[WebDev] Drie kolommen, doorlopende tekst?

Kranten hebben kolommen waarbij de tekst gewoon netjes doorloopt van de onderkant van de eerste kolom naar de bovenkant van de tweede kolom. En zo verder. Ik wil dit bereiken op een website.

Hoe bereik je dit zonder het met de hand te regelen?

Je moet hier echter wel rekening houden met verschillende dingen. Mensen met bv. een 800x600 scherm moeten niet eerst hoeven scrollen om de eerste kolom uit te lezen om vervolgens weer naar boven te gaan om de tweede kolom te lezen. Je moet dus iets bedenken waardoor de kolommen niet te lang worden, en als er meer tekst is dan wat er in drie kolommen past hij verder gaat onder kolom 1 met een nieuwe rij.

Het zou kunnen door middel van en php script, die na een bepaald aantal tekens de tekst afbreekt, waar je dan je nieuwe kolom kan laten beginnen, en dat php vervolgens bij het volgende woord weer verder gaat. Technisch gezien is het, denk ik, wel mogelijk.

Zoals WebJ het zegt, je moet de tekst echt afbreken dmv een PHP-script. Met CSS kun je vervolgens daar gewoon 3 kolommen mee maken, het is alleen niet mogelijk om dat volautomatisch te maken met CSS (dus dat de tekst zich automatisch verdeelt), je hebt hier echt PHP voor nodig.

Ik begrijp natuurlijk dat CSS dit niet kan (had ik niet in de titel moeten zetten). Weet iemand of zo'n php script bestaat?

Hieronder een interessante discussie over jou vraag: [url]http://www.webmasterworld.com/forum83/4924.htm[/url]

Op deze pagina vind je een voorbeeld: (er valt misschien wat te kijken in de broncode, javascript)
http://www.iht.com/articles/2005/07/07/news/london.php
(let wel op, dat de informatie over meerdere, dynamische, pagina’s verdeeld is)

Ik heb even gekeken. Op laatste genoemde website wordt er een javascript gebruikt, hoewel je op de pagina ook de mogelijkheid hebt het te veranderen in 1 kolom (ook door dat javascript). Zit goed in elkaar, kun je eens goed na kijken…

Ik kan me even niet voorstellen waaróm je meerdere kolommen zou willen gebruiken voor één tekst. Dat je verschillende teksten/functies over meer kolommen spreidt, kan ik me indenken, maar één tekst? Dat leest volgens mij erg onprettig.

Het wordt een mogelijkheid in CSS3. Deze opvolger van CCS2 is nog wel in ontwikkeling. Het zou in Firefox 1.1 moeten zitten.

http://www.w3.org/TR/2001/WD-css3-multicol-20010118/#content

Ik zou niet op de mogelijkheid van CSS3 wachten. Ookal is het er over een tijdje, er zullen genoeg mensen bij hun oudere browsers blijven hangen. (ligt er dan ook aan of, als die het niet ondersteunt, het netjes in 1 kolom wordt gezet en of de tekst dan nog netjes is natuurlijk!)

[quote:04998e8d0f="WebJ"](ligt er dan ook aan of, als die het niet ondersteunt, het netjes in 1 kolom wordt gezet en of de tekst dan nog netjes is natuurlijk!)[/quote:04998e8d0f] Als de specs leest is het eigenlijk gewoon een div met nieuwe properties (column-count, column-width). Een CCS2 browser herkent deze niet en negeert ze dus gewoon (http://www.w3.org/TR/CSS21/syndata.html#ignore). Je layout "degradeert" dan naar een één-koloms opmaak.

[quote:36da67ca0d="Lustigson"]Ik kan me even niet voorstellen waaróm je meerdere kolommen zou willen gebruiken voor één tekst. Dat je verschillende teksten/functies over meer kolommen spreidt, kan ik me indenken, maar één tekst? Dat leest volgens mij erg onprettig.[/quote:36da67ca0d]

Hier schieten we weer lekker mee op. Lucasragges zal er heus wel een goede reden voor hebben anders wil hij er eens mee testen.