Welke hardware gebruikt je (grafische)school?

Hallo!

Omdat ik stage loop ben ik al een tijdje niet ops school geweest. Omdat ik vandaag terugkomdag had moest ik dus naar school. En wat zag ik tot mijn grote schrik; de gehele school is overgestapt van gedeeltijke Mac & PC naar volledig PC. Geen Apple meer te vinden… Schijnen voor een prikje verkocht te zijn! Nu wordt er dus alleen maar gewerkt met PC. Mijn school is de Eindhovenseschool en mijn richting is grafisch vormgeven.

Is het normaal dat een grafische school geheel met PC werkt?
Ik heb het geluk dat ik dit jaar afstudeer dus hoef ik niet met die troep te werken… :innocent:

De Eindhovense school volledig op PC????????? Ik heb daar ook gestudeerd en daar waren ze zeer Mac-minded! Alleen de Multimedia werkte met PC's. Ik durf te wedden dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan. Wat een ongelooflijk domme actie. Dit heeft vast te maken met geld/contracten.

De school heeft afgelopen jaar nog een school dwars op het oude gebouwd gezet. Hadden waarschijnlijk niet echt veel geld meer. Bovendien heb ik sinds dat ik er op zit (4 jaar geleden) geen ontwikkelingen gezien in het upgraden van Hard&Software. Grootste gedeelte waren een stel rotte iMacs met minimaal geheugen en kapotte muizen. Software waren lage versies omdat systeem 9 er op gedraaid heeft...

Diepe teleurstelling inderdaad. Je zal maar gewend zijn aan Mac.
Als ze dit bij mij geflikt hadden (2 of 3 jaar geleden) was ik royaal over de zeik geweest en was ik waarschijnlijk naar een andere school gegaan!

Bij ons zijn er dual G4's twee lokalen en een lokaal G5's... Apple lokalen zijn de enige lokalen die altijd vol zijn.

Ik studeer overigens Multimedia.

Op mijn broers werk hadden ze vroeger allemaal Apple computers. Er was één informaticaverantwoordelijke en alle liep gesmeerd. Het bedrijf werd evenwel overgenomen en vrijwel alle Macs vlogen buiten en moesten de plaats ruimen voor PC's. Alleen, nu hebben ze met 4 informaticaverantwoordelijken nog hun handen vol... Al schijnt het met Windows XP iets verbeterd te zijn.

Ik zit er ook op school, het is gewoon een regelrechte schande (én ramp). Ik heb met veel leraren erover gesproken die het allemaal met me eens zijn, aan hun zal het dus niet liggen. Waar het wel aan ligt zijn gewoon de über-slechte systeembeheerders van school, die zijn gewoon zo onbekwaam als het maar kan (zelfs het PC-netwerk, waar ze dan zgn. specialist in zouden moeten zijn, zuigt verschrikkelijk zoals je weet).

Door diverse leraren is mijn bevestigd dat het om geld gaat, helaas snappen ze niet dat een PC juist duurder is (software, heel vaak kapotte hardware e.d.), erg hoor…

Zeker tijdens die kl*te verbouwing. Nergens functioneerde het netwerk meer. Die systeembeheerders zullen het er inderdaad wel doorgedrukt hebben, en dan vooral die stinkende Bulgaarse peniskoker!

Op het Grafisch Lyceum Rotterdam ook veel PC's. Maar ook een lokaal met iMac G5 17 en 20 inch door elkaar, 2.0Ghz G5's. Maar in de meeste lokalen eMac's 700mhz en 640ram :(

En in de drukkerij in school staat ook eMacs en een paar PowerMac’s G4.

[quote:e1bfa3fd17="kontheur"]Is het normaal dat een grafische school geheel met PC werkt? Ik heb het geluk dat ik dit jaar afstudeer dus hoef ik niet met die troep te werken... :innocent:[/quote:e1bfa3fd17]

Bij mijn vorige opleiding, (ook grafisch) hadden we twee lokalen met iMacjes. Na mijn jaar stage was er overgegaan op OSX en Emac’s. Ook hadden ze een stapel iBook’s aangeschaft. Voor het geval er geen lokaal vrij was. [size=9:e1bfa3fd17]Ik mis die goeie ouwe tijd.[/size:e1bfa3fd17]

Dus ik vind dat het niet normaal is dat een grafische school overgaat op PC. Ik zou proberen zoveel mogelijk mensen te vinden die het ook met je eens zijn en de Appeltjes terug willen.

Ik heb medelijden met je.

op mijn school hebben ze een paar mac's, een stuk of 20 iMac G5's, 1 powermac (G4) en eMac in het handvaardigheidlokaal, en een stuk of 6 iBook's (G3). Is in ieder geval wat...

Toen ik er studeerde had men net besloten de Multimedia op PC te laten draaien. Omdat software en CD-ROM producties meer op PC's gemaakt werden was de verantwoording. Goed, er werd een nieuw lokaal gebouwd (ik meen naast de studio van Jeanni) waar PC's in kwamen te staan. Meteen werden er 2 (!) aparte systeembeheerders aangenomen voor dat lokaal. Op de gehele school liep destijds maar 1 systeembeheerder (Pierre) rond die zelden iets hoefde op te lossen.. Amper een maand na de opening van het PC lokaal lag de boel he-le-maal plat. Studenten konden niet meer op de computers omdat ze allemaal plat lagen. "Studenten zetten hun eigen troep erop en daarom lopen ze vast" was het verweer.

