Welke versie moet ik kiezen?

Na jarenlang met windows gewerkt te hebben. Wil ik overstappen naar mac os x. Ik hoor goede verhalen er over mijn broers hebben ook al verschillende producten van apple. Ik ben alleen nog vrij nieuw in de wereld van apple en daarom ben ik graag benieuwd naar wat jullie mij adviseren.

Ik twijfel nog welk model ik moet kiezen. ( MBP / MBA / iMac )

Mijn voorkeur gaan uit naar een iMac omdat ik veel grafische dingen doe in mijn vrije tijd. En omdat ik niet heel mobiel hoef te zijn. Ook ben ik van plan over 2 á 3 jaar indien het bevalt een nieuwe MPB te kopen. En in dat geval is het apparaat wat ik nu koop nog goed en nog lang niet aan vervanging toe.

Ik heb even een rijtje gemaakt met eisen:

  • Minimaal i5 processor. ( Voorkeur gaat uit naar Haswell, ik verwacht dat deze dit jaar ook in de MBP en iMac komt? )
  • Gebruik voor schoolwerk, documenten, presentaties maken. En een beetje photoshoppen.
  • Hoeft niet heel mobiel te zijn. ( Dus een iMac zou ook kunnen. )

Het hoeft geen allerduurste model te zijn. Maar gewoon een model wat een beetje tussen het instapmodel en duurste model inzit.

Ik heb al gekeken naar de verschillende modellen en ook naar de iMac late 2012 editie. Je hebt hier 2 modellen de 21.5’’ en 27’’, ook hierin ben ik benieuwd wat jullie aanraden. Als ze naast elkaar staan lijkt de 21.5’’ best klein.

Ik photoshop op een 27 inch en dat is echt super je hebt dan lekker veel werkruimte.

Ik heb ook een 27 inch iMac en dan heb je fijn veel ruimte om te werken. Ook omdat je grafische dingen doet raad ik je de iMac (sowieso) aan.

Als ik je een tip mag geven. Wacht nog heel even wand eind dit jaar komen waarschijnlijk nieuwe Macs aangekondigd. Ik denk niet een grootte verandering maar wel een refresh van de hardware.

Sorry beetje slordig getypt. Ik zit op mijn iPhone :wink:

[quote=sionschlicher url=http://www.onemorething.nl/community/topic/welke-versie-moet-ik-kiezen/#post-2580960 time=1375301807]Ik heb ook een 27 inch iMac en dan heb je fijn veel ruimte om te werken. Ook omdat je grafische dingen doet raad ik je de iMac (sowieso) aan.

Als ik je een tip mag geven. Wacht nog heel even wand eind dit jaar komen waarschijnlijk nieuwe Macs aangekondigd. Ik denk niet een grootte verandering maar wel een refresh van de hardware. [/quote]

Ik was sowieso nog wel van plan te wachtten tot oktober / november totdat er nieuwe macs worden aangekondigd. En ik verwacht dat dit ook wel gaat gebeuren.

iMac weet ik niet helemaal zeker maar ik denk de macbooks zeker wel.

Ik zou ook even wachten , ik zit ook in de wachtkamer maar ik koop een Mac mini met twee losse schermen a 24 inch en stop daar zelf dan 16GB aan RAM in.

Die stap zou jij ook nog kunnen nemen met 1 scherm om te beginnen.

Waarschijnlijk kom je dan net iets goedkoper uit als de instap iMac maar heb je net zo’n goede machine voor wat jij erop wikt doen.

De iMacs en MacBook Airs kun je niet zelf openen om om er meer RAM in te stoppen dat moet je even ontbouden.

Er kwamen volgens mij toch misschien ook een nieuwe thunderbolt display uit?

En de Mac Mini dan?(zoals Shmoo aangeeft) Misschien heb je nog een goed scherm van je windows bak?
Voor minder geld heb je een Mac Mini die je zelf nog kan upgraden (SSD, HDD en RAM) en je hoeft niet te kiezen uit een 21,5" of 27 scherm…

Ik heb ook lang nagedacht over een iMac maar ben wel blij dat ik voor de Mini ben gegaan. Scheelt toch nog wel een aantal euro’s :slight_smile:

Min of meer een beetje hetzelfde verhaal als Shmoo maarja… succes ermee :wink:

Tja, een Mac Mini. Maar als je daar eenzelfde kwaliteit (en resolutie) Scherm aan wilt hangen, dan gaat de teller qua euro’s wel hard. Die beginnen bij 500 euro, en dan heb ik het over een 27" scherm, met dezelfde resolutie als de iMac 27". 850 voor de mini met een beetje processor, daar nog wat Ram bij, en een leuk scherm, dan zit ik toch ook al aan de 1500 euri.

