Welke Mac en welk tijdschrift?

Hallo...

Na ruim elf jaar, misschien al wel zelfs twaalf jaar, met een pc gewerkt te hebben, wil ik overstappen naar de Mac. De langer en meer ik lees over OS X, raak ik steeds gefascineerder door het systeem. Een gevoel dat alleen maar versterkt wordt, door de filmpjes hier op het forum (zijn er meer te vinden en zo ja, waar?).

Ik ben druk aan het sparen en hoop echt met een maandje of 2/3 mijn Powerbook te kunnen aanschaffen. Twijfel momenteel alleen nog of ik voor een 15" of een 17" moet gaan. Afgezien van het grotere scherm, ben ik nog niet overtuigd waarom de laatste beter zou zijn. Wat denken jullie daar over? Overigens moet het echt een Powerbook worden. Wil geen desktop kast of iets dergelijks hebben. Het moet af en toe mee gaan en dus mobiel zijn.
Goed… mijn vraag is dus: wat zou het voordeel zijn van een 17" boven de 15" afgezien van het grotere scherm en het prijskaartje.

Heb ik tot slot nog een vraag over tijdschriften. Voor de PC heb je enkele Nederlandse uitgevers die bladen uitbrengen, moet hardware tests, reviews, tips, trucks, etc, etc… Af en toe zie daar een tijdschrift voor de Mac er min of meer verdwaald tussen liggen. Mijn vraag is, als toekomstig en nieuwe Mac gebruiker: wat is nou echt een [u:488bba5668]goed[/u:488bba5668] en [u:488bba5668]Nederlands[/u:488bba5668] tijdschrift voor de Mac, waarin zo’n beetje alles behandeld wordt, van Nieuws tot hardware tot Tips en Trucks, etc. Ben echt op zoek naar een blad dat meerwaarde heeft en waar je ook echt iets aan hebt. Computer Totaal voor de PC is in mijn ogen zo’n blad. Daar wordt werkelijk alles in behandeld. Is dit er voor de Mac ook? Zou leuk zijn als er ook in behandeld werd hoe je een server op de Mac draait en PHP kan gebruiken. Gebruik ontzettend veel PHP voor mijn werkzaamheden en zou dit op de Mac niet willen missen.
Kortom: ben op zoek naar een tijdschrift voor de Mac dat in het Nederlands is, prettig leest en die alle ins en outs behandeld. Iemand?

Een powerbook is een zeer goede keuze, het zijn echt fantastische computers. Ik heb nu zelf +/- 2 maand men 15" PowerBook (15,2", 1,67Ghz, 512 ram, 128mb vram, 100GB harddisk)([url=http://forum.macosx.nl/album_page.php?pic_id=5975]klik[/url]) en ik kan je zeggen: het is fantastisch om met zo'n machine te werken. Welke "schermgrote" (15" of 17") je kiest ligt helemaal aan jou. Wil je een super groot scherm waar je veel paletjes kan opkrijgen of kom je toe met een iets "kleiner" scherm (15" breedbeeld). Als je veel met progs als flash, photoshop en dergelijke werkt is een 17" mss handiger, maar ik gebruik deze progs ook vaak en ik kom al toe met een 15 inch. Voor de rest zijn de specs van de twee computers hetzelfde. Aan jou de keuze, maar als ik van jou was zou ik voor de 15" gaan (die is volgens mij ook mobieler!). In ieder geval: veel succes met je overstap, je zal het je niet beklagen! :D

P.S.: als je je powerbook gekocht hebt, plaats dan een fotootje he :stuck_out_tongue:

Niels

Hallo...

Tja… de keuze blijft voor alsnog lastig als het gaat om de 15" of 17". Heb best vaak een hoop schermen open staan. Dus in dat geval is de 17" wellicht iets beter. Aan de andere kant is het prijskaartje ook een stuk hoger. :slight_smile: Valt niet mee om te kiezen.

Denk ook zeker niet dat teleurgesteld ga raken. Heb afgelopen zomer drie weken door Amerika - Californië gezworfen. Heb daar ook regelmatig de Apple stores bezocht, om even te kunnen spelen. Ben toen echt verslingerd geraakt aan die machines. Heb daarvoor voor m’n werk al wel enkele jaren op de Mac gewerkt, met destijds nog OS 8 & 9. Die twee hebben me nooit overthuigd. OS X daarintegen nu wel.

Zal met d’r tijd zeker foto’s hier plaatsen! Kan niet wachten tot het zover is. ben erg ongeduldig ik wish I had a Powerbook already! :slight_smile:

[quote:1771536565="Lifelogger"]... met destijds nog OS 8 & 9. Die twee hebben me nooit overthuigd. OS X daarintegen nu wel...[/quote:1771536565]

Zelfde hier, maar achteraf bekeken was os9 wel een leuk systeempje, alles zag er standaard uit, wat ook aangenaam is om te werken, maar os10 is grafischer veel beter en … het draait nog goed ook!

In ieder geval: ga nog eens naar een Apple Store, test de twee eens uit en beslis dan :smiley: De keuze van de scherm grote kunnen we (denk ik) echt niet voor jou doen, dat heeft alles te maken je eigen gevoel…

succes :smiley: (trust your feelings) :stuck_out_tongue:

Niels

Thanks.

