VPN, hoe krijg ik het werkend op Catalina OS

Mijn Fritzbox modem 5490 van XS4all heeft een VPN server mogelijkheid. Hierdoor kan ik een VPN verbinding opzetten met iOS apparaten zoals mijn iPad en Android telefoons. Dit werkt zonder problemen.

Ik krijg het echter niet werkend op mijn Macbook Pro met Catalina. Bij instellingen, netwerk kan ik een VPN L2TP over IPSec of een VPN Cisco IPSec verbinding opzetten, maar ik krijg vervolgens geen verbinding met de VPN server (Fritz modem).

Dit zijn de gegevens van het Fritz modem voor het opzetten van een VPN verbinding:

 

Gegevens VPN verbinding

Zijn er instellingen in Catalina OS die ik extra dien te controleren? Firewall etc? Of wordt het VPN protocol in Catalina (Cisco en L2TP) simpelweg niet goed ondersteund? Kan ik misschien een eigen inlogscriptje maken om het werkend te krijgen?

Alvast dank!

Nee hoor, het werkt gewoon out-of-the-box.

Maar ik krijg van mijn FB 7360 wat andere instellingen te zien dan degene die ik bij jou zie.

 

In Systeemvoorkeuren>Netwerk met het plusje naar Interface: VPN, VPN-type: Cisco IPSec, geef naam en klik op Maak aan; dan Serveradres, en dat is je vast IP nummer. Accountnaam + ww van de FB account; dan knop Instellingen identiteitscontrole… >Gedeeld geheim: is de ‘Shared secret’ en Groepsnaam nog een keer de naam van de FB account.

 

Met het vinkje Toon VPN-status in de menubalk kun je 'm makkelijk aan en uit zetten.

 

Vraagje: waarom die VPN? Want als je het enkel thuis gebruikt heeft het niet veel nut. Wel als je de apparaten buitenhuis gebruikt en de VPN aanzet.

Hallo, dank voor uw reactie. Ik heb uw bovenstaande werkwijze gevolgd. Echter zonder resultaat. Het serveradres heb ik inderdaad even veranderd in het vaste externe ip adres. VPN lijkt te willen verbinden maar komt dan vervolgens met een melding dat de PresSharedKey niet juist is. Dat is bijzonder omdat ik deze instellingen gewoon exact heb overgenomen vanuit de Fritzbox. Telefoons en iPad verbinden snel en probleemloos met de VPN.

Misschien is er toch een verschil in het configuratie protocol. Fritz geeft aan “IPSec” en “IPSec Xauth PSK”. Bij het configureren van de VPN verbinding kan ik niet de exacte keuze hiervoor maken. Is de verbinding VPN “Cisco IPSec” of VPN “IPSec over L2TP” in Catalina compatibel? Welke specialist kan hier uitsluitsel over geven?

Ik. Cisco IPSec is de Cisco implementatie van IPSec. Die moet je dus hebben.

Maar het lijkt gewoon een fout in de Shared secret. Heb je deze mbv copy/paste overgenomen?

Lees eens hier:

FRITZ!Box 5490 Service - VPN-verbinding met FRITZ!Box in Apple macOS configureren

Nogmaals dank voor uw reactie. Ik heb het inmiddels werkend gekregen door in de Fritzbox een nieuwe VPN user account aan te maken. Deze heb ik vervolgens ingevoerd. Het serveradres heb ik veranderd in het extern IP adres i.p.v. het serveradres dat door de Fritzbox wordt aangegeven.

Het aanbevolen serveradres werkt overigens wel in mobiele apparaten, maar dus blijkbaar niet in Catalina. Maar met het externe IP van de Fritzbox is het dus gelukt.

Nu hoop ik maar dat het externe IP vast is en dat deze niet na verloop van tijd weer veranderd. Ik vlieg veel naar het buitenland o.a. China en dan is een VPN wel erg handig om van diverse google diensten gebruik te kunnen blijven maken.

Nogmaals dank!

Ja, o.a. hiervoor is VPN een goede en verstandige manier van op internet gaan. Niet alleen vanwege Google…

 

Grappig, ik wilde ook al voorstellen eens een nieuwe gebruiker in de FB aan te maken, en met deze gegevens de Mac in te gaan.

Over dat IP adres: als je al langer lid bent van Xs4all, heb je een vast IP adres.

Overigens krijg ik van mijn FB 7360 modem gewoon mijn IP adres op als in te vullen Server; typisch.

Ik heb het vermoeden dat het serveradres dat de Fritz afgeeft in feite een soort DDNS is. Ik heb destijds wel een myFritz! account gemaakt op hun website. Wanneer ik dat serveradres gebruik kom ik ongeacht het externe IP altijd bij mijn modem uit.

Het draait nu in ieder geval en daar ben ik blij mee!