Welke videocamera raden jullie aan?

Ik heb al een tijdje een gewone Sony videocamera. Handycam, gewoon voor op vakantie en om het huis, niets bijzonders. Aangezien ik toch steeds meer plezier krijg in deze hobby, zeker in combi met m'n Mac, wil ik een wat uitgebreidere, betere, professionelere camera kopen. Met bijv. ook wat uitgebreidere mogelijkheden qua lens (groothoeklens etc?).

Wie is er hier een echte videocamera specialist en kan me op weg helpen ?
En weet ook welke camera er perfekt geschikt is voor samenwerking met mn Mac?

Alvast bedankt allemaal!!

Ik gebruik sinds een jaar een Sony TRV-22 in combinatie met iMovie en ben daar zeer tevreden over. Lange levensduur van de standaard batterijen (2,5 uur), meer groothoek en lichtgevoeligheid dan de TRV-33. Kan zeer sloom reageren op de zoomknop zodat je zonder schokken kan inzoomen. Andere merken zijn daar vaak slechter in. De beziening is prima via het touch screen. Foto's zijn redelijk van kwaliteit (640x480) maar alleen geschikt voor E-mail of iets dergelijks. Voor goede foto's heb je (nog) een digitale fotocamera nodig.

Meer informatie op:
http://www.kieskeurig.nl/nl/product.nsf/product/videocamera.htm

Altijd een JVC overwegen. [img:9b3224a53e]http://images.canadiantire.ca/media/images/Photo/Camcorders/0004499_160_CC_25563.jpg[/img:9b3224a53e] Is mij ook op dit forum aangeraden, omdat deze gewoon het beste werkt in combinatie met een mac. > en dat klopt!!

Als je het hebt over 'professioneel' moet je je licht eens laten schijnen op de Canon XM1 of XM2. Wil je nog hoger gaan mikken dan kan je eens kijken naar een XL1(s). De VX1000 en 2000 zijn vergelijkbare camera's maar dan van Sony.

Kost wel ‘wat’ meer dan de gemiddelde consumenten cam, maar dan heb je ook echt wat.

Ook goede opties zijn de 3x CCD camera's van panasonic en sony. 3xCCD in combinatie met een zeer goede zeiss lens geeft geweldig beeld voor een middenprijs +/- 1200 Euro.

Sony VX2100. Super lichtgevoelig. Ca. Euro 3.600,--.

Sorry voor die liefhebber van JVC, maar Sony werkt net zo goed met een Mac en heeft een Appeliger bediening dan JVC. Ik heb de JVC van een vriend in mijn handen gehad en vond dat echt niets. Die tip over de Canon lijkt me beter, want een andere vriend die semi-professioneel werkt heeft voor Canon gekozen en Apple toont ook altijd Canon-producten in hun reclames! (Is voor foto's in ieder geval zeer goed en prettig te bedienen.)

Ik heb ook positieve ervaringen met Sony. Makkelijke bediening (touchscreen) en echt een superlens van Carl Zeiss. Ook samenwerking met een Mac is top. Een goede lens is volgens mij nog belangrijker dan hoeveel megapixels hij heeft. Immers, je TV is meestal de beperking qua beeldkwaliteit. Zolang het in de hobbysfeer blijft, zou ik nooit voor een dure [i:9cb3107d61]high tech[/i:9cb3107d61] camera gaan. Hij is immers toch binnen een half jaar ouderwets. Gewoon een leuke aanbieding op de kop tikken. Wel een nieuwe en geen occasionnetje.

succes!

In het duitse magazine Video scoren de Panasonic camera's meestal hoog, o.a. door de hoge scherpte. Zelf vind ik dat bij dat merk de handmatige instellingen voor witbalans en belichtingstijd/diafragma sneller toegankelijk zijn dan bij vergelijkbare Sony's (die voor het overige niet slechter zijn). Als je het geld ervoor hebt is de Canon XM2 aan te raden. De bediening is net zo prettig als bij de G3/G5 fotocamera's. Voor alle belangrijke functies zit er een knopje op de zijkant, dat scheelt een hoop gegraaf in menu's en na een korte inwerkperiode pak je bijna vanzelf het goede knopje. De kwaliteit van het beeldschermpje is bij de goedkopere Sony's wel beter dan bij de laag geprijsde Panasonic modellen. de XM2 is weer gewoon goed wat dat betreft.