Hier krijgen ze spijt van. Straks als de studenten afstuderen en in studio’s en reclamebureau’s te werk gaan komen ze met Mac’s in aanraking.
Ik durf te wedden dat ook stagebedrijven de school hierover gaan aanspreken. Wat een enorme misser van het management.

Op de Academie Arnhem (Heet nu ArtEZ, voorheen HKA) Alleen Macs, in overvloed, en goed bijgehouden, wel elke keer net niet het Nieuwste.

Bij fotografie 30 dualG4 powermacs,
Computerlokaal: 30 Imac G4
AV studio, Verzameling van G5, DualG4, en enkele G3’s
Grafisch: idem,
en dan nog per afdeling 3 imac G5s

Dus over het mac gehalte niks te klagen, volgens mij de best voorziene school op mac gebied in heel Nederland.
(alleen Leraar opleiding Beeldende kunst werken met PC’s, als aansluiting op de middelbare scholen ofzo)

@Bjorn: de afgelopen jaren heb ik het gedaan op mijn iBook G4. Een van de weinige G4's die zich in de school bevonden. In de mediatheek waren het en stuk of 10 iMac G4 (bureaulampen) en de rest van de computers waren allemaal G3 processoren.

Nu vroeg ik me eens af of ze dit van tevoren gemeld hebben aan de leerlingen. Zoiets moet toch overlegd worden…!!!

Bij mij op school (Dudok in Hilversum, opleiding mediavormgever) hebben we 1 lokaal met Mac's die slecht onderhouden worden en dus langzaam zijn... De rest zijn allemaal pc's die in een Novell netwerk hangen, waar het systeembeheer volgens mij ook niks van snapt, want inmiddels staat op elke computer Unreal Tournament en Quake III...

De Eindhovense School is compleet overgestapt op PC sinds dit jaar. Heb zelf een leuke iMac (G3) van school (strawberry :d) hier staan als muziek server nu (op 5.1 surround set).

[offtopic]Zo rot zijn de G3’s niet hoor, 9gb schijf en 192mb geheugen draait Tiger + iTunes prima onder bij mij.[/offtopic]

Ze hadden zelfs een paar gloednieuwe iMac G5’s gekocht, maar die zijn nu onder docenten verkocht(/loot). Ik ben het zelf niet eens met deze keuze, en de meeste docenten die ik ken vinden het ook zonde.

Zover ik begrepen heb zijn ze gewoon te ver boven hun budget gegaan bij de nieuwbouw en daarom werd het te duur om nieuwe Mac’s te kopen (de G3’s waren wel aan vervanging toe). Wij hebben ook geen nieuwe computers maar nog steeds de zelfde van 3 jaar geleden. (we zouden wel nieuwe krijgen). Maar ik kan het ook fout hebben, ik weet wel dat er niet snel een mac te zien zal zijn op de Eindhovense school (op mijn iBook (en binnenkort MBP) en een paar andere gebruikers na)

Naar de TS: Ze hebben in elk geval veel Apple posters in de mediatheek hangen “Think Different”.

  • edit
    Nu ik eraan denk, wij hebben nog 2 PowerMac G4’s in ons lokaal, momenteel niet in gebruik. Op 1 staat linux voor een project, de ander weet ik niet die is sinds de verhuizing opeens erbij gekomen.

Ik werk nu ook maar gewoon steeds met mijn PowerBook, op veel van de pc's zit zelfs geen flash en/of photoshop e.d..

Hier op school bijna volledig Macs (gewoon middelbaar...), af en toe een 68k Mac of een pc. Draaien allemaal OS X Tiger met iLife '06 en iWork '06. Natuurlijk ook Office (weliswaar versie 2001 onder Classic). Meeste zijn iBooks en eMacs, jammer genoeg ook iMac G3s (Tiger, maar met 192 MB RAM, hoe doen ze dat?). In het eerste middelbaar gebruiken we ze natuurlijk niet zo vaak, enkel een paar lessen [url=http://www.cabri.com/v2/pages/en/products_cabri2plus.php]Cabri II Plus[/url].

Iedere leerling heeft een eigen account, helaas is er erg weinig in te stellen (zelfs het Dock niet!).

Toch ben ik er blij mee, want mijn vorige school werkte met wel érg slechte pc’s (opstarten alleen al duurde zo’n drie minuten) en ze liepen vast bij het openen van ‘Internet Explorer’ (dus dat ging enkel via Start → Uitvoeren)…

@Maxvw: ben jijzelf ook te vinden op de Eindhovenseschool dan? Docent, systeembeheer o.i.d.?

groeten frank

bewerkt

[quote:8160b380a0="kontheur"]Nu vroeg ik me eens af of ze dit van tevoren gemeld hebben aan de leerlingen. Zoiets moet toch overlegd worden..?!?![/quote:8160b380a0] Het zal mij niets verbazen dat zelfs het docententeam hiermee overvallen is... Nee dit soort dingen worden 'medegedeeld'. Als student heb je niets in te brengen. Tja zo'n contract met een PC boer kan soms vele duizenden euro's goedkoper zijn dan die van de Apple dealer. Dat is waar managementfiguren naar kijken. De sores en de vele dure reparaties die volgen zien ze niet...

Nee, zeer zeer slechte zet.