[i:c560082e44]Maar dit klink beter:[/i:c560082e44]
[b:c560082e44]De wettelijke opzegtermijn[/b:c560082e44]
De wettelijke opzegtermijn geldt als er geen sprake is van een specifieke bepaling in de arbeidsovereenkomst en er evenmin een afwijkende regeling over opzegtermijnen in de CAO is opgenomen. Artikel 7:672 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek geeft aan hoe lang de wettelijke opzegtermijn is. Voor een werknemer is dat één maand.
Volgens de wet is een contractuele verlenging van de opzegtermijn alleen geldig als cumulatief aan de volgende voorwaarden is voldaan:
1 - de verlenging is schriftelijk vastgelegd,
[b:c560082e44]2 - de werkgever neemt ten minste de dubbele opzegtermijn in acht ten opzichte van de opzegtermijn van de werknemer,[/b:c560082e44]
3 - de opzegtermijn voor de werknemer bedraagt maximaal zes maanden.
Als niet aan deze voorwaarden is voldaan, is er geen geldige contractuele opzegtermijn en geldt automatisch de wettelijke opzegtermijn. [b:c560082e44]De bepaling ‘Voor zowel de werknemer als de werkgever geldt een opzegtermijn van twee maanden’ is dus niet geldig. [/b:c560082e44]De werkgever heeft namelijk niet voldaan aan de voorwaarde dat hij ten minste de dubbele opzegtermijn in acht moet nemen. De werknemer kan in dit geval zijn dienstverband opzeggen met inachtneming van slechts één maand opzegtermijn - namelijk de wettelijke opzegtermijn. Aangezien de contractuele bepaling niet geldig is, geldt ook voor de werkgever de wettelijke opzegtermijn. Betreft het hier dus een werknemer met een dienstverband korter dan tien jaar, dan kan de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen met inachtneming van twee maanden opzegtermijn. Na toestemming van het CWI wordt deze termijn zelfs verlaagd naar één maand.
[b:c560082e44]Wilt u dat werknemers niet al te snel hun arbeidsovereenkomst opzeggen?[/b:c560082e44]
In dat geval is een actieve opstelling vereist. U moet aanvullend vastleggen dat de opzegtermijn voor u als werkgever ten minste het dubbele is van de opzegtermijn die u van uw werknemer verlangt.
Denk eraan dat opzegging van een arbeidsovereenkomst in principe moet plaatsvinden tegen het einde van de maand. Bovendien geldt dat de werknemer voor het einde van de maand de opzegging ontvangen moet hebben. Zeg bij voorkeur schriftelijk op, aangetekend en per gewone post. Is het einde van de maand inmiddels bereikt? Zorg dan dat de werknemer de opzeggingsbrief persoonlijk overhandigd wordt. Dit bespaart u al gauw een extra maandsalaris.
http://www.personeelszakenonline.nl/Artikelen_2003/2003-3-Opzegtermijn.htm