Awi en Liam,

Jullie lof voor Panasonic : heb formeel van panasonic België het antwoord gehad dat ik de panasonic nv-mx500 niet mocht kopen als ik 100% zekerheid wou dat het werkte met final cut. Camerabesturing vanuit programma’s is ‘niet zeker’ en ook terugzetten van een project op tape (enige verliesvrije bewaarprocedure) werkt ook niet altijd. Bij sommige mensen werkt het wel, soms of altijd, bij anderen werkt het niet. De enige markt waarnaar panasonic zich richt is de windows-markt. Héél erg jammer, want als een van de énige merken gaan ze resoluut ‘goede videokwaliteit’ (3ccd’s) voornemen op alle andere gadgets die door Sony-Canon als een soort race gezien wordt : bluetooth, megapixel foto’s,…
In het pure consumentengamma hebben ze de beste videokwaliteit door de 3ccd’s (de afmeting van die ccd’s is echter wel te klein om te kunnen concurreren met de semi-pro’s).

Om Eric Verlee te helpen, zou je je eigen camera moeten beschrijven : merk type, pro’s , contra’s.

Mijn camera : Sony’s DCR-TRV950 3ccd. Pro : videokwaliteit, geluidskwaliteit, manuele instellingsmogelijkheden, groot lcd-scherm, optische beeldstabilisator. Contra : grootte (alhoewel tegenover de andere semi-pro camera’s dit de kleinste wel zal zijn), gevoelige zoombutton (je raakt er wel gewoon aan)

Bron van info : (engelstalig) http://www.camcorderinfo.com/ (amerikaans maar meestal staat europese type ook vermeld) en engelse http://www.simplydv.co.uk/ (deze spreekt naar mijn mening een beetje teveel de ‘marketingpraatjes’ van de fabrikanten dus : met een korreltje zout nemen.

Groeten en succes
Davedive

Ik zou er niet zo bang voor zijn dat de Panasonics het niet doen op de Mac. Privé heb ik een kleintje, de NV-DS27 waarbij ik de FireWire-in mbv een PC heb ontgrendeld, die doet het zonder enig probleem op de Mac. Ook heb ik wel eens een iets ouder Type (¿DS25?) geleend en ook die deed het zonder mankeren. ook van anderen heb ik eigenlijk nooit iets in die zin gehoord. De Panasonic AG-DV500xa werd de laatste tijd druk besproken op onder andere de DV-editors-list (America loves the 24 fps), maar ik heb niets gelezen over problemen bij Mac-gebruikers. Volgens mij willen ze bij Panasonic gewoon op zeker spelen, hebben ze het niet getest op de Mac en dus "ondersteunen" ze het niet. De Sony TRV950 is natuurlijk ook een geweldig ding. Ik heb de TRV900 veel gebruikt, die was in alles goed, vooral ook wat betreft z'n optische beeldstabilisator. Maar zoals ik al aamgaf, de toegang tot de belangrijkste functies vind ik bij de XM2, die ik sinds kort regelmatig mag gebruiken, gewoon handiger.

sorry, ik moet iets rechtzetten... Vanuit FCP heb ik het nog niet kunnen proberen. Er zitten inderdaad soms vervelende verschillen in de print-to-tape mogelijkheden tussen diverse app's.

Ja, blijkbaar is het zo dat hoe nieuwer het type van Panasonic, hoe onzekerder de goede samenwerking met Apple. Een site die een camera bespreekt, zal niet altijd de mac-hardware erbij testen.

Ik heb ook enkel tot ‘voorzichtigheid’ aan willen manen met Panasonics. Als je een Pana wil kopen kan je altijd vragen om hem uit te testen. Wil je echter met FCP of iMovie werken, test dan de hele setup zoals je hem ‘jaren’ zou willen gebruiken.

Groeten
Davedive

In de hogere prijsklasse zou je inderdaad altijd moeten kunnen testen. bij BCC ligt dat wat moeilijker.

Ik gebruik sinds een tijdje de Panasonic NV-GS70. topkwaliteit beeld, licht en handzaam via snelle poort naar powerbook niet goedkoop

Héél interessant Hansmaarten, want nu kunnen we vragen naar hoe het nu zit met de compatibiliteit met bv. Final cut Pro of Final cut Express of iMovie?

(Wat de nv-mx500 betrof was het zo dat bij sommige mensen het geen probleem was, bij anderen wèl (vorig jaar in userforums op yahoo(? of zo) stond daar een fameuze draad over wat wel en niet kon).)

Laat je eens horen hoe je ervaringen zijn?

Bedankt
Davedive

Davedive, Met FinalCut geen ervaring. Met iMovie gaat het prima. Kan je aardig mee knippen en plakken. hansmaarten

Hansmaarten,

Vraag 1 :
Kan je de camera bedienen (vooruit spoelen, afspelen, pauze,…) met de ‘camerabedieningsknoppen’ uit iMovie?

Vraag 2 :
Kan je een project terugschrijven op een tape ?

Bedankt.
Davedive