) laten maken.

Heb t net ff via Chipmunk gedaan. En het werkt. Maar ..... Hoe zit het met de 'printer compensation en de BarWith Reduction' ?

[quote:77954bbad7="WOZ"]Heb t net ff via Chipmunk gedaan. En het werkt. Maar ..... Hoe zit het met de 'printer compensation en de BarWith Reduction' ?[/quote:77954bbad7] Dat is alleen van toepassing als je de barcodes gaat gebruiken vanaf geprint werk. Dan wordt de barcode iets dunner aangeleverd omdat deze door de printer meestal te vet wordt gemaakt. Ga je de barcode gebruiken vanaf drukwerk (offset) dan heb je geen compensatie nodig.