Zeer lage downloadsnelheid iMac vs pc in draadloos netwerk

Ik ben sinds twee weken overgestapt van een pc op een 20 inch iMac (had ik veel eerder moeten doen ;-) ) Ik ben over alles tevreden, behalve over de constant zeer lage downloadsnelheid die mijn iMac haalt in het draadloze netwerk. De vier jaar oude pc die er pal naast staat haalt gemiddeld veel hogere snelheden. Waarom is die oude Windows-bak in dat opzicht veel sneller dan mijn gloednieuwe iMac?! :x

Mijn draadloze netwerk draait op een ZyXel ADSL-modem 2602HW-61. ADSL T6-abonnement van Tiscali. Het netwerk is beveiligd met WPA.

De Windows XP PC is op het draadloze netwerk aangesloten via een Sitecom WL-113 USB-adapter. De snelheid is vrijwel constant 54 Mbps. Via speedtest.nl haal ik een downloadsnelheid die gemiddeld ligt rond de 638.0 KByte/sec en up rond de 83.3 KByt/sec.

De 20 inch iMac staat er dus pal naast. Hij is voorzien van de allerlaatste software-updates, inclusief de AirPort update van vandaag (26 januari). Volgens de AirTrafficControl is de snelheid niet constant, die varieert tussen de 1 Mbps en 24 Mbps. Maar vrijwel nooit hoger dan 24 Mbps. Via speedtest.nl haal ik bij 18 Mbps slechts een downloadsnelheid van 94,7 KByte/sec en 27,6 KByte/sec up!
Ik heb de Sitecom WL-113 uit de PC gehaald en op de iMac aangesloten. De AirPort zet ik dan uit. De snelheden liggen dan al wat hoger dan bij de AirPort maar gek genoeg haalt de Sitecom veel lagere snelheden in de iMac dan in de pc, terwijl de onderlinge afstand dus maar 30 cm is: 153,4 Kbyte/sec down en 73,1 KByte/sec up.

Er is nog een probleem: als ik software-updates ga downloaden via de AirPort stopt het downloaden al na 1 of 2 Mb omdat er dan geen internetverbinding meer is. Ik heb de meeste software-updates daarom gedownload door de iMac via een netwerkkabel aan te sluiten op de ADSLmodem. Het downloaden wordt ook niet onderbroken als ik via de Sitecom in de iMac download.

Ik heb al wat rondgespeurd op fora naar wat de oplossing van het probleem kan zijn. Ik vermoed dat de antenne van de AirPort niet goed is aangesloten. Wat ik echter dan niet snap is waarom de Sitecom USB-adapter in de iMac veel lagere snelheden haalt dan op de pc.

Wie weet de oplossing waardoor mijn iMac mijn oude pc ook op dit punt gaat aftroeven?

Groeten, Maarten

Gelieve maar 1 topic te openen voor eenzelfde onderwerp. Je kan verder gaan in dit topic[url]http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=94600[/url]