Wie heeft er een Database op zijn website?

is er hier iemand die zijn database of een zoekfunctie op zijn site heeft? Ik ben heel erg benieuwd met welk programma je dit hebt gemaakt. Ik heb niet veel kennis van programeren en ingewikkelde dingen en loop nogal vast met het bouwen van mijn eigen site :cry: Heb hieronder al een andere topic staan en heb al wel wat rea's gehad maar nu toch maar op deze manier proberen... Ik ben een beetje blond 8) maar hoop dat jullie me kunnen helpen!

thanx,
Karin

ja, ik maak gebruik van een database (mysql) met behulp van php. Een zoekfuncti egebruik ik niet, maar in feite is dit ook niet zo moeilijk. vraag maar wat je wil weten

edit: ik maak mijn sites hoofdzakelijk met bbedit (gewone teksteditor), php en mysql staan gewoon op de hosting server geinstalleerd

Je zou een paket als [url=http://www.mamboserver.com/]Mambo[/url] of [url=www.joomla.org]Joomla[/url] kunnen proberen, dat is een kant-en-klare website die je gemakkelijk instaleert en kan onderhouden.

Een database kan zo simpel en moeilijk zijn als men het zelf maakt. Het makkelijkste om aan te [b:0ad555466c]leren[/b:0ad555466c] is PHP in combinatie met MySQL. Maar er zijn ook veel andere soorten van databases.

PHP informatie vind je vooral op www.php.net, en informatie over mysql functie’s vind je op www.php.net/mysql

Een Database benader je door een textuele opdracht te geven. Een zogenaamde query.
De database slaat alles op zijn eigen manier op, en door queries kun je die gegevens opvragen, toevoegen, muteren of verwijderen.

Een database is 1 ding, in de database staan / maak je tabellen. In deze tabellen zitten kolommen.
Bijvoorbeeld:

[b:0ad555466c]databasenaam[/b:0ad555466c]
heeft 1 tabel: nieuws

[b:0ad555466c]nieuws[/b:0ad555466c]
heeft 3 kolommen: nieuws_id, titel, bericht

En de tabel bevat weer rijen (rows), welke jou gegevens bevatten.

Je queries kunnen conditie’s bevatten, zodat je een selectie kunt maken. Een conditie wilt dus zeggen dat de gegevens die je opvraagt moeten voldoen aan -zelf invullen-.

Toevoegen doe je met INSERT INTO
Wijzigen doe je met UPDATE (of REPLACE INTO)
Verwijderen doe je met DELETE
Selecteren van gegevens doe je met SELECT

Stel we willen ALLE berichten van onze voorbeeld tabel opvragen.

[code:1:0ad555466c]SELECT nieuws_id,titel,bericht FROM nieuws;[/code:1:0ad555466c]
Je zegt hier dus, selecteer nieuws_id, titel en bericht uit de tabel nieuws.
Stel nu je wilt alleen de eerste 10.

[code:1:0ad555466c]SELECT nieuws_id,titel,bericht FROM nieuws LIMIT 10;[/code:1:0ad555466c]
Met LIMIT kun je een limiet instellen. Je kunt ook sorteren.

[code:1:0ad555466c]SELECT nieuws_id,titel,bericht FROM nieuws ORDER BY nieuws_id DESC;[/code:1:0ad555466c]
Hier sorteren we op het veld nieuws_id, descending. Descendig betekent aflopend. Dus bijvoorbeeld van 10 tot 1. Je hebt ook ASC (Ascending), dit zou dan zijn 1 tot 10.

[b:0ad555466c]Id’s[/b:0ad555466c]
Een rij is leuk, maar je wilt vaak je gegevens apart houden op een manier. Dit doe je door ze een ID te geven, een uniek nummer. Zo kun je makkelijker bijvoorbeeld alleen gegevens van - dat - nieuwsbericht verwijderen, of muteren.

[b:0ad555466c]handige scripts[/b:0ad555466c]
Veel mensen vinden PHPMyAdmin handig om hun MySQL database te beheren.

meer informatie:
www.php.net, www.mysql.com

En voor meer vragen kun je ook gewoon een stellen hier, en iemand of ik antwoord dan vast wel.
Ik heb niet veel uitgelegd maar een beetje -basis- zodat je iets meer begrijpt erover.

Qua programma, de meeste mensen programmeren in een tekst-editor, zoals bijvoorbeeld BBEdit of Subethaedit. Zelf blijf ik voor altijd bij TextMate van Macromates, een geweldig product in my opinion.


bijna vergeten, om PHP en MySQL te gebruiken heb je zogenaamde webspace nodig op internet, en het bedrijf waarbij je deze webspace hebt moet PHP en MySQL geinstalleerd hebben en beschikbaar voor je stellen. Het is ook mogelijk om lokaal te draaien op je computer, maar je wilt uiteindelijk natuurlijk ook dat andere mensen het kunnen zien :wink:

Eventuele andere programmeertalen die je in combinatie met een database kan gebruiken zijn bijvoorbeeld Perl, Python, ASP, ASP.Net, ColdFusion. Maar deze raad ik allemaal niet aan aan beginners (en Coldfusion aan niemand, en ASP/ASP.net eigenlijk ook aan niemand).

Perl lijkt het meest op PHP, omdat PHP er deels op gebaseerd is qua syntax.

[b:0ad555466c]veelgestelde vragen[/b:0ad555466c]

  1. Ik krijg een parse error, Wheeeeeelp!
    Je bent waarschijnlijk een ; achter de vorige regel vergeten, anders heb je mogelijk een typfout gemaakt. Een goede text-editor heeft zogenaamde syntax-highlighting. Op die manier krijgen alle juiste onderdelen kleuren, en zie je snel dat je het fout doet.

… nog niets, stel maar! :smiley:

@hierboven, ziet er mij heel duidelijk uit, met zo'n tutorial hed ik het ooit ook geleerd

ik denk dat als je met mysql wil werken je best eerst php een beetje onder de knie hebt?

Heb je trouwens ervaring met scripting of niet?

Lieve mensen, Ik snap er nou al de ballen niet meer van :D Ik kan werken met Freeway (fijn omdat je daar geen HTML taal voor hoeft te kennen) en ik kan een klein beetje overweg mett File maker. Ik geef jullie een voorbeeld van een site www.cftv.nl Als je daar klikt op b.v. extras kom je op een eenvoudige zoekfunctie uit. als je deze invult krijg je als resultaat een pagina met koppen te zien die je allemaal afzonderlijk kunt aanklikken voor meer info of foto's. Hoe maak ik dat in godsnaam op mijn macje??? Groet, Karin

Als je serieus wilt beginnen met het maken van website's en uitgebreidere functie's zoals zoeken (wat eigenlijk niet zo moeilijk is), moet je gewoon zeker de basis weten van HTML (en CSS voor opmaak) en een script-taal en database naar keuze.

Ik heb verder geen ervaring met Freeway o.i.d. omdat ik gewoon alles zelf typ dus ik hoop dat iemand anders je daarmee verder kan helpen :slight_smile:

Mmm ... wellicht is het gebruik van een voorgebakken CMS toch een 'betere' optie. Onderzoek de twee volgende mogelijkheden eens: [url]http://textpattern.com/[/url] of [url]http://wordpress.org/[/url]. Je ontkomt niet aan wat lees- en uitprobeerwerk, maar als je even doorbijt merk je hoe mooi en krachtig deze pakketten zijn. Ik ben op dit moment aan het stoeien met TXT (TextPattern) ... begin er echt lol in te krijgen.

0kee, hier ga ik me morgen maar es in verdiepen. Het ziet er naar uit dat ik Freeway overboord moet gaan gooien... bedankt en als ik jullie niet meer lees: TRUSTE :P Groetjes, Karin

En om alles lokaal te testen kan je MAMP gebruiken.

Ja, inderdaad ... [url]http://www.mamp.info/en/home/[/url] ... erg handig! Trouwens, @konijn, werk jij met TXP?

Jip, ik werk met TP. (nu bijna 2 jaar)

(bijna) Alle xhtml/css website’s op www.freshface.be hebben TP als cms.

Mijn site draait op Mambo, en dan heb je dus ook standaard een zoekvenster :D

Wordpress doet dat ook automagisch. Al is dat meer om te bloggen natuurlijk :)

@Konijn ... leuk, weet ik tenminste dat ik TXP specifieke vragen kan stellen ... ;-)

[quote:d065cd71fa="Joop Vos"]@Konijn ... leuk, weet ik tenminste dat ik TXP specifieke vragen kan stellen ... ;-)[/quote:d065cd71fa]

Geen probleem.
Mijn 2 eigen website’s draaiden met TP maar ik ga nu verder onder 1 domeinnaam www.freshface.be
Daar stond enkele maanden geleden mijn “blog” nog op.
Maar zo een weblog is maar niks voor mij dus heb ik die website eraf gesmeten (zonde van al de tijd die ik erin heb gestoken)

Die textpattern website bevatte veel omgebouwde plugins ed.

MammoetSoftware.com zit vol gekoppeld aan databases...

bv. de ‘share’ van ‘Backpack’.

Het is idd niet zo moeilijk om dat allemaal in PHP te doen,
maar als een gewoon mens raad ik je zoals al vernoemt een bekent CMS te gebruiken zoals Joomla en mambo etc.

Dreamweaver kan iemand ook al een heel eind op weg helpen met php en mysql zonder dat er veel kennis voor nodig is.

denk hierbij aan een login systeem het editen, toevoegen en deleten van gegevens uit de database en natuurlijk zoeken etc.

Ik heb hier nog wel een engels pdf bestand die het stapje voor stapje uitlegt voor beginners.

Ik hoor het wel als er interesse is!

Ik ken op moment enkele basissinstructies van PHP, waaronder datumnotaties, variabelen, functies include, if en loop. Nu wil ik ook MySQL gaan gebruiken, maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen met leren en hoe ik dit in combinatie met PHP moet gaan gebruiken.

Op mijn Mac heb ik nu XAMMP staan, dus PHP en MySQL zijn geinstalleerd. Heb ik goed begrepen dat ik MySQL instructies in het programma Terminal moet verwerken? Of moeten deze instructies in een tekstbestand worden opgeslagen, net als PHP-instructies?

Het doel is om een website in combinatie met databases te maken, die ik off-line kan bezoeken onder localhost. Later, als ik PHP en MySQL voldoende beheers (in feite als de website klaar is en alles goed werkt), wil ik de website on-line zetten.