Zwaar twijfelaar

Mja, ik ben dus weeral de zoveelste Windows-gebruiker die na verloop van tijd toch maar heeft besloten van eens te gaan kijken hoe het is aan de overkant. Op dit moment zit ik echter met één groot probleem: ik ben net afgestudeerd in de richting Informatica-beheer (auch) en ga volgend jaar Toegepaste Informatica voortstuderen met als toekomstperspectief een studie in Applicatieontwikkeling. Nu heb ik vernomen dat ik tegen mijn 2e jaar hoger mij best een laptop aanschaf. Mijn probleem is nu dus dat ik niet weet of ik het nog bij de Windows-laptops zou gaan zoeken of best direct de switch maak naar een Apple Powerbook. In de studierichting die ik heb gekozen gaan wij namelijk in het 2e jaar leren programmeren in Visual Basic .NET, wat zoals de meesten onder jullie wel zullen weten een Windows-programmeertaal is. Is er een mogelijkheid om Visual Basic .NET te programmeren op een op OSX-draaiend systeem of kan dit enkel op een Windows-machine met Visual Studio .NET? Ik heb al een half alternatief in gedachten omdat ik liefst zo snel mogelijk wil overschakelen op OSX en dat is gewoon simpelweg een Powerbook G4 kopen, daarop een programma zetten om een virtuele Windows te draaien (zoals Microsoft VirtualPC) dan op die virtuele Windows een installatie van Visual Studio .NET te zetten. Deze methode lijkt mij echter veel te omslachtig... Kunnen jullie mij bij mijn probleem verderhelpen?

Virtual PC is een uitkomst voor applicaties die Windows vereisen. Zolang het programma niet te zwaar is zou je met een stevige Powerbook en VPC goed moeten uitkomen.

Het is aan jou om uit te zoeken of de software waarmee je gaat werken onder OSX kan draaien. Je gaat een nogal specialistische opleiding volgen en daar zou je problemen mee kunnen ondervinden als je op een Mac werkt.

Houd er wel rekening mee dat virtual pc erg langzaam is.

Mja, nog geen ervaring mee, gebruik op het moment VMware voor mijn virtuele Windows-machines (had deze nodig voor school, oh jah laten we leren hoe we een windows 2000 server moeten opstellen) Enfin, swat, zijn er dan nog eventueel alternatieven om virtuele Windows te draaien op Mac?

[koffiedikkijkenmodus] Tegen de tijd dat je echt die laptop nodig hebt is Apple bezig met de overstap naar Intel processoren. De PowerBooks die je dan kunt krijgen kunnen dan in theorie ook Windows draaien, al zal dat niet ondersteund worden. Dus als je kunt wachten, dan zou ik dat in jouw geval doen. Of natuurlijk nu alvast een PowerBook kopen en over 2 jaar nog een want Apple's zijn nogal verslavend met heel veel positieve bijwerkingen. :) [/koffiedikkijkenmodus]

Koop maar gewoon een Windows Laptop. Lijkt me in jouw geval de beste uitkomst. Mac is fantastisch maar je moet een PC kopen op basis van het gebruik daarvan(en aansluitend op je studie). Ik heb soms het idee dat Mac gebruikers altijd een mac door de strot willen drukken bij eventuele swithers. En dat is niet altijd het beste advies...

Ik raad je ook een windows Laptop aan. Ik denk dat je anders in de vingers gaat snijden. Maar wat je ook kan doen (als je budget het toestaat) is er een mac bijkopen. Bijvoorbeeld: een Macmini. Je hebt toch wel een monitor en toesenbord en muis? Maar je kan ook een iBook 12´´ kopen. Want dan kan je nu al met Mac OSX kennis maken. Misschien kraai ik onzin uit maar ik vindt het wel een leuk idee.

QEMU is een gratis en snel alternatief op VPC. het is te downloaden op www.emulation.net ik zou de QEMU X downloaden als ik jouw was. das QEMU gecombineerd met de superieure gebruikers interface van de mac. dit is heel handig voor windows programma's. ook kun je het proberen met DarWine maar das niet zo goed als QEMU X

Is het in dit geval niet realistischer om Humbie te adviseren een PC te kopen?

Als je de volledige Visual Studio 2003 installeerd dan denk ik niet dat Virtual PC snel genoeg is.

Ik ben bang dat ik in deze toch een Windows OS zo adviseren. maar ga in je vakantie een leuk bijbaantje nemen en koop en een iBook erbij. 8) (je zal er denk ik geen spijt van hebben)

Dat zoiets als VPC bestaat en voor grof geld verkocht wordt is eigenlijk schandalig. Ik kan me voorstellen dat je wel eens Windows only progjes moet draaien, omdat er simpelweg geen Mac-versie is, maar het is zooo ver-schrik-ke-lijk traag onder zo'n emulator. Koop gewoon een goeie laptop op XP Professional en tegen de tijd dat de Macintels uitkomen is ie toch gaar. :wink: Kan je dan lekker switchen. :lol:

[size=7:acf3039e54]Sorry, ben in een iets te melige bui, maar m’n point lijkt me duidelijk. Nu nog niet switchen.[/size:acf3039e54]

Is dat VPC op een Mac dan zo traag? Ik heb thuis een WinXP, 3GHz, 1GB RAM en draai daar voor mijn Microsoft Trainingen 3 servers op en een client. Servers 128Mb RAM instellen en de XP Client 64Mb RAM. En dat is prima te doen. De servers reageren alsof ze op een 2,0GHz met 256 MB RAM werken. Dus wel trager maar niet storend. Je moet wel het Themes Services op de client uitschakelen, geeft een hoop snelheid winst.Ben benieuwd hoe dat op een Mac draait.

Mocht het echt traag zijn dan zou ik een Windows XP notebook aanschaffen. Die ontwikkelprogramma’s vreten geheugen en CPU tijd. Zeker als je vaak wilt compileren. Ecther, het lijkt me toch dat een PowerBook krachtig genoeg is.

Het grote verschil tussen Virtual PC op de PC en Virtual PC op de Mac is dat op de Mac ook nog eens een Intel processor moet worden nagebootst. En dat is de grote performance vreter. Virtual PC op een PC draait vrijwel zo snel als de PC zelf. Op mijn Dell merk ik daar ook weinig verschil tussen die twee. Vandaar mijn advies om even te wachten tot de Intel Macs er zijn. Dan zul je op een Mac toch met een veel betere snelheid een Windows omgeving kunnen draaien. Zij het native of via Virtual PC.

(Note: Heeft Connectix eigenlijk de boel net op tijd verkocht aan Microsoft!)

O dat is goed nieuws. Dan wordt Virtual PC weer aantrekkelijk om te kopen.