@Shmoo Alleen in de 21,5" Imac kan je geen Ram bij plaatsen, in de 27" wel toch?

@Bianco Klopt. Maar de vraag is een beetje of je geld voor een 27" iMac over hebt of dat de Mini basis voldoende is om te beginnen? Voor documenten typen, internetten en een beetje Photoshoppen is de Mini ook prima. Wil je de Mini voorzien van een gelijkwaardig scherm en processor dan tikken de euro’s inderdaad wel aan.

En zoals ik al aangaf vind ik het wel fijn om zelf RAM te kunnen vervangen en eventueel de harde schijf te vervangen. Nu is dat bij de iMac vast ook wel te doen alleen ik zie mezelf niet zo’n scherm demonteren…

@Steef Ams Alleen de 27" iMac geeft de mogelijkheid om RAM up te graden.

Wat raden jullie aan, een duurdere 21,5’’ ( 18 GB RAM, Fusion drive ) of de basis 27’’? Overigens zag ik een een review dat de Apple magic mouse niet lekker werkte, en ze een Apple magic trackpad handiger vonden. Nu vind ik photoshoppen met een trackpad gewoon niets. Maar vinden jullie de muis wel lekker werken of niet?

[quote=Groenevespa url=http://www.onemorething.nl/community/topic/welke-versie-moet-ik-kiezen/#post-2581176 time=1375370329]Overigens zag ik een een review dat de Apple magic mouse niet lekker werkte, en ze een Apple magic trackpad handiger vonden. Nu vind ik photoshoppen met een trackpad gewoon niets. Maar vinden jullie de muis wel lekker werken of niet?[/quote]De meningen daarover zijn nogal verdeeld :slight_smile:

Een magic mouse of een trackpad is persoonlijk.

Ja oké maar jij hebt toch wel je eigen ervaringen?

Ik persoonlijk vind de Magic Mouse de fijnste muis die ik tot nu toe heb gehad.

Een trackpad blijf ik moeite mee hebben.

De link tussen paneeltje op mijn bureau en wat er op het beeldscherm gebeurd kan door mijn hersens niet verwerkt worden.
Toen we vroeger een MacBook hadden, klikte ik er als het maar even kon ook direct een muis aan.

Nu ben ik altijd zwaar voorstander geweest van de éénknops-muis, en gebruik ik mijn Magic Mouse vrijwel op dezelfde manier.
Oké; het op-en-neer vegen als scroll-wheel gebruik ik, het dubbel-tappen om iets te vergroten, en het heen-en-weer vegen om in Safari heen en weer te gaan. Maar verder is het voor mij nog steeds min of meer een éénknops-muis.

Al die multi-gestures op zo’n muis of trackpad zijn aan mij niet besteed.

Gek genoeg heb ik daar op mijn iPad weer geen problemen mee.
Maar dat is veel directer. Er zit geen ruimte tussen wat je doet, en wat er gebeurd.

Mijn mening/ervaring is… Ik gebruik ze alle twee. licht er echt aan waar ik hem voor nodig heb. Als ik aan het internetten ben gebruik ik de trackpad. Speel ik games op gebruik ik een van de programma’s van Ilive dan gebruik ik de mouse. Maar ik ben ZEKER niet ontevreden over de mouse ik gebruik hem het meest en heb er nog niet echt problemen mee gehad. Alleen bij het gamen vind ik het afentoe iritand dat ik geen 2 knoppen heb voor links en rechts.

[quote=Groenevespa url=http://www.onemorething.nl/community/topic/welke-versie-moet-ik-kiezen/#post-2581222 time=1375386669]Ja oké maar jij hebt toch wel je eigen ervaringen?[/quote]Lees de thread waarnaar ik hierboven linkte — hij begint over hoe je de muis vasthoudt, maar daarna krijg je een heleboel voor en tegens over de Magic Mouse.

Mijn eigen ervaring is dat het de beste muis is die ik ken, maar blijkbaar zijn er genoeg mensen die hem de slechtste vinden die ze kennen (wat me sterk lijkt, of ze moeten nog nooit met zo’n dun plastic geval van Trust of zo gewerkt hebben). Met trackpads kan ik ook goed werken, maar de Magic Mouse heeft toch m’n voorkeur.

Als je kijkt naar het verleden dan heeft Apple altijd al problemen gehad met het maken van muizen. Hun muizen staan nooit in vergelijking met de kwaliteit van de computers.