Wat betreft scherm grootte heb je wel gelijk. Dacht dat er wellicht iemand een reden had kunnen aandragen waarom 17" beter zou zijn.

Iemand nog iets over de tijdschriften?

[quote:b14da6ede4="Lifelogger"]Iemand nog iets over de tijdschriften?[/quote:b14da6ede4]

srry, vergeten :? :stuck_out_tongue: :smiley:

mss deze:

heb zelf nog geen abonement, maar ik heb gehoord dat dit wel een goeie is (meer ken ik er niet :frowning: )

Niels

Welke? :-)

srry, foutje van de zaak :D

macfan

Niels

ik lees ook de MacFan, al 3 maanden voor mn swich ;) Leuk blad, ook de enige die ik ken. Naja, de MacFreak, maar die heb ik nog niet gelezen :)

Dank voor de tip! Zal kijken of ik het blad ergens snel kan kopen. :-)

als je de powerbook alleen gebruikt, neem dan wel een los toetsenbord een muis en een verhoging voor je beeldscherm. ik merk nml dat je toch last van je polsen en nek gaat krijgen als je zo lang een laptop gebruikt als hoofd computer. heb nu ik echt last krijg de beslissing genomen om een gewone imac voor op het buro te kopen en de ibook voor onderweg en op de bank/balkon te gebruiken.

voor een tijdschrift zit je in het nederlands toch snel op de macfan.

daan.

Dank voor de tip. Moet er wel bij zeggen dat ik nu ook al 3 jaar op alleen een laptop werk zonder problemen. Zou, mocht het echt mis gaan, later alsnog rand apparatuur erbij kunnen aanschaffen. :-)

Is er afgezien van de MacFan geen ander Nederlandstijdschrift dan? Is MacFan echt het beste?

dan heb je meer geluk en misschien een betere werkplek dan ik dat heb.

daan.

Werk toch ook al een tijdje, gedurende 2001 op een laptop en ik heb nog nooit problemen ondervonden hoor :D

Niels

[quote:af80a5c4b7="Lifelogger"]Wat betreft scherm grootte heb je wel gelijk. Dacht dat er wellicht iemand een reden had kunnen aandragen waarom 17" beter zou zijn.[/quote:af80a5c4b7]Eigenlijk zou je van stevig karton of triplex twee platen ter grootte van de 17" Powerbook moeten uitsnijden en die tijdens het transport met PTT-elastieken of wat dan ook eens om je huidige laptop binden. 17" is een imposant beeld voor een portable, maar om mee te nemen begint het eigenlijk alweer onhandig groot te worden. [quote:af80a5c4b7]Iemand nog iets over de tijdschriften?[/quote:af80a5c4b7]De MacFan is al genoemd. Nederland telt nog één ander zuiver op de Mac gericht tijdschrift en dat is het [url=http://www.macfreak.nl/cgi-bin/forums/forum.cgi]MacFreak Magazine[/url]. Dat blad is dit jaar opgericht en wil dieper in de materie duiken dan de MacFan. Het ligt alleen niet in elke kiosk en het blad moet je ook liggen. Beide bladen zijn tweemaandelijks.

Van de algemene computertijdschriften staat de c’t op eenzame hoogte. Het bericht op een Duits-diepgravende manier over alle ontwikkelingen: niet alleen alle platformen, maar ook technische en politieke computergerelateerde ontwikkelingen. Na de twee genoemde bladen is de Macbezitter met de c’t mogelijk het beste af.

Dank voor de tip! Vooralsnog zal ik voornamelijk kijken of ik MacFan kan krijgen. Houd in iedergeval een oogje op MacFreak! Dank!

als je het niet erg vind om met een wat groter en wellicht iets zwaarder apparaat te lopen, zoals de 17in, dan zou ik gewoon die 17in nemen. ik vind mijn 17in breedbeeld scherm heerlijk bij mijn iMac en wil niet kleiner meer. je hebt lekker voldoende ruimte om te werken en je kan er ook nog 's wat extra;s kwijt.

en over dat tijdschrift… macfan is eigenlijk het enige echte nederlandse tijdschrift. macfreak is niet verkrijgbaar bij zaken als AKO enzo, terwijl macfan dat wel is. macfan heeft er een cdtje bij waar ook altijd updates enzo opstaat (dan heb ej die alvast op cd)en het blad behandeld veel verschillende dingen. als gevorderde gebruiker zijn er een hoop dingen die ik al weet, maar de artikelen zijn wel leuk om te lezen. het is een all-round blad dat voor elke macgebruiker bedoeld is, maar zal soms dus voor een specialist of gevorderde gebruiker wat te simpel zijn. voor een switcher denk ik ideaal trouwens. geeft je toch weer extra informatie en weetjes en dergelijken.

Ok. Hartelijk dank voor je reactie en de tips...

Ga binnenkort maar eens een mac store bezoeken het de 15" en 17" Powerbooks maar eens aanschouwen. Dan kan ik denk ik een betere keuze maken.

Het tijdschrift moet ik nog altijd aanschaffen. Ben erg benieuwd er naar.

Ik ben tevreden van het MacFreak-magazine!

Mac: Ik vindt alles prima... Blad: [url=http://www.macfan.nl/]MacFan[/url]