Welk toetsenbord voor developers?

Ik ben opzoek naar een goed toetsenbord voor developers ter vervanging van de rotzooi wat Apple tegenwoordig maakt.

 

Een aantal eisen:

  • Volledige cursortoetsen
  • Compact, geen numeriek gedeelte
  • Niet te diepe travel
  • Liefst hoge (international) Enter toets
  • Command toets - geen Win logo
  • Liefst draadloos maar niet perse verplicht
 

Compact vind ik wel belangrijk omdat ik er graag twee stuks wil kopen eentje voor de Mac mini en de andere voor de MacBook Pro, zonder dat het toetsenbord breder is dan de computer.

 

Qua lay-out zou het fijn zijn als het lijkt op wat Apple al jaren voert, hoge Enter, en de en -toetsen makkelijk bereikbaar. Wisselbare caps voor CMD toets.

 

 

Ik zie links of rechts op het internet het Vortex Race 3 voorbij komen maar aangezien het best wel een prijzig bordje is en dit amper in Nederland te koop is… blijft het tricky om zoiets te kopen zonder te weten hoe dit tikt.

 

 

 

https://candykeys.com/search/vortex%20race%203

 

Niet alle modellen op voorraad, wel gratis verzending vanuit Duitsland en daar geldt ook het retourrecht.

Let op, dit is een mechanische keyboard. Bij de mediamarkt kan je die gewoon proberen. Let op de namen. Cherry MX heb je met “klik” en zonder klik. De meeste maken behoorlijk veel geluid.

Ja daar moet ik mij ook nog eens in gaan verdiepen. Ik zie dat als je de caps er af haalt dat je dan verschillende kleurtjes hebt. Volgens mij heeft dat allemaal met het support en de travel te maken. Geluid/herrie maakt mij niet zoveel uit omdat het mijn eigen herrie is. Al moet ik wel zeggen, als je voor hetzelfde geld een stiller exemplaar kunt kopen is dat natuurlijk altijd handig.

https://youtu.be/i_kVAxA7-SU?t=24

 

Dit geluid valt voor mijn gevoel extreem mee en dit is volgens mij de meest standaard versie. Misschien dat ik maandag eens naar de Mediamarkt loop, dan ben ik altijd in Maastricht.

 

https://www.keychron.com

Ik zag ‘m ook ergens voorbij komen maar volgens mij is het nog steeds een Kickstarter project en heeft nog niemand zo’n ding ooit geleverd gekregen. Versie 2

 

Dat soort dingen vind ik altijd een beetje gevaarlijk. En zeker als je nu koopt. Dan ga al die 17.000 Kickstarters natuurlijk voor en dan heb je je bordje pas in februari.

http://www.wasdkeyboards.com/index.php/ is ook een mooie

En de Matias dan?

 

Of de Rii Mini K12 (met extra trackpad, zodat je geen muis meer nodig hebt)

 

 

Of de CODE illuminated one van WASD. Geen numpad, maar wel grote cursortoetsen.

 

Waar ik wel al achter ben gekomen is dat het heel moeilijk is om een ISO model (hoge Enter) te krijgen. En als je er al eentje vindt dan is het DE en hebben ze allemaal rare toetsen.

 

Echt een gedoe, om zo’n ding uit te zoeken, vooral omdat de basis allemaal hetzelfde is. Pietje koopt een printplaatje en voegt daar hun elementen op. Klaar. Dan doen 8 verschillende bedrijven en thats it.

Kleine WashD

Inclusief numkeys

En een tussenmaatje

Ze hebben vele mogelijkheden (vrees wel te duur, komen ook nog verzendkosten bij :frowning: )

(EDIT: net links aangepast voor de V3 versie.)

Dat bedrijf mag eerst eens het certificaat vernieuwen op hun website. Op deze manier ga ik daar natuurlijk nooit een betaling doen. ?

Je hebt gelijk…
Ben overigens wel benieuwd welke het gaat worden (Blue, Red Brown switches, Cherry of goedkopere Chinese varianten). Ik ook al op zoek …

 

Dat YouTube kanaal van Linus … ? Volgens mij wel een bekende gast heeft een uitgebreide video online staan over de verschillen.

 

Ik denk dat ik voor Cherry RED silent ga.

 

De platte Enter toets vind ik wel een dingetje. En tot op heden vind ik de Vortex Race 3 het beste maar er staan een boel reviews op Amazon over mensen die binnen een jaar last krijgen van toetsen die niet meer werken. :slightly_frowning_face:

 

Anders is de Keycheron V2 ook wel een goede keuze ( en de helft goedkoper ) maar dan moet ik eerst weten wat de levertijden zijn.

https://youtu.be/NADlUip6lMY

 

Die staande ENTER toets blijft lastig bij die compacte toetsenborden.

Het is mogelijk. Zie eerste foto in dit topic.

 

Maar let ook op als je iets als CMD + Z zou willen doen. Geen idee wat voor ISO toetsenbord dat is, ze zeggen dat dit in Italië, Noorwegen, Duitsland en nog een aantal Europese landen wordt gebruikt maar ik geloof er niets van.

 

Eigenlijk zou de layout niet zoveel moeten uitmaken. De CAPS kun je eenvoudig wisselen en verplaatsen naar andere locaties, zeker wanneer je de juiste nieuwe CAPS hebt, maar de software/firmware er onder moet dit natuurlijk ook aankunnen. Dat je tegen het toetsenbord zegt, Y is nu Z.

 

Bij de Vortex Race 3 (eerste afbeelding) zou je Pn + M kunnen intypen en dat switch je naar een macOS mode, Pn + L = Linux en Pn + W = Windows maar verder staat er niet bij wat je daarna kunt doen.

 

Bij sommige keyboards kan je via een switch een aantal basis instellingen wijzigen:

en ook software matig (heb ik nog niet in detail uitgezocht).

Maar met Karabiner kan je werkelijk elke key remapped!

Ja klopt maar dat zijn modus. Zoals in mijn voorbeeld hierboven. Dan maakt je van de Windows toets een Command toets en dat soort dingen. Zodra ik software van derden nodig ga hebben om van een Y een Z te maken dan stop ik met computeren en ga ik tuintjes en rotondes schoffelen bij de gemeentedienst. ?

Ja ik zou ook eerder voor een echt NL US keyboard layout gaan hoor :slight_smile:

Maar met karabiner heb ik bv de CAPS key geremaped naar CTRL-OPT-CMND-SHIFT (zogenaamde hyper key), die ik dan weer kan gebruiken voor custom shortcuts :slight_smile: