xml factuur printen

goedemorgen omt’ers

is er een manier om een factuur te printen die ik in xml formaat heb ontvangen? ik weet dat xml van alles kan zijn maar een factuur zou toch een bepaalde structuur moeten hebben.

weet iemand hoe ik achter die structuur kan komen, dan kan ik zelf wel iets maken dat de relevante info uit zo’n xml haalt.

groet
mackerjack

Als je het bestand al kunt printen dan krijg je gewoon een bonnetje zeg maar. Zoiets als wat uit de kassa rolt, bij de supermarkt.

 

XML is een databestandje. Je hebt een processor nodig die iets van die data kan maken en stijlen. Ik denk dat je het verkeerde (ruwe) bestandje hebt gekregen, van iemand.

Misschien is dat XML-bestandje een Word-bestand. Er zijn systemen die een XML uitspugen wat op Windows dan geopend wordt met MS Word.

Volgens mij was dit probleem eerder op OMT:

https://www.onemorething.nl/community/topic/xml-bestand-converteren-naar-excel/

Dus eerst openen in texteditor en dan printen.

Niet moeilijk doen, gewoon de human read factuur opvragen, pdf of zoiets als dat.
XML (UBL2.0) facturen zijn niet voor human read, dit zijn documenten om in te lezen in je administratie.
Zoek maar eens op UBL.
Wij sturen facturen in 2 formaten naar onze klanten, UBL en PDF,UBL maakt boekhouden een stuk lichter.
Zelf dat ding omzetten is mieren en moet je niet willen, ga iets leukers doen dan dat.

@Pivni Pes,

Volledig gelijk!

dank voor jullie reacties. het gaat om een hele lijst bestanden die iemand graag geprint wil hebben. ik had gezien dat er een zekere structuur in zat, boekhoudprogramma moet tenslotte ook de gegevens er uit kunnen pikken, en ik vroeg mij dus af of er dus een slim scriptje bestond die de relevante info eruit zou filteren en zichtbaar maken maar dat blijkt dus niet zomaar voorhanden.

als ik eens tijd over heb (kan heeel lang duren) ga ik eens kijken of ik zelf iets kan produceren. in een heel ver verleden heb ik mij met basic bezig gehouden en heb daarmee allerlei bestanden omgezet. eens kijken of ik daar nog sporen van kan terugvinden.

nogmaals, bedankt voor jullie reacties.

Eens met Pivni Pes.

 

https://www.xml.com/articles/2017/01/01/what-is-ubl/

https://docs.oasis-open.org/ubl/prd3-UBL-2.1/xsd/maindoc/UBL-Invoice-2.1.xsd

http://www.datypic.com/sc/ubl21/e-ns39_Invoice.html

 

En als je toch zelf aan het knutselen wilt, je zou met behulp van een XML Style Sheet de gewenste data uit de XML bestanden kunnen halen. Dat kan met xsltproc, standaard beschikbaar in macOS.

 

http://web.simmons.edu/~rubinsta/xml/tutorials/xslt.html

 

Nooit verdiept in UBL, maar als het dat is, dan kun je in de OASIS zip van de specificatie ook een XSL voor HTML vinden. Scheelt weer klussen… http://ubl.xml.org

Maar goed: beter is, zoals Pivni Pes al zei, om bij de bron naar de leesbare/printbare versie te vragen. Een pakket dat UBL kan produceren, kan ook Pdf leveren of iets anders zinvols. Scheelt nog meer klussen…

Misschien is dit iets?
https://sourceforge.net/projects/xml